Още

  Модерните технологии, които променят живота ни – I част

  От 2001 г. насам, Масачузетският технологичен университет всяка година избира водещи технологични постижения, които скоро ще имат осезаемо въздействие върху всеки един от нас. Някои научни открития, за които ще научите по-долу, са направени преди десетилетия, преди да намерят реализация в живота.

  При съставянето на списъка експертите обръщат внимание не толкова на конкретен научен пробив в определена област, а на цял комплекс от фактори, които ни позволяват да кажем с голяма сигурност, кои технологии наистина ще подобрят  живота ни. Това включва зрелостта на технологиите и съществуването на готови изобретения, основаващи се на нея, както и какви задачи решават – колко важни са и какви области в живота може да бъдат практически полезни. Например, технологията на 3D печатането е патентована през 1989 г., а едва през 2017 г. стартира първата партида 3D принтери за метал.

  Прочетете и Модерните технологии, които променят живота ни – II част

  3D печат

  3D печатът за дълго време остана  занимание на отделни дизайнери и ентусиасти. Постепенното усъвършенстване на технологията обаче намали разходите и цената на печата, затова тя става все по-популярна и скоро радикално може да промени модерното масово производство.

  Гигантските фабрики,  произвеждащи голям брой специфични стоки, ще се заменят от по-малки, защото с помощта на 3D печат може веднага и в точното количество да  се отговори на променящото потребителско търсене. Примерно автомобилни сервизи вече няма да съхраняват тонове резервни части в склада си – те просто  ще отпечатват частта, от която има нужда в момента.

  Технологията 3D печат ви позволява да създавате по-леки, по-силни и по-сложни структури, при това по-евтини от традиционните методи за работа с материала. Например, учените от Националната лаборатория в Ливърмор използват 3D печат за да да правят части от стомана, два пъти по-силни от произведените по традиционния метод. С изключение на високата за сега цена, технологията е напълно достъпна за ползване от средния потребител – не е необходимо да си инженер, за да използваш 3D отпечатване.

  Изкуствен живот

  Ембриолози от университета в Кеймбридж за пръв път успяха да развият миши ембрион само от стволови клетки – без сперматозоиди или яйцеклетки. Този пробив преобръща виждането за създаване живот, защото всичко, което е необходимо за раждането на живо същество, буквално може да бъде взето с пипета от друг ембрион.

   

  Технологията на използване на стволови клетки предоставя на учените безброй възможности за изучаване на проблемите, свързани с болестите, които възникват на етапа на раждане на плода. Също така дава възможности за изучаване на процеса по създаване на нови органи. При развитието на ембриона, може да се наблюдава как отделните клетки развиват определени функции по време на растежа. Това дава потенциал за изучаване и разработване на технология за  култивиране на изкуствени органи.

  Прочетете и Модерните технологии, които променят живота ни – II част

  Много от учените обаче са загрижени за етичните въпроси, свързани с подобни експерименти. Как да различаваме изкуствено създадения ембрион от естествения и какво да бъде отношението към него? Редно ли е да се правят експерименти, ако на определен етап плода изпитва болка?  Трябва внимателно да се решат тези нравствени дилеми, преди да се разпространи технологията.

  Интелигентни градове

  Интегрирането на цифровата технология и пространственото планиране могат да доведат до нов начин на живот в градовете на бъдещето. Сензори и датчици, изобилстващи в градовете, ще следят нивата на замърсяване, шума и обема на трафика в реално време. Скоростно ще се насочват автоматизирани програми и роботи за отстраняване на неизправности. Автоматизацията ще облекчи живота в мегаполисите и хората няма да се сблъскват с проблеми, защото те своевременно ще бъдат засечени и решени.

  Вече има проекти за подземна система от роботи, които ще доставят пратки и стоки из цялата градска инфраструктура, като така освободят пътищата и намалят задръстването.

  Такава автоматизирана система ще бъде обезпечена с мрежа от сензори, които проследяват различни данни за градската среда, включително дейността на жителите и бизнеса. Мрежата ще бъде в състояние да идентифицира моделите в дейността, като открие възможности за оптимизиране на градското пространство. Жителите вече не трябва да се безпокоят за претоварените пътища по пътя към работа, а информационната мрежа ще позволява да проверите натоварването на популярни места за отдих, като паркове или музеи, преди да се насочите на там. Независимо от това, масивното събиране на данни за дейността на обитателите силно обезпокоява онези, които не са готови да споделят лична информация – защото например в случай на хакерска атака, тези данни могат да бъдат използвани за злонамерени действия.

  Интересът на частните компании в тази област остава неясен. Много експерти се оплакват, че има нужда от отделяне между обществените интереси на гражданите и частните интереси на технологичните гиганти. Те виждат проблеми, като продажба на данни на трети страни – например рекламодатели или агенти на недвижими имоти, които могат по-ефективно да рекламират услугите си в зависимост от местоположението и навиците на дадено лице.

  Прочетете и Модерните технологии, които променят живота ни – II част

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link