Още

  Най-добрите методи в манипулацията – защо не усещаме, когато ни манипулират?

  Манипулацията стои в основата на повечето отношения. Като се замислим, това е много добър начин да получаваме каквото искаме – чрез манипулиране и контролиране. Всички го правят – политици, работодатели, хора, които просто се нуждаят от нещо, дори роднини и приятели. Правим го всеки ден – за малки  и големи неща.

  Но какво се случва, когато манипулациите засягат много по-големи групи? Например манипулациите от политическо естество – усещаме ли когато ни контролират? На преден план в основата на манипулацията са няколко похвата, които повечето хора предпочитат и използват ежедневно. Да не говорим, че са любими на политиците в цял свят.

  Ето ги и тях:

  Метод номер 1. Разсейване

  Отклоняване на вниманието от сериозен проблем – изпипан начин за разсейване. Особено популярен в политиката – важните въпроси са изместени от дребни и незначителни събития, които имат за цел да отклонят вниманието от належащия проблем. Медиите са пълни с подобни изкуствено съчинени събития – забелязвали ли сте го? Ако отговорът е не – следващия път, когато гледате телевизия обърнете повече внимание. Няма как да не забележите, че медийното пространство е залято с новини от шоубизнеса и спорта, еротични материали и сапунени опери.

  Метод номер 2. Създаване на проблем и предлагане на решение

  Тази техника, отново широко използвана от политиците, понякога се нарича проблем-реакция-решение. За това се създава определен проблем, който предизвиква реакцията на населението, а за решението на проблема, естествено, е необходима помощта на властите.

  Често за това се използват различни форми на насилие, вариращи от изкуствено влошаване на престъпността в градовете до организиране на терористични атаки. В този случай самите граждани настояват да „затегнат примката” – да се предприемат  строги мерки, с цел осигуряване на сигурността.

  Една икономическа, технологична или терористична криза може да принуди хората да жертват своите права, като приемат най-непопулярните методи на властта като „неизбежно зло”. Винаги трябва да се помни, че самите кризи не се раждат, а се създават изкуствено, за да ни принудят да жертваме правата си.

  Метод номер 3. Налагане

  За да свикнат хората по-лесно с манипулацията, то тя трябва да бъде наложена постепенно. Понякога това отнема дни, понякога седмици, стига се и до години – всичко зависи от това колко сериозна ще бъде намесата в живота ви. Така бяха наложени новите социално-икономически условия през 80-те и 90-те години на миналия век. Масова безработица, обедняване на населението, неконтролирана приватизация, свеждане до минимум на функциите на държавата и обща нестабилност – ако всички тези фактори се случат по едно и също време – това би довело да революция.

  Метод номер 4. Забавяне

  Друг популярен метод за манипулация е отлагане в бъдещето. Доказано е, че хората са много по-склонни да приемат някаква жертва за общото благо в мъгливото бъдеще. Те се успокояват, че това няма да стане скоро или  тайно се надяват, че с времето нищо няма да се промени.  Така по-лесно свикват с мисълта за промяна в бъдещето и накрая дори не им прави впечатление, когато събитието настъпи.

  Метод номер 5. Както при децата

  Забелязали ли сте, че когато някой се опитва да ви убеди в нещо сменя тона си и започва да ви говори сякаш сте дете? И то дете с умствени увреждания. Покровителствена интонация, убедителни аргументи, прости сравнения и ограничен набор от думи – напълно нормално. Инфантилността заблуждава аудиторията.

  Метод номер 6. По-малко разсъждения – повече емоции

  Класическият метод на невро-лингвистично програмиране блокира способността на човека да анализира рационално това, което се случва. Използването на емоционалния фактор отваря големи възможности за достъп до подсъзнанието, където лесно могат да се внедрят страхове, мисли, желания и дори напълно готови модели на поведение.

  Емоциите никога не допринасят за логиката, следователно, ако медиите „побутнат” нагласата ви към света – например да запълнят съзнанието ви с какви ли не кошмари, свързани с тероризма, несправедливостта на властта, униженията, то дори няма да усетите как това е отвличане на вниманието от истинските причини за всички проблеми около вас.

  Метод номер 7. Невежество

  Основният инструмент в този случай е невежеството. Така се засилват обществените различия. Най-често това се прави с помощта на образованието – постепенното намаляване на качеството му помага да се привлекат хора с примитивно мислене и ниски изисквания. Целта е да се попречи на хората да разберат методите и техниките, използвани за въздействие върху техните умове. Умният човек е много по-труден за манипулиране.

  Метод номер 8. Култът на посредствеността

  Замислете се от какво сме заобиколени? Посредствеността е навсякъде около нас – на мода са глупостта и вулгарността.  Този метод е близък до предишния – в основата му стои едно необразовано и неосъзнато общество. Средностатистическия човек служи като стандарт за качество и тази схема работи във всички аспекти на обществения живот – в културата, науката, религията, политиката.

  „Жълтата преса”, нискокачествената музика, глупавите филми, вулгарния хумор – всичко, което се излива върху нас от телевизията, радиото и интернет има за цел да ограничи, да предотврати разширяването на съзнанието.

  Метод номер 9. Укрепване на чувството за вина

  В този случай човекът е убеден, че самият той е виновен за всички проблеми, за които се твърди, че са пряка последица от неговите ниски умствени способности, липса на талант или патологичен мързел. В резултат на това, вместо да се възмущават от грешките на управляващите, хората започват да търсят вината в себе си.

  Политици, учени, религиозни фигури са се научили как ефективно да влияят на хората, предизвиквайки вина, контролирайки своите интереси и насочвайки действията на хората в посоката, от която се нуждаят.

  Метод номер 10. Разбиране на човешките нужди

  През последните 50 години науката направи огромен скок напред, но това не е в полза на всички. Този пробив само задълбочи пропастта между управляващите и обикновените хора. Психологията, невробиологията и другите хуманитарни науки предоставиха на властта солидни познания за човешката психика и физиология. Системата има голямо количество знания за човека, а това означава, че има огромна власт над хората.

  Автор: Божидара Иванова

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link