Още

  Колко кръвни групи има?

  Всички сме наясно, че има различни кръвни групи и да знаете вашата е важно, ако се наложи да ви преливат кръв. Идеята за кръвните групи обаче е потвърдена чак през 1900г от австриеца Карл Ландщайнер, макар лекарите отдавна да са имали своите подозрения след неуспешни преливания. Преди това тази идея е била доста сложна за разбиране и преливания са опитвани дори с животинска кръв, което е водило до ужасяващи резултати.

  Прието е, че има четири кръвни групи – А, B, 0 и AB, като всяка от тях може да е с положителен или отрицателен резус-фактор.

  Оказва се обаче, че това са само основните, а нови кръвни групи продължаваме да откриваме и до днес. През 2012г учените са открили две нови такива, но това не е изолиран случай. Досега са идентифицирани 28 различни кръвни групи и всички те си имат имена като Джуниър, Диего или Кид.

  Колко кръвни групи има?

  Разпознаването на точната кръвна група може да направи леченията за рак и даряването на тъкани по-ефективни. В някои случаи е от съществено значение за определянето на успеха на бременността. Жена с кръвна група Джунър например може да има големи проблеми, ако носи бебе с различна кръвна група.

  Макар да знаем за всички тези кръвни групи и антигените им, все още не знаем защо те съществуват. За това има много теории – като идеята, че кръвната група 0, която е най-често срещаната в Африка, е резултат от еволюцията, за да помогне на хората срещу някои типични за региона болести, като маларията. Това обаче са само предположения и можем да се запитаме защо тогава, ако това е дело на еволюцията, някои кръвни групи правят хората по-податливи към различни болести?

  Идеята за преливането на кръв и това, че има някаква съществена разлика между различните типове кръв не е нищо ново. Още през Ренесансовата епоха хората са знаели, че в кръвта на човека има нещо, което я прави специална. Когато са виждали някой да умира от кръвозагуба, смятали са, че преливането на кръв от друг човек би могло да го спаси. Опитвали са дори с кръв от животни, което разбира се не е проработило.

  Потвърждението, че хората имат различни кръвни групи идва от британския лекар Джеймс Блъндел, който наблюдавал как една от пациентките му починала от кръвозагуба след раждане през 1817г. Той знаел, че различните животни имат различни типове кръв, а когато опитите за преливане на кръв от един човек на друг били неуспешни, подозирал, че причината може да е същата. Чак през 1900г обаче Карл Ландщайнер успява да открие разликата в протеините на кръвта, от които зависело дали преливането ще е успешно.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link