Още

  Външният вид лъже: сладки, но опасни животни

  Често ние хората сме способни да преценяваме единствено външния вид. И когато нещо изглежда сладко – за нас то наистина е такова. Обаче има ситуации, в които това не е правилният подход. Така е при животните – външността лъже.

  В тази статия ще ви запознаем с няколко от най-невинно изглеждащите, но все пак опасни животни.

  Ето ги и тях:

  Бавно Лори

  Нека миловидният му вид не ви подвежда. Да, бавното Лори е надарено със сладка муцунка, големи очи и малки ръчички, но това е само заблуда. Този подвид на лориевите е надарен с доста интересна дарба – бавното Лори произвежда отровни токсини от вътрешната страна на лактите си. С получената отрова, то намазва малките си, за да ги защити от смъртоносните набези на хищниците. Въпреки че токсинът не е толкова фатален, при ухапване се получават болезнени оттоци.

  Сибирска катерица

  Тя е изключително малка – само около 15 см опашката до носа си. Противно на не особено големия си размер обаче е много опасна. Ако например открадне нещо малко от вас, това би я направило сладка. Тя обаче е способна да пренася болести и затова е обявена за извънредно опасна поради способността си да пренася кърлежи и бяс. Да, възможно е лечение, но ако забележите проблема навреме. Ако се забавите или не отидете на лекар, може да настъпят неврологични проблеми и дори по-лошо.

  Мравояд

  Мравоядът е надарен със силни и остри лапи. Те обаче му помагат не само при разкопаването на термитници – това смешно на вид животно може да убие и човек, ако поиска.

  Леопардов тюлен

  Единственият враг на леопардовия тюлен е косатката. Тези два вида са доминиращи хищници в южния полярен район. Леопардовият тюлен притежава голяма физическа сила, лови пингвини дженту и млади тюлени и се храни с топлокръвни гръбначни.

  Той може да бъде опасен и за хората – често изскача от водата и напада преминаващите лодки, за да хваща хората за краката. Това обикновено са сътрудници на изследователски станции – например в миналото леопардов тюлен е нападнал гмуркащата се британска морска биоложка, Кристи Браун. За жалост събитията имали злополучен край – след продължилото 6 минути държане под водата на около 70 метра дълбочина, биоложката се удавила. Това е единственият документиран смъртен случай причинен от леопардов тюлен.

  Панда

  Всички знаят, че пандите са мили животни. Символ на доброто. Сякаш са създадени, за да ги гушкаме. Много малко хора, обаче знаят, че пандите могат да бъдат и силно агресивни, ако нахлуете в територията им. Въпреки че най-често са агресивни към себеподобните си, е доказано, че могат да нападат и хора, ако се почувстват застрашени или усетят опасност. През 2016 година облечен като панда работник, който имал задачата да запознае пандите с външният свят пострадал тежко от агресията на уж сладките животни. Една от пандите го нападнала и не само отхапала част от едната му ръка, но и счупила костите и на двете му ръце.

  Лебед

  Те не са просто красиви и елегантни, както си мислим. Лебедите са едни от най-териториално настроените животни и при нахлуване в тяхното владение стават агресивни и започват да пляскат с криле. А твърдият им клюн е способен да строши кост.

  Слон

  Слоновете са едни от най-големите животни на Земята. Колкото и мили да изглеждат, не трябва да бъдат подценявани. Освен с големината си, слоновете се славят и със своята интелигентност – не знаете какво може да измисли някой представител на слоновете, докато не го ядосате.

  Отровна жаба стрела

  Поради слабата си отрова и малкия си размер с дължина от 1,2 до 6, най-много 7-8 см, жабите са смятани за безобидни. Но те се разделят в две групи: нощни, които са по-тъмни, и дневни, които притежават токсични кожни секрети и са с ярки краски, които предупреждават хищниците, че и те самите са опасни. Подобен вид жаба е способна да убие 10 човека.

  Тъпонос делфин

  Едни от най-умните животни на планетата. Твърди се, че делфините могат да лекуват – затова и плаването с тях има терапевтично действие. Делфините са изключително социални, имат способността да учат, да правят номера и използват перките сякаш имат ръце. Не трябва да ги ядосвате обаче – колкото и мили и сладки да са тези бозайници, ако изпаднат в беда или тяхното семейство е застрашено, могат да станат опасни и да убият дори акула, за да се спасят.

  Казуари

  Най-добре не ги безпокойте. Обичат самотата и знаят как да претендират за нея с острите си нокти  и твърдия си клюн. През 1926 г., 16-годишно момче е убито от казуари. Най-често до атаки водят опитите на хората да нахранят птицата.

  Автор: Божидара Иванова

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link