Още

  Мери Бел: 10-годишната серийна убийца

  Казват, че никой човек не се ражда зъл. Че децата са невинни създания, които няма как да носят в гените си онази малка частица, която да ги превърне в убийци. Но дали наистина е така? Какво може да накара едно 10-11-годишно момиченце да извърши две брутални престъпления, отнемайки живота на малки и невинни момчета между 3 и 4-годишна възраст?

  Мери Бел е едно от най-известните деца-убийци в историята на Великобритания. През 1968 година тя отнема по жесток начин живота на Мартин Браун (4 години) и Брайън Хау (3 години). Престъпления, които шокират Нюкасъл и цяла Англия. Какво може да породи подобна жестокост в едно момиче на 10-годишна възраст?

  Мартин Браун и Брайън Хау

  Първо убийство

  Датата е 25 май 1968 година. Само един ден преди 11-ия рожден ден на Мери Бел. Момичето повежда четиригодишния Мартин Браун към изоставена къща, възползвайки се от безграничното доверие на малкото дете. Останали сами, Мери Бел удушава Мартин. Това е нейното първо убийство.

  Колкото и странно да звучи, особено като за първо престъпление от подобен вид, Мери не оставя каквито и да е следи от насилствена смърт по Мартин. Имайки предвид липсата на подобни признаци за престъпление, властите определят кончината на Мартин като “нещастен случай”. До тялото му е открита и празно шишенце от аспирин. Появяват се предположения, че е възможно момчето да е изпило хапчетата.

  По това време Мери Бел е близка приятелка с друго момиче на име Норма Джойс Бел. Мери е толкова горда от извършеното убийство, че води Норма на местопрестъплението, за да й покаже резултата от своите действия. Тогава обаче тялото на детето вече е намерено, като двете момичета не са допуснати в сградата.

  Мери Бел обаче едва сега започвала. Навръх 11-ия си рожден, Мери отново проявява признак на силно и опасно поведение на психопат. Момичето отново прибягва до любимия си похват – душенето, опитвайки се да удуши по-малката сестра на Норма Джойс. За щастие, бащата на Норма видял случващото се и се намесил навреме.

  Мери и Норма започват да се държат странно. Те притесняват през цялото време скърбящото семейство на малкия Мартин, непрекъснато задавайки им странни въпроси. В училище Мери Бел също е обсебена от случилото се, като в своята тетрадка тя рисува мъртво момче, намерено в същата поза като Мартин Браун. До него е нарисувано и шишенце, на което пише “хапчета”.

  Второ убийство

  Малко повече от два месеца след убийството на Мартин Браун, още едно убийство шокира Нюкасъл и Обединеното Кралство. На 31 юли 1968 година Мери Бел отнема живота на тригодишния Брайън Хоу. Нейното второ убийство. Тя е само на 11 години. Методът на убийството е вече добре известен – удушаване. В близост до железопътните линии в района Стоксууд, Мери отново е намерила начин да остане насаме с още едно малко момче.

  В един фатален за Брайън Хоу миг, Мери Бел започва да души тригодишното дете, намушквайки го няколко пъти със счупени ножици. Дяволът в тяло на момиче не спира дотук. Мери използва ножиците, за да си отреже част от косата на Брайън и да обезобрази гениталиите му. След това тя “избродира” и буквата “М” върху неговия стомах.

  Заловени

  Мери Бел и Норма Джойс са неразделни и не спират да се чувстват превъзбудени от убийствата. Поведението им е толкова съмнително и странно, че няма как то да не привлече вниманието и на разследващите детективи. Двете момичета се държат крайно подозрително по време на проведените интервюта от страна на полицията. Те не само, че не показват каквато и да е емпатия по адрес на жертвите, но дори се смеят, сякаш това е една голяма шега.

  Мери сама се изпуска пред полицията, след като се опитва да накисне местно момче за убийството на Брайън. Тя обяснява с детайли как са изглеждали ножиците, с които е пробождан малкият Брайън. Мери разказва, че е видяла как момчето си играе с въпросните ножици, преди да убие Брайън. Детективите обаче бързо уточняват, че няма как момчето да е убиецът, защото то е било на друго място по време на убийството.

  И тук е голямата грешка на Мери. Тя няма как да знае за ножиците, защото те са поверително доказателство. Няма как да знае, освен ако не е била там.

  Мери Бел

  Докато изнасят ковчега на Брайън от къщата му, детектив Добсън вече е сигурен, че Мери Бел е убиецът. Момичето стои пред къщата на опечаленото семейство и се смее дяволито, потривайки ръце. “Помислих си, Боже мой, трябва да я прибера, защото ще убие още някого”, разказва детективът.

  В полицията вече са убедени – Мери Бел, Норма Джойс или и двете заедно са присъствали на убийството на Брайън Хоу. И една от тях е убиецът.

  Съд

  В крайна сметка, двете момичета са прибрани от полицията и отиват на съд. Норма Джойс  е оправдана, но Мери Бел е призната за виновна за двете убийства. Заради изнесения психиатричен доклад обаче, момичето носи намалена отговорност. Според оценката на психиатъра, тя има “класически симптоми на психопатия.”

  Съдията на делото Джъстис Кюсак определя Мери Бел като изключително опасна и като “огромен риск за останалите деца.” Тя получава неопределена по срок присъда и в продължение на 12 години обитава различни институции, специализирани в приема на млади престъпници, включително и малолетни такива.

  Живот след затвора

  През 1980 година Мери Бел излиза на свобода, след като прекарва 12 години на различни места. Тя получава нова самоличност и гарантирана анонимност, започвайки своя нов живот.

  Четири години по-късно, Мери Бел става майка и дава живот на дъщеря. Нейната щерка не знае за деянията на майка си, докато през 1998 година репортери не разкриват самоличността на Бел и мястото, на което тя живее. Това принуждава Мери Бел и дъщеря й да напуснат тогавашния си дом, прикривайки главите си с чаршафи.

  Заради миналото на нейната майка, дъщерята на Мери Бел също се ползва със защитена самоличност. През 2009 година бе съобщено, че Мери Бел е станала баба.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link