Още

  Компанията De Beers е имала тотален монопол над пазара с диаманти през 20-и век

  Компанията De Beers е световен лидер в добиването на диаманти и търговията с диаманти. Тя оперира в 28 страни и до началото на 21-и век е имала тотален контрол над пазара с диаманти, налагайки монопол и моноспон на диамантите. След сериозни усилия пълният монопол е разбит, но De Beers продължава да е световен лидер и днес продава около 35% от необработените диаманти по света.

  През 1926г Рънест Опенхаймер, германски имигрант във Великобритания, който преди това основава миньорския гигант Anglo American с американския финансист Джей Пи Морган, е включен в борда на De Beers. Той изгражда глобалния монопол на компанията и през кариерата си е замесен в множество скандали, включително фиксиране на цени, антитръстово поведение и обвинения, че не снабдява с диаманти за индустрията САЩ през Втората световна война.

  След 2001г няколко дела са заведени срещу De Beers в САЩ по обвинения за монопол и контрол на цените. През 2008г компанията сключва споразумение със съда и изплаща $295 милиона на ищците, но не признава вина.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link