Още

  В коя държава е най-богатата средна класа?

  Десетилетия наред САЩ имаше честта да бъде страната с най-богата средна класа. През 2015г обаче Канада отне титлата й.

  Най-често цитирания фактор при сравнението на средните класи на различните страни е средният годишен доход (СГД) в американски долари. През 1980г САЩ е единствената страна в света със СГД над $15 000; Канада е втора с малко над $14 000, докато развитите европейски страни като Великобритания, Холандия, Норвегия, Швеция и Франция се въртят около $10 000. Някои от тези страни, например Норвегия и Холандия, започват бързо да настигат САЩ през 80-те, докато други, като Канада, следват растежа на САЩ допреди десетина години, когато отбелязват голям скок.

  Докато стандартът на средната класа в Канада и много западноевропейски страни продължава да се покачва, дори по време на световната криза през 2009г, СГД в САЩ спада. Единствената друга развита страна, където се случва същото, е Великобритания.

  В коя държава е най-богатата средна класа?

  През 2013г икономиката на САЩ все още е девет пъти по-голяма от тази на Канада. БВП на САЩ през въпросната година е малко над $16.8 трилиона, докато този на северната й съседка е само $1.8 трилиона. Гражданите от средната класа в САЩ обаче не са се облагодетелствали особено от просперитета на страната през 21-и век. Богатите са станали още по-богати, докато средната и ниската класи дори са обеднели.

  Няколко фактора са позволили на Канада да надмине САЩ в това отношение. Първо, американското образование бележи спад в сравнение с това в други развити страни. Докато американците над 55 години са високо образовани и начетени в сравнение с тези в Канада и Европа, същото не може да се каже за американците от 16 до 24 години, които са в дъното на класацията.

  В коя държава е най-богатата средна класа?

  Освен това, разликата в заплащането на хора на високи постове и наскоро започващи работа е огромна в САЩ, особено сравнена с тази в Канада и развитите европейски страни. Затова икономически показател като БВП може да е подвеждащ, когато се опитваме да разберем жителите на коя страна са най-заможни. САЩ може да се похвали с впечатляваща икономика, но гражданите не се облагодетелстват от нея.

  И накрая, американското правителство не прави толкова големи усилия за равенство на приходите, както Канада и развитите европейските страни, където парите се разпределят много по-добре. Резултатът за Канада е много по-малка разлика между богати и бедни, с което средната класа в страната е станала най-богатата в света.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link