Още

  Мандела ефект или спомени от друга реалност? 10-те най-ярки примера

  На 5 декември 2013 г. президентът на Южна Африка Нелсън Мандела умира, но в отговор на тази новина хиляди хора започват да изпращат жалби до медиите, тъй като били сигурни, че политикът е починал в затвора през 80-те години на миналия век … Изследователката на паранормални явления Фиона Брум решила да проучи това явление по-подробно и намерила други примери за фалшиви колективни спомени.

  Ефектът Мандела е феномен, свързан с колективната памет. Той се състои в съвпадението на спомени при няколко души наведнъж, които всъщност са фалшиви. Вземете, например, Мандела. Почти целият свят бил сигурен, че политикът е умрял в затвора през 80-те години, а не е бил освободен и след това става президент (да, да, точно така!).

  Най-адекватното обяснение на това явление се свежда до факта, че хората от незнание или сами измислят факти и ги разпространяват помежду си, докато не започнат да вярват, че е така. Но има и примери за проявата на този ефект, които опровергават всяко обяснение! Най-известните и шокиращи от тях сме събрали по-долу.

  Никога не е имало Нутела с бели райета

  Много от нас все още помнят вкуса на тези бели райета. „Странно е, защо вече не се продава?“. Понякога си го мислим, докато минаваме покрай рафтовете с течен шоколад в супермаркетите. Но се оказва, че раираната Нутела никога не е била произвеждана!

   В последния куплет на „We Are the Champions“ на Куин няма фраза „of the world!“

  Вероятно всеки е слушал тази легендарна песен. И всички си спомнят, че финалната й линия е: „No time for losers, ’cause we are the champions… of the world!“. Дори в главата ви звучи сега, нали?

  Въпреки това, фразата “ of the world!“ никога не е била там! Въпреки че феновете на групата с пяна на устата доказват точно обратното! Оказва се, че все още има един концертен запис, на който Фреди Меркюри изпява тази фраза в края. Но всички ли сме я гледали? Съмнявам се много.

  Вълкът в анимационния филм „Имало едно време куче“ не каза „Ей, ти, влез, ако такова…“

  Този невероятно мил, забавен анимационен филм, който помним от детството! В него старото куче е изгонено от къщата, защото притеснява всички. Кучето бяга в гората, където среща сив вълк и се сприятелява с него. Заедно те се връщат в дома на кучето, за да изиграят сцената със спасяването на бебето и да върнат кучето на собствениците.

  Чувствайки се длъжен на вълка, кучето го кани да отпразнуват Нова година заедно. Вълкът, уморен от хмела и богатото угощение, започва песен. Той е забелязан и изгонен, но за сбогом успява да каже на кучето фраза, която бързо става крилата: „Влез, ако такова…“. Да, точно! Без „Ей, ти“. Прегледайте филмчето и се уверете сами.

  Дарт Вейдър не каза „Люк, аз съм твоя баща“

  Това може да бъде истински шок за феновете на Star Wars. В една сцена на филма се провежда диалог между Люк Скайуокър и Дарт Вейдър, който звучи така:

  „Ти уби баща ми!“

  „Не, аз съм твоят баща.“

  „Не, аз съм баща ти.“ Няма Люк и никога не го е имало. Изглежда, че е време да освежите паметта си и да гледате отново Междузвездни войни.

  Най-известният комунистически лозунг не звучи така, както сме свикнали да мислим

  „Пролетарии от всички страни, обединете се!“ Мнозина са сигурни, че точно това е най-известният комунистически лозунг, който Карл Маркс и Фридрих Енгелс казват навремето. Всъщност тази фраза винаги е изглеждала така: „Работници от всички страни, съединете се!“ Изглежда, че това звучи глупаво? Потърсете в Google и няма да можете да намерите нито едно доказателство или една-единствена снимка, където би била написана предполагаемо известната фраза.

  Пикачу няма черна ивица на върха на опашката

  Попитайте приятел как изглежда Пикачу и той със сигурност ще каже, че този анимационен герой има черна ивица на върха на опашката. Тя обаче не е съществувала. Освен в любителски рисунки на хора, засегнати от ефекта Мандела. Но на всички официални изображения и в самия анимационен филм Пикачу изглежда точно така, както го виждате на снимката по-горе.

  Лъвчето не казва: „Повози ме, голяма костенурка“

  Още един любим анимационен филм от детството „Как лъвче и костенурка пеят песен“. Особено малките зрители си спомнят момента, когато лъвчето се качва на гърба на костенурката и пламенно казва: „Повози ме, голяма костенурке!“. Но ако пуснете това филмче, няма да чуете такава фраза. Защото всъщност лъвчето каза: „Повозиме ме, а?“ Как е възможно това?!

  Значката на Volkswagen има „пукнатина“ в средата

  Много автомобилисти се кълнат, че буквите на логото на известните автомобили на марката Volkswagen винаги са били слети. Официалната емблема на компанията обаче изглежда много различно. Приблизително същата история – с марките Ford и Volvo. Първият на иконата в буквата F има „завъртулка“, което по някаква причина никой не е забелязал преди, вторият има стрелка в горния десен ъгъл. За мнозина това е истинско откритие.

  Все още не е намерено обяснение за ефекта на Мандела. Някои смятат, че това е проблем в матрицата, други обвиняват учени от ЦЕРН (Европейския съвет за ядрени изследвания), които, експериментирайки с тъмната материя, са променили нашата реалност, докато други смятат тези явления за доказателство за движението на хората в различни измерения.

  Научните обяснения предполагат, че човек, запомняйки някакво събитие, може да го модифицира в съзнанието си и затова го възприема погрешно. За това е виновна и конфабулацията – явление, когато човек развива фалшиви спомени за събития, които всъщност не са се случили или са се случили в друг момент. Но съгласете се, че всичко това изглежда твърде подозрително?

  Автор: Десислава Михалева

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link