фев. 5, 2018
8239 Views

Легендата за Минамото но Таметомо – самураят, който веднъж потопил кораб с една стрела

Автор:

Минамото но Таметомо ( 1139 – 1170) е легендарен самурай от японската история, който е популярен с две неща – огромните си размери (говори се, че бил „голям като мечка“) и с това, че веднъж успял да потопи кораб, използвайки само една стрела, защото отказвал да плаща данъци.

Точно колко е бил голям Минамото не е ясно, но в повечето исторически документи е описано, че бил по-висок от всички други самураи (поне с една глава) и имал големи ръце, толкова силни, че можел да „повдигне жираф“. Той бил толкова голям, че трябвало да използва специално конструиран за него лък, който бил изработен от подсилена дървесина и стрелял с гигантски стрели. Минамото не можел да използва обикновен лък, защото винаги го чупел на две.

Според легендите били необходими 5 мъже, за да опънат лъка на Минамото и дори тогава, те не можели да стрелят или поне да го използват ефективно. Пак според легендите, едната ръка на Минамото била с 10 сантиметра по-дълга от другата, което обяснявало способността му да използва лъка толкова сполучливо.

Смята се, че в един момент Минамото се отегчил от това да живее с други хора и решава да избяга от тях, заселвайки се на малък остров, разположен в близост до о. Изу Ошима (според някои източници той бил прогонен там, а не е отишъл по собствено желание). Тъй като той бил единственият жител на острова, Минамото се обявява за собственик на земята и заявява, че островът е негова частна собственост. Японското правителство не се съгласява с неговите твърдения и изпраща на стрелеца съобщение, в което настоява той да започне да плаща данъците си. В отговор Минамото пише, че правителството трябва да дойде до острова и само да ги вземе. Точно това се и случва.

Няколко дни по-късно Минамото се събужда и вижда няколко приближаващи се кораба. Той вдига лъка и стреля към един от първите кораби, използвайки цялата си сила. Минамото искал по този начин да предупреди посланиците на правителството, но вместо това стрелата се забива в корпуса на кораба и той потъва за няколко минути. Останалите кораби били принудени да спрат, защото не вярвали на очите си – Минамото потопил кораб с помощта на една-единствена стрела.

След всичко видяно, посланиците решават да не рискуват животите си и че целта им не оправдава подобна жертва. Те се обръщат назад и се оттеглят от острова на самурая без да съберат данъците, за които са дошли.

Освен всичко споменато досега, Минамото е запомнен и като единствения човек в историята на Япония, който се е измъкнал от плащането на данъци.

loading...
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *