Още

  Митове за Средновековието, в които все още вярват

  Повечето от познанията ни за Средновековието се основават на филми, телевизионни предавания, както и на книги от типа на написаните от Дан Браун. Ето защо някои от фактите, които идват в съзнанието ни при думата „Средновековие“, са само митове, които постепенно станали широко разпространени.

  Средновековието – това е много голям исторически период, който започва с падането на Римската империя през 476 г. и продължава до края на XIV век, а според други трактовки – до ХVІІІ век.

  1. Религията била забавила технологичния прогрес

  Мнозина вярват, че строгите религиозни убеждения заедно с болести като чумата през Средновековието не позволявали развитието на научната мисъл и напредък. Дори част от тази епоха днес наричат „тъмни векове“.

  Всъщност, благодарение именно на средновековната Църква се появили учебни програми, които включвали математика и други науки. Библията била тълкувана като ръководство за познаване на света, а пропастта между античното ниво на науката и средновековното намалявала.

  Монахът Бертолд Шварц

  През Средновековието изобретили или възприели от Азия книгопечатането, водениците, вятърните мелници, очилата и магнитния компас. В много от тези открития Църквата участвала – например, барутът в Европа бил изобретен от монаха Щварц. Така, че религията не пречела на напредъка, а дори го ускорявала.

  1. През Средновековието нямало зъболекари

  Мнозина и сега смятат стоматологията като своеобразна форма на изтезание. Не бива да забравяме, че нашите предци не са имали такъв широп достъп до захарта и захарните изделия, затова и зъбите им били много по-здрави от нашите. Учените, които са изследвали челюстите на хора от Средновековието, са установили, че те почиствали и вадели зъби с професионални инструменти.

  В началото на ХV век италианският професор Джовани де Арколи написал трактат за стоматологичната помощ, където показва, че основните методи на съвременните стоматолози се използвали и по онова време. Например, пломбите: тогава спасявали кариесни зъби, като ги запълвали със злато.

  1. Жените били измъчвани с „пояси на целомъдрието“

  Всеки е чувал мита за рицарите, които преди дълъг поход поставяли метални окови като гащи на жените си, за да не им изневерят. Всъщност, изображение на „пояс на целомъдрието“ се появило за пръв път като карикатура през 1405 г. Авторът на рисунката имал предвид древната римска сватбена традиция да се връзва колан върху кръста на булката в знак на целомъдрие.

  1. През Средновековието всички смятали, че Земята е плоска

  Днес е станало обичайно погрешното схващане, че през т. нар. „Тъмни векове“ европейците смятали Земята за плоска – и едва през Просвещението тези възгледи се променили.

  Христофор Колумб тръгнал към Индия на запад, смятайки да я достигне откъм „обратната страна“ на земното кълбо.

  Всъщност, хората започнали да осъзнават, че Земята е кълбо още през VІ век пр. Хр. За разпространението на съвременния мит вина носи писателят Уошингтън Ървинг, който в своята книга „История на живота и пътуванията на Христофор Колумб“ заявил, че хората от предколумбовата ера смятали Земята за плоска. Но напротив, именно понеже тогава вече се смятало за твърдо установено, че Земята е кълбо, самият Колумб тръгнал към Индия на запад, вместо на изток – защото смятал да я достигне откъм „обратната страна“ на земното кълбо.

  1. През Средновековието съществувало „право на първата брачна нощ“

  Под този термин се смята, че тогава местният владетел имал право да легне с булката на местен селянин в първата й брачна нощ. Това е чест сюжет на филми и книги за Средновековието.

  Всъщност, в никоя средновековна хроника или летопис няма споменаване за подобна традиция. А и достатъчно е да си представим колко бунтове и въстания е щяла да предизвика тя, ако наистина е съществувала. Това е просто част от масовият информационен религиозен натиск срещу в Европа – тоест, ето, вижте колко лошо е било през Средновековието, когато Европа била напълно християнска. Всъщност, за подобен обичай се споменава в шумерските легенди за Гилгамеш.

  1. Хората са живели само 30 години

  Ясно е откъде идва този мит: животът през Средновековието бил доста по-опасен от сегашния – макар напоследък ежедневието в Западна Европа също да носи все повече рискове.

  Но има разлика между продължителност и очаквана продължителност на живота. Първата е животът на конкретно лице, а втората е средният статистически показател – който наистина бил равен само на 30 години поради високата детска смъртност. Например, семейство от двама родители и четири деца. Първото дете умира скоро след раждането, второто живее до 70, а родителите умират на 35 и 60 години. Така средната продължителност на живота в това семейство е 41 години. Но това не означава, че след 40-годишна възраст всички умират. Ако човек оцелявал като дете, тогава той можел спокойно да доживее до 70 години.

  1. Заради мръсната вода всички пиели вино и бира

  Всъщност, средновековните хора пиели не чак толкова алкохол, каквито са легендите. Повечето градове били построени в близост до големи източници на прясна вода. Единствено работилници, които работели с багрила, били опасни – но владетелите забранявали те да изхвърлят отпадъци във водни обекти. Бирата била много харесвана и в Средновековието, но тя била много по-слаба от днешната и я пиели предимно, за да утолят жаждата си по време на упорита работа.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link