Още

  Трагичната история на Вероника Герин – журналистката, убита, за да мълчи

  Ирландската журналистка Вероника Герин (1959-1996) вярва в излагането на истината за наркобосовете и престъпността в Ирландия и продължава да пише статиите си, въпреки заплахите, които получава.

  На 26.06. Герин става 24-тият журналист, загинал по време на работа през 1996 година. Убита е в автомобила си, докато чака зелената светлина на светофара. Герин е относително нова в журналистиката – има само 6-годишен опит, но през 1996 година тя е една от най-ярките звезди. Работата й е оценена в много държави, тъй като тя успява да проследи и публикува информация, която много нейни колеги предпочитат да запазят в тайна. След смъртта си Герин се превръща в национален герой.

  След като завършва счетоводство в Trinity College, Герин се присъединява към фирмата на баща си, но се оттегля след смъртта му през 1983 година, за да сформира собствена компания за връзки с обществеността. 7 години по-късно се насочва към журналистиката, започвайки да пише бизнес материали за „Sunday Business Post”. През 1994 година става разследващ журналист в „Sunday Independent” – един от най-купуваните вестници в Ирландия.

  В „Sunday Independent” тя пише криминални истории. Скоро си създава име в журналистическите кръгове, благодарение на факта, че излага истината за процъфтяващата търговия с наркотици в Дъблин, както и за организираната престъпност. Герин е възмутена от действията на мафията, които документира и е разочарована от невъзможността на полицията да се изправи срещу наркобосовете. Затова започва да работи срещу тях сама. „Тя нямаше журналистическо образование. Имаше обаче проста философия – искаше да получи единствено истината“ – споделят колегите й от „Sunday Business Post”.

  Характерът на Герин е комбинация от упоритост и смелост. Тя често работи от колата си, а не от офис, а понякога спи пред домовете на хората в продължение на дни, докато не се съгласят да разговарят с нея. Тя не разчита на полицейска информация, а сама се свързва с престъпниците, убеждавайки много от тях да опишат подробно дейността си.

  През октомври 1994 година Герин изпитва първите сериозни последици от една от историите си, когато към дома й са изстреляни два куршума, докато тя е вътре с малкия си син. Инцидентът се случва само месец, след като пише статия за живота на ирландски наркобос, известен като „Генералът“, който е намерен убит в автомобила си.

  Само няколко месеца по-късно (през януари 1995) отваряйки вратата на дома си, Герин се изправя лице в лице с мъж, който насочва пистолет към главата й, след което го сваля и я прострелва в бедрото. Той успява да избяга и не е идентифициран. По-късно самата Герин споделя, че тази заплаха вероятно е заради статията, в която описва най-големия грабеж в ирландската история (този за 4.4 милиона долара от предполагаемо секретно депо до летището в Дъблин).

  През септември 1995 година Герин посещава конната ферма на Джон Джилиган – лидер на подземния свят на Дъблин. Тогава той отговаря на въпросите й (след като разкъсва блузата й, за да провери за поставени микрофони), но няколко дни след това в телефонен разговор помежду им, Джилиган заплашва Герин, че ще изнасили сина й, ако си позволи на публикува историята му във вестника.

  На 26.06.1996 година Герин е сама в автомобила си, когато спира на светофар в Дъблин и провежда бърз разговор със своя приятелка. Двама мъже на мотори спират от двете страни на автомобила й и откриват огън, прострелвайки Герин 5 пъти – във врата и гърдите, убивайки я за секунди. Убийците успяват да избягат преди да има време за реакция.

  Полицията започва разследване веднага, но самите те споделят, че ще мине много време, преди да открият убиеца на Герин. Основният заподозрян е Джон Джилиган. Той напуска Ирландия в деня преди убийството и по-късно е екстрадиран от Амстердам, макар че в крайна сметка е оправдан за убийството. Неговите най-близки подчинени обаче, Браян Мийхън и Пол Уард получават доживотни присъди. Въпреки това, много хора се съмняват, че именно тези двама мъже са убийците на Герин.

  Източник: biography.yourdictionary.com

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови