Още

  Малко известни факти за гласа и тембъра

  Някой някога е нарекъл гласа „второ лице“ и наистина гласът може да разкаже за човека толкова много, колкото и лицето. Той е в състояние да разкрие чувствата ви, здравословното състояние, дали сте напрегнати или спокойни, откъде сте, какво образование имате, колко се влияете от натиска на другите хора. Като цяло, гласът е в състояние да разкрие цялата психологическа история на индивида.

  • В някогашна Италия тембърът на гласа бил посочен в паспорта сред другите отличителни белези на човека. Смята се, че той е естествено свойство на всеки индивид и не може да бъде променен.
  • Американски учени решили да разберат зависимостта между сексуалността на човека и тембъра му. Те записали гласовете на мъже и жени и поискали жури да оцени тяхната привлекателност. Оказало се, че най-красивите гласове принадлежат на хора, които са започнали сексуалния си живот по-рано от другите.
  • Гласът е визитна картичка на човека, затова много сейфове в големите банки са програмирани да се отварят от гласа на собственика. Техниката е толкова чувствителна, че реагира на най-малката промяна в тембъра и съответно по този начин се елиминира отварянето от друг.

  • Колкото по-нисък е гласът на един мъж, толкова по-силен и по-надежден изглежда той в очите на жена. Статистическите данни потвърждават влиянието на гласа върху възприемането на противоположния пол. Вероятно сте забелязали, че има жени, които си представят романтични преживявания докато говорят по телефона с непознат мъж, който има приятен тембър.
  • В САЩ, Англия и Италия звукозаписът се счита за неоспорим правен документ, който не може да бъде фалшифициран.
  • Жените, работещи в мъжки колектив, започват да говорят с по-нисък глас и правят това несъзнателно.
  • Смята се, че гласът често не съвпада с представата за самия човек. Но в днешно време експертите почти правилно определят по него какъв е пола, ръста, теглото и възрастта на невидимия събеседник.
  • Оказва се, че жените се вълнуват от звука на собствения си глас. В резултат на това е много по-лесно за тях да изразяват своите емоции вербално, отколкото за мъжете. Жените говорят почти 2 пъти повече от представителите на т.нар. силен пол. Всеки ден една жена изрича средно по 20 хиляди думи, а един мъж около 7 хиляди.
  • Човешкият глас е абсолютно уникален, като пръстовите отпечатъци. Експерти твърдят, че той има повече сила, отколкото музикален инструмент.

   

  • Изследвания на американски учени са показали, че пеенето не само развива белите дробове, гръдните мускули, но също така укрепва и сърцето. Не е изненадващо, че продължителността на живота на мнозинството професионални певци е много по-висока от средната.
  • Психолозите са идентифицирали основните човешки реакции при различни височини и тембър на гласа. Високият и звънлив глас се свързва с младостта, енергичността и с неопитността. Според статистиката жените, и особено мъжете с такъв глас, имат много по-малка вероятност да бъдат назначени на престижни длъжности. Било направено интересно наблюдение: колкото по-висок е гласът, толкова по-ниска е служебната позиция. Притежателите на ниски гласове са много по-щастливи: това е свързано с усещането за самодостатъчност и увереност, както и с интелигентността. Човек с такъв глас се възприема от другите като опитен и следователно по-авторитетен.

   

  • Напоследък японски учени са успели да пресъздадат гласа на Мона Лиза. За да симулират гласа й, учените трябвало да проучат структурата на костите на лицето й според световноизвестния й портрет. Тези данни били цифровизирани и вкарани в компютър. Оказало се, че Джокондата е имала нисък и спокоен глас.
  • Котката реагира по-добре на жените, отколкото на мъжете, защото женският глас е по-висок в тоналността си от мъжкия.
  • Ниският глас възниква поради повишеното съдържание на мъжки полови хормони в кръвта, поради което притежателят на такъв глас е по-темпераментен. Ето защо една жена с нисък глас изглежда по-сексапилна в очите на мъжете.
  • Златният глас на Русия Николай Басков стана първият представител на руския шоубизнес, който застрахова своя глас. Ако той изгуби своя глас, то застрахователната компания ще му плати 2 милиона долара. Между другото, легендарната актриса и певица Марлене Дитрих първа в света е застраховала гласа си.

   

  • В специална лаборатория бил проведен тест. Слушателите трябвало по гласа, който произнасял една и съща фраза, но с различна интонация, да определят възрастта на говорещия. Било установено, че заради емоциите на гнева и страха възрастта се отчитала като максимална, а емоциите на радостта я намалявали. Разликата в оценката на един и същ глас понякога достигала 10 години. Изводът е, че хората, които искат да изглеждат по-млади, трябва да говорят весело и любезно.
  • Тина Търнър, кралицата на рокендрола, застраховала гласа си за 3 милиона и 200 хиляди долара.
  • Професионално заболяване на музикантите е увреждането на гласните струни. Факт е, че докато свирят на инструмент, те инстинктивно изпяват беззвучно мелодията.
  • Съвет за тези, които искат да подобрят своя глас: Разнообразете речта си интонационно. Няколко пъти прочете на глас малък сегмент от текст (най-добре е това да бъде стихотворение), като всяко ново прочитане правете с различни интонации.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link