май 23, 2018
30529 Views

Колосалният мост на Рама

Автор:

Индия и остров Шри Ланка (Цейлон) от древни времена са свързани със загадъчна пясъчна плитчина, която хиндуистите смятат за изкуствен мост. Неотдавнашни изследвания на индийски геолози ги навели на мисълта, че е напълно възможно това да е наистина ръкотворна структура, уникална по своята дължина – 50 километра, и колосална по обема на извършената работа.

Според легендите, мостът бил построен от армията на царя на маймуните – Хануман, чиито поданици били истински гиганти, високи до 8 метра. В индийските свещени книги „Пурани“, както и в големите поеми „Рамаяна“ и „Махабхарата“ също се говори за неговото построяване.

Мистериозната плитчина може лесно да се различи от самолет. Хиндуистите я наричат „Мостът на Рама“. Любопитно е, че върху арабските средновековни карти тя е обозначена като истински мост над нивото на водата, по който спокойно може да се отиде от Индия до Цейлон и обратно.

Ширината на моста е от 1.5 до 4 километра. През 1480 г. силно земетресение го разрушило на отделни места. Сега по-голямата част е скрита под водата, но все още е възможно да се мине по него. Само между остров Рамесвар и нос Рамнад има по-големи дълбочини, където минават малки кораби – там трябва да се преплава.

Едва през XXI-ви век започнало прокопаването на канал през моста, за да се избегне удължаването на пътя на корабите, на които им се налагало да губят до 30 часа при заобикалянето му. Тогава започнали наистина мистични събития. Земснарядиите се повреждали един след друг: чупели се зъбите на кошовете, гърмели двигатели, късали се въжета. Внезапен ураган разпръснал корабите и окончателно прекъснал работата. Вярващите хиндуисти не се съмнявали, че провалът е причинен от свръхестествени причини; според тях, маймунският цар Хануман не позволява да се унищожи неговото творение.

От 2007 г. в Индия се провежда кампания под мотото „Да запазим Моста на Рама“ („Save the Rama Bridge“). Активистите й защитават Моста на Рама не само като древен исторически паметник, но смятат, че е много важен и за опазването на местната екосистема. Казват, че до известна степен дори е намалил последиците от цунамито през 2004 г. и е спасил живота на много хора.

При своето проучване индийските геолози изследвали както самия мост, така и скалите под него. Те пробили 100 сондажа и провели геофизични проучвания. Било установено, че мостът не представлява естествено издигане на местните скални породи – тоест, че всъщност е очевидна аномалия с изкуствен характер. Изследването показало, че е формиран от насипани камъни с доста правилна форма и размери 1.5 × 2.5 метра. Основното доказателство за изкуствения произход на моста е фактът, че каменинят насип се намира върху слой морски пясък с дебелина от три до пет метра! Според данните от сондирането, коренните скални породи започват едва под този пясъчен слой. Оказва се, че някой в ​​древни времена е изсипал огромен брой камъни от варовиков произход, като при това ги подредил доста равномерно. Геолозите установили още, че под участъка, зает от моста, не са протичали процеси на издигане на морското дъно – тоест, не може това да е естествена плитчина.

Легендите и хипотезите дават доста голям диапазон за възрастта на моста: от 17 милиона до 3500 години. Повечето изследователи отхвърлят последната цифра, защото тя означава, че мостът е строен от хора като съвременните – но за какво им е бил на тях мост с ширина 4 километра? Легендите твърдят, че той бил построен, за да премине по него армията на Рама за битка с владетеля на Шри Ланка – демона Равана, който отвлякъл любимата му жена Сита. Може да се предположи, че ширината на моста е увеличена за военни цели, за да осигури незабавно масирана атака срещу врага. Отдавна е известно, че враг, който се движи по тесен мост или проход, е много по-лесно да бъде спрян дори с малки сили. Това донякъде обяснява странно голямата ширина. Но, така или иначе, досега не всички тайни на моста на Рама могат да се смятат за разгадани.

loading...
Категория:
История · Любопитно
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *