Още

  Крепостта „Баба Вида”

  „Баба Вида”, известна и под името „Бабини Видини кули“, е средновековна крепост, намираща се във Видин. Днес е считана за единственият изцяло запазен замък в България.

  Крепостта се намира на брега на р. Дунав или по-точно в североизточната част на Видин. Крепостта „Баба Вида” е изградена върху останките на древната крепост Бонония преди повече от 2000 години. Тъй като замъкът е обграден с дълбок ров, над който се спуска дървен подвижен мост, до него може да се стигне само от север, където е и разположена входната кула. Днес посетителите трябва да минат по новоизградения каменен мост, който да ги отведе във вътрешния двор, ако искат да видят крепостта.

  Крепостта „Баба Вида”. Снимки: Уикипедия

  Всъщност името на крепостта се свързва с една доста интересна легенда:

  Някога в българските земи живял изключително богат болярин. Територията на владенията му се простирала от Карпатите до Стара планина. Боляринът имал три дъщери – това били Вида, Гъмза и Кула.

  Когато смъртта го достигнала, трите трябвало да си поделят земята му. Легендата гласи, че Кула създала семейство на територията на днешния български град Кула. Гъмза се задомила в Сърбия, където днес се намира Гъмзиград. По-нататък се разказва, как се оказало, че и двете си избрали неподходящи съпрузи, които за почти отрицателно време профукали бащиното им наследство.

  Крепостта „Баба Вида”. Снимки: Уикипедия

  Но да се върнем на най-голямата сестра – Вида, която така и не се задомила. Въпреки че прекарала целия си живот сама, Вида използвала наследството от баща си най-разумно от трите сестри и построила замък, където посрещнала старините си.  Замъкът дълго време бил дом на селяни, защитавал поданиците на Вида от чужди злодеяния.

  Когато Вида си отишла от този свят, местните решили да кръстят крепостта в нейна чест. От там дошло и името „Баба Вида” или „Бабини Видини кули”, което останало и до днес.

  Крепостта „Баба Вида” е построена върху основите на римска крепост. Началото на строежа на крепостта е в края на  Първото българско царство. „Баба Вида” е издържала осеммесечна обсада срещу византийската армия, предвождана от император Василий II.

  Крепостта „Баба Вида”. Снимки: Уикипедия

  Дълго време крепостта служила за укрепление на български владетели, дори била дом на последния български цар преди падането на България под османска власт – Иван Срацимир. По време на пребиваването му, „Баба Вида” била укрепена и разширена. Днес повечето сгради са останали непокътнати. Тъй като крепостта никога не е завземана със сила, е наречена от турците Девствената крепост.

  Днес, крепостта се състои от двор с площ над 5 декара. Има 2 основни стени (в 2 концентрични четириъгълника) и 4 кули.

  През 1958 „Баба Вида” отваря врати за посещения, а през 1964 г. замъкът получава статут  на паметник на културата с национално значение.

  При разкопки, в крепостта са намерени останки от параклис от ХІІІ – ХІV век.

  Изглед от вътрешния двор. Снимки: Уикипедия

  Крепостта и до днес впечатлява с изумителната си, груба красота. Нейните стени са запечатани в 50 български и чуждестранни филма. Част от тях са: „Капитан Петко войвода“, „Сватбите на Йоан-Асен“,“Боянският майстор“,  „Князът“, „Мяра според мяра“, както и сцени с Джон Рис-Дейвис, който игра джуджето Гимли във „Властелинът на пръстените“. Италиански, полски и унгарски продукции са едни от малкото, в които можете да видите Бабините Видини кули. Тук е открит и Летен театър „Вида“, който постоянно привлича български и чуждестранни туристи. От 1964 година насам на сцената му се представят известни постановки, концерти и други.

  Автор: Божидара Иванова

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link