Още

  14 неща, които не знаехте за шоколада

  Почитателите на шоколада винаги намират повод за празник, така че празници в негова чест има почти всеки ден от календара. 7.07 е официалният Ден на шоколада, тъй като той е донесен в Европа за първи път на 7.07.1550 (макар мнозина да спорят по този въпрос). 28.07 е Националният ден на млечния шоколад в Америка, 13.09 е Международният ден на шоколада, а 7.11 е Националният ден на горчивия шоколад с бадеми (отново в САЩ).

  Млечният и черният шоколад се произвеждат от какаови зърна, които растат на веченозеленото какаово дърво от семейство Слезови. Други известни представители на семейството са бамята и памукът.

  Тъй като не съдържа какао или шоколадов ликьор, белият шоколад не е шоколад в класическия смисъл.

  Какаото произхожда от Мексико, Южна и Централна Америка. Вярва се, че народите в тези райони започват да отглеждат какао още през 1250 година пр.н.е.

  Горещият шоколад е първото шоколадово изкушение. Какаото е широко разпространено както в мексиканската култура, така и сред ацтеките, макар че горещият шоколад няма нищо общо с днешния. По-скоро е представлявало горчива смес, която се консумирала при специални поводи.

  Мария-Антоанета обожавала шоколад и особено горещ шоколад, който често се сервирал във Версайския дворец. Хората го обичали не само заради вкуса, но и защото се считал за афродизиак.

  Ацтеките обичали и ценили какаовите зърна толкова много, че ги използвали като валута в разцвета на цивилизацията им.

  Магазинът „Fry & Sons” представя нареченият от тях „ядивен шоколад“ през 1847 година, след като комбинират какаово масло, захар и шоколадов ликьор. Това представлявало твърдата форма на шоколада.

  Наполеон също обичал шоколад. Той държал винаги да има достъп до шоколад и видно, дори при опасните военни кампании.

  Млечният шоколад е създаден в Швейцария. Даниел Питър прави това през 1875 година – след 8-годишни опити да измисли рецептата. Оказало се, че кондензираното мляко е ключова съставка.

  Необходими са около 400 какаови зърна за производство само на 400 грама шоколад.

  Днес около 70% от какаовите дървета растат в Африка. Кот д‘Ивоар е световен снабдител, който осигурява около 30% от какаото.

  Какаовите дървета могат да живеят до около 200 години, но произвеждат годни какаови зърна само за период от 25 години.

  Шоколадът е единствената ядивна субстанция, която се топи при около 33 градуса по Целзий – малко по-малко от телесната ни температура. Това е причината шоколадът да се топи толкова лесно върху езика ни.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link