Още

  Любопитни факти за Алфред Хичкок

  Запомнящите се сцени в „Психо“, „Север-северозапад“ и „Птиците“ – това са само малка част от впечатляващите, но и ужасяващи сцени от историята на киното. И всички те са плод на въображението на един мъж – Алфред Хичкок. Майсторът на съспенса, познат и под прякора „Хич“, е една от най-разпознаваемите личности на Холивуд, а животът му е толкова впечатляващ, колкото и филмите му. Представяме ви няколко любопитни факта за легендарния кинорежисьор.

  Хичкок имал страх от полицаи… и яйца

  Самият Майстор на съспенса имал свои собствени фобии, Дългогодишният му страх от полицаи започва от детството му, когато неговият стриктен баща Уилям го наказва, изпращайки го в местното полицейско управление. „Бях изпратен сам, само с една бележка. Трябва да съм бил на 4 или 5 години. Полицаят прочете бележката, затвори ме в една килия и каза: „Така постъпваме с лошите момчета“ – разказва Хичкок.

  Освен това, Хичкок мразел яйца. „Страхувам се от яйцата, дори съм повече от изплашен – те ме отвращават. Това бяло кръгло нещо без никакви дупки по него… Някога виждали ли сте нещо по-отвратително от яйчена черупка, която се чупи и от нея излиза жълтата ѝ течност? Кръвта е весела, червена. Но жълтъкът е жълт, отвратителен. Никога не съм го опитвал.“

  Той започва работата си в нямото кино

  Хичкок започва кариерата си в киното в началото на 20-те години като проектира картите с текст за филми от нямото кино. Тогава той работи за американска компания, базирана в Лондон, наречена „Famous Players-Lasky Company”, която по-късно се превръща в „Paramount Pictures” и продуцира 5 филма, режисирани от Хичкок.

  Хичкок се учи от друг велик майстор

  През 1924 година Хичкок и съпругата му Алма са изпратени в Германия от „Gainsborough Pictures”, за да работи по английско-немски филми, наречени „The Prude’s Fall” и „The Backguard”. Докато работи там Хичкок е под крилото на умелия кинорежисьор Фридрих Мурнау, който създава адаптацията на „Дракула“ „Носферату – симфония на ужаса“. „От Марнау научих как да разкажа история без да използвам думи“ – споделя Хичкок по-късно.

  Повечето от ранните филми на Хичкок са изгубени

  Само 9 от ранните филми на Хичкок са оцелели до днес. Най-ранният запазен филм е мелодрама от 1923 година, наречена „The White Shadow”, в която се разказва за сестри близначки, една от които е добра, а другата зла. За филма се смята, че е изгубен до 2011 година, когато три от общо шестте филмови ленти са открити в New Zealand Film Archive. Те са били дарени на архива през 1989.

  Макар режисьор на филма да е Греъм Кътс, 24-годишният тогава Хичкок е сценарист на филма, асистент-режисьор и художествен ръководител.

  Той създава първият озвучен филм във Великобритания

  „Blackmail” от 1929 година е първият хитов филм на Хичкок, но и първият озвучен филм във Великобритания. Звукът е добавен и синхронизиран по-късно, тъй като първоначално „Blackmail” е филм от нямото кино.

  Хичкок се появява на екрана доста често

  Режисьорът е усвоил майсторството на прикритието, тъй като има изключително кратки, почти незабележими появи в 39 от своите филми.

  В продължение на години Хичкок отказва да бъдат излъчени 5 от най-хитовите му филми

  „Vertigo” може да е бил на върха на множество филмови класации, но в продължение на над 20 години (от 1961 до 1983 година) е било почти невъзможно той и още 4 от филмите на Хичкок да бъдат гледани. Оказва се, че именно режисьорът е причината „Vertigo”, “Rear Window”, “Rope”, “The Trouble with Harry” и „The Man Who Knew Too Much” да са били недостижими за зрителите.

  Хичкок лично си осигурява пълна собственост върху правата на всичките 5 филма чрез клауза от договора, който сключва с “Paramount Pictures” през 1953 година. Осем години след пускането на всеки от филмите правата са върнати на Хичкок, което в годините преди дисковете и торентите изглежда като добър финансов ход от страна на „Paramount”. Три години след смъртта на Хичкок “Universal Pictures” придобива филмовите права на тези филми и ги прави достъпни за публиката отново.

  Хичкок не е печелил Оскар

  Хичкок е част от групата на великите кинорежисьори като Стенли Кубрик, Орсън Уелс, Чарли Чаплин и Ингмар Бергман, които никога не са печелили Оскар за най-добър режисьор. Хичкок е бил номиниран множество пъти, но нито веднъж не е печелил престижната награда. Когато Академията най-накрая го почита, давайки му Irving G. Thalberg Memorial Award през 1967 неговата реч се състои само от едно изречение: „Благодаря ви, наистина много благодаря“.

   

  Предишна статия
  Следваща статия

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link