Още

  Мистериозните Ика камъни на Перу: Древна енигма или измама?

  В продължение на много векове легендите и митологията на различни народи разказват за всевъзможни видове влечуги, дракони, змейове, лами, хали – и всички те, кой знае защо, с визия на динозаври, ако ги сравним с нещо, което ни е добре познато от палеоисторическите реконструкции. Но от историята е също така добре известно, че древните гущери са изчезнали много преди човекът да се появи на планетата. Тогава, откъде са се появили в митовете и легендите?

  В същото време, на много места по света учените откриват древни изображения върху камъни и керамични изделия, на които ясно се виждат същества с огромни размери, змиеподобни шии и големи, силни крайници.

  От една страна, науката е натрупала много доказателства за съществуването на дракони и други влечуги във вид на динозаври – но все още остават съмнения дали по същото време са живели и хора.

  През втората половина на ХХ-ти век в древен некропол на перуанската провинция Ика археолозите открили погребални камъни от пред-инкския период. Те били покрити с мистериозни образи – динозаври и хора, които явно били в някакви взаимоотношения. Тези рисунки позволили на специалистите да заключат, че древните жители на Перу са имали възможност да видят живи огромни влечуги. Тази версия напълно противоречи на известната теория за еволюцията.

  Ика – камък, за който се твърди, че изобразява динозаври. Уикипедия.

  Колекцията съдържа около 11 хиляди камъка. Всички са с гравирани изображения и се различават по размер и цвят. Най-малките не превишават 5-20 грама, а най-големите тежат около 500 килограма, достигайки височина 1.5 метра. Повечето от тези древни камъни са със средни размери, като не надвишават по обем обикновена диня.

  Цветът на камъните е черен в най-различни нюанси, но сред тях има също сиви, бежови и дори розови образци. Всички са с приблизително еднаква форма – овална, изгладена от речните води. Доказателство за автентичността на камъните е фактът, че споменавания за тях може да се намерят в исторически хроники от ХVІ-ти век. Така, например, в хрониката на индианския летописец Хуан де Санта Пачакути от 1570 г. се казва, че на територията, която съответства на съвременната провинция Ика, са открити много камъни с изображения.

  Рисунките върху камъните точно предават такива  анатомични детайли на древните гущери, които съвсем наскоро са открити от съвременните палеонтолози. На отделни камъни са изобразени и бозайници, отдавна изчезнали от американския континент (слонове, коне, мамути и ленивци). Освен това, върху някои е нарисуван пълният цикъл в живота на динозаврите.

  Трябва да се отбележи, че древните (или може би, не толкова древните) влечуги изобщо не са основната тема на тези камъни. Много от тях изобразяват теми от ежедневието, идолопоклонство, еротични картини, които сюжети са характерни за културата „Наска“.

  Някои камъни показват постиженията на високоразвита цивилизация – изобразени са слънцето, звезди, комети, хора с далекогледи в ръце, което говори за високо ниво на развитие на астрономическите знания. Само върху около една трета от камъните са нарисувани различни динозаври – игуанодони, трицератопси, птерозаври, завроподи.

  Освен това, върху повечето изображения динозаврите и хората са в близко взаимодействие – това са предимно или схватки, или грижи на човек за опитомени гущери.

  Важно е да се отбележи, че изображенията се различават много по начина на изпълнение, качество на образа и степен на детайлите, което доказва, че върху тяхното създаване са работили много хора. Дали те са рисували динозаври от натура? Палеоисториците тепърва ще търсят отговор на този въпрос.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link