Още

  Любопитни неща, които вероятно не знаехте за „Форест Гъмп“

  Продажбите на книгата скачат главоломно след излизането на филма. Уинстън Грум публикува „Форест Гъмп“ през 1986 година. Още тогава са продадени около 30 000 копия, но през 1995, след главоломния успех на филмовата адаптация към книгата, са продадени 1.6 милиона копия.

  Има огромна разлика между Форест от книгата и Форест от филма. В книгата Форест отива в Космоса, пуши трева, работи с Ракел Уелч, бяга за Сената и участва в състезание по шах. Освен това, в книгата той е висок 1.98 м. и тежи 108 килограма. Това е и причината, поради която Грум предпочитал Джон Гудмън да изиграе ролята.

  Том Ханкс печели Back-to-back Оскар за най-добър актьор – награда, която само още един друг актьор е печелил досега. Ханкс печели Оскар за най-добър актьор през 1994 година за участието си във „Philadelphia”, а през следващата година печели същата награда за “Форест Гъмп“. До ден-днешен само Спенсър Трейси е печелил два Оскара за най-добър актьор в две последователни години (това представлява и Back-to-back наградата) – една през 1938 за „Captains Courageous” и през 1939 за „Boys Town”. Актрисата Луис Рейнър е първият актьор (независимо от кой пол), който печели Back-to-back Оскар.

  Сцените във Виетнам са заснети в Южна Каролина. Голяма част от филма е заснета в Савана, Джорджия, а други части в Южна Каролина, включително Хънтинг айлънд и Фрип айлънд. Тези дестинации са използвани, тъй като там има буйна растителност, райони, наподобяващи джунгли и много палми. Военният филм „Редник Джейн“ също е сниман там.

  Микелти Уилямсън, който играе ролята на Бъба Блу във „Форест Гъмп“ дълго не може да си намери работа след заснемането на филма. „След Форест Гъмп не можех да намеря работа. Индустрията не осъзнаваше, че аз съм същия човек, който се е появявал в 11 други телевизионни сериала“ – споделя актьора. В крайна сметка той гостува на Дейвид Летърман и скоро след това отново започва да се снима във филми.

  Майкъл Конър Хъмфрис става военен. Една от общото двете филмови роли на Хъмфрис е тази на младия Форест Гъмп. Вместо да се насочи към киното и да изгради актьорска кариера обаче, Майкъл решава да стане военен и дори отива на 18-месечна мисия в Ирак.

  Тичането из страната е само едно от многото постижения на Форест във филма. Но той не е единствен. Много други хора са бягали из САЩ, понякога за благотворителност. През 1982 година 16-годишният Луис-Майкъл Фигероа изминава пеш разстоянието от Ню Брънсуик, Ню Джърси до Сан Франциско (4659 километра), за да събере пари в помощ на болни от рак. Баркли Удерслис изминава 5149 километра, започвайки от локацията на Форест в Санта Моника Пиер и завършвайки с фара Маршал Пойнт в Мейн. Тази година във Великобритания Еван Гордън също бяга по улиците на страната си, но облечен като Форест.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови