май 6, 2011
9911 Views

Кой е бил Свети Георги

Автор:

Свети Георги е светец покровител на Англия. Името му е свързвано с Англия и техните идеали за чест и смелост. Интересно е, че той всъщност не е англичанин. Много малко е известно за истинският човек, превърнал се в легенда, а историята около него е обвита в митове и легенди от които е трудно да се извлекат действителни факти. Някой дори смятат, че такъв човек никога не е имало или че е вариация на по-стар езически мит. На всичкото отгоре в ранните векове на християнството, последователи присъждали баснословни подвизи на своите герои.

Смята се, че Георги е роден в Кападокия, днешна Турция, през 3-ти век и родителите му били християни. Когато баща му починал, майка му се върнала в родната Палестина заедно с него. Георги става войник в римската армия и бързо се издига във военната йерархия.

Диоклециан, императорът по онова време, в началото на 4-ти век издава едикт за преследване на християните в цялата империя. Георги не правел изключение и като част от армията трябвало да участва в преследването. Вместо това обаче, той разкрил, че е християнин и критикувал решението на императора, като в знак на протест напуснал военния си пост. Това много ядосало императора и той затворил и измъчвал Георги, който въпреки всичко отказал да се отрече от вярата си. Така на 3 Април 303г. той бил отведен в Лида, Палестина, където е обезглавен.

Свети Георги и ламята

За Свети Георги има много легенди, но най-известната от тях е тази за ламята. В нея светецът пътувал месеци наред по суша и море, докато не стигнал до Либия. Там срещнал беден отшелник, който му казал, че от дълго време ламя тормозела местното население.

Търговски обучения - myjobistosell.com

Иска всеки ден по една девойка, но сега единствена остана дъщерята на краля. Ако не намерим рицар, който да съсече ламята, ще трябва да изпратим и нея. Като награда кралят ще даде принцесата си на шампиона, който убие страшния звяр.

Когато чул тази история, Свети Георги се решил да спаси принцесата. През нощта останал при отшелника и още призори тръгнал към долината, където живеела ламята. Когато наближил, той видял принцесата, водена от няколко жени. Препуснал с коня си и ги убедил да се върнат в двореца, след което отишъл при ламята.

Щом го зърнал, звярът тръгнал към него – главата му била огромна, а опашката дълга 15 метра. Свети Георги не изпитвал страх и пробол чудовището с копието си, след което отрязал и главата му. На това място кралят издигнал църква, а при освещаването на храма избликнала лековита вода.

Покровител на Англия

Най-ранните свидетелства за Свети Георги са от 7 век, когато Свети Адамнан чул историята от френски епископ, пътувал до Йерусалим и други святи места в Палестина. Името на светеца става известно по времето на кръстоносните походи, когато завърналите се кръстоносци разказали как им се бил явил и ги повел в битка. Това чудо е изобразено в църква във Фордингтън, Дорсет. Тя съществува и до ден-днешен и е първата църква в Англия, посветена на Св. Георги. През 1222г. Оксфордският синод обявява Гергьовден за празник. Това, че не бил англичанин, дало предимство на Св. Георги над другите светци, защото не бил свързан с определен район от Англия. Така когато рицарите тръгнали към франция за Стогодишната война, те се били в името на Св. Георги.

Гергьовден

Легендата за Свети Георги е оцеляла стотици години и едва ли има човек, който да не знае за него и да не е виждал картината, в която рицаря пронизва ламята. Той е покровител не само на Англия но и на Арагон, Каталония, Грузия, Литва, Палестина, Португалия, Германия, Гърция, Москва, Истанбул, Геноа и Венеция. Също така покровителства войниците и фермерите. В България Гергьовден е един от най-големите празници, когато честваме и Деня на армията.

В нощта срещу Гергьовден хората отиват на някоя поляна и се търкалят в утринната роса, защото се твърди, че тогава всичко е повито с блага роса. Прави се за здраве и плодовитост. На връщане от поляната се късат зелени клонки, с които се окичват вратите на домовете и се правят венци, които се слагат на домашните животни. Ергените пък окичват вратите на любимите си, а момите се закичват с китки и венци. На трапезата се поднася печено агне, хляб, прясно мляко и други. Около трапезата се играят хора, обикновено на песни, свързани със Св. Георги.

Пожелаваме честит имен ден на всички именници и много веселие през цялата година.

loading...
Категория:
Личности
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *