сеп. 14, 2017
4998 Views

Най-добрите оръжия на Китай през XXI век

Автор:

Китай развива и модернизира своята армия, а за това отделя значителни средства. Китайският военен бюджет е втори в света и част от тези средства се използват за развитието на нови технологии и модернизиране на армията.

Всички знаем, че китайската армия е най-многобройна в света – 2 285 000 души. Голяма част от военните разходи отиват за поддръжка на числения състав, но Китай отделя средства и за развитието на нови технологии. В един евентуален конфликт, азиатската страна не иска да разчита само на числеността на армията, но и да разполага с технологични оръжия, конкурентни на противниците й.

Ето и списъка с най-добрите китайски оръжия:

Chengdu J-20

Проектът за създаването на Chengdu J-20 е започнат през 90-те години на изминалия век, като това е първият стелт-самолет на Китай. В основата е съветският самолет МиГ-1.42. Също така, китайците използват информация и технологии от самолета на щатите F-22, предоставени от хакери. Да не забравяме, че през 1999 г. над Сърбия бе свален F-117 стелт и се носят слухове, че Китай се е сдобил с парчета от свалената машина. Всичко това много е помогнало за създаването на J-20, който се очаква да бъде приет на въоръжение през 2019 г. Той ще бъде самолет с голям обсег и ще има възможности да прониква дълбоко в територията на врага, където има комплексна противовъздушна отбрана.

Shenyang J-31

J-31 е вторият самолет на Китай, който има стелт технология. По външен вид прилича на F-35. За този самолет се водят спорове и няма единно мнение. От единия лагер се твърди, че самолетът прилича на F-35 заради поставените еднакви цели и използване на сходни решения за тяхното осъществяване. А от друга страна техните противници се аргументират, че китайците са успели да хакнат сървърите на Пентагона, откраднали са плановете и така са си спестили десетки години работа.

Последният полет на J-31 е бил преди 5 години. За разлика от F-35, китайският самолет разполага с 2 двигателя, и също така няма възможност да каца и излита вертикално. Носят се слухове, че до няколко години ще бъде пуснат в полет трети прототип на този самолет, а J-31 ще бъде ориентиран за палубната авиация. Очакванията са самолетът да превъзхожда американския си аналог F-35, а заедно с това и да бъде и по-евтин.

Xian H-20

За този самолет H-20 почти нищо не се знае, само има информация, че се разработва. Той ще бъде бомбардировач и като такъв ще разполага с големи стелт възможности. Не знаем дали американския бомбардировач B-2 е служил като идея, но е факт, че китайския самолет има сходни форми. Плановете са той да стане основния бомбардировач на Китай през XXI век. Планирано е около 2025 г. да бъде проведен и първият полет на H-20. Ще развива скорост по-малка от скоростта на звука, ще може да носи полезен товар над 10 тона и ще има възможност без презареждане във въздуха,благодарените на стелт технологиите да достига незабележимо до Хавай.

DF-41

Словосъчетанията „Работният кон“ на „Втори артилерийски корпус“ може да не ви говорят нищо, но всъщност става въпрос за ядрените сили на Китай. DF-41 е балистична ядрена ракета с обсег от 15 000 км., което означава, че може да достигне почти всяка точка от земното кълбо. Началото на разработката на тази ракета е през 80-те години на миналия век, а първите проби са проведени на 13 декември 2014г. Ракетата може да носи до 12 ядрени бойни глави, като всяка от тях е мощна около 1 мегатон. DF-41 е многофункционална ракета – може да бъде разполагана както в силози, така и на мобилни платформи или влакове. Разузнаването на Америка твърди, че само 20 ракети DF-41 са нужни за да бъде нанесен “парализиращ удар” на САЩ.

DF-26

Ракетата DF-26 е друга ракета от китайския арсенал, която е предназначена за борба с военоморските сили на противника. Тя има обхват от 4 000 км. и може да носи даже и ядрена бойна глава с мощност до 300 килотона. С помощта на най-новата ракета в своя арсенал, Китай се надява да се справи със самолетоносачите на Америка и нейния флот. Нейното предимство е, че е много маневрена и има възможност да уцели движеща се мишена.

DF-ZF

DF-ZF може да развива хиперзвукова скорост – достига до 12 359 км/ч. Високата маневреност, за която се грижи миникомпютър, и използваните върхови материали способстват този апарат да не може да бъде свален от противоракетната отбрана.

Впечатляващо е, че до този момент има 7 тестови изпитания и всички са успешни. DF-ZF трябва да бъде изтрелван от ракета, а след това ще може да ускорява допълнително и ще е способен да извършва маневри при хиперзвукова скорост. DF-ZF може да бъде оборудван и с ядрена бойна глава, а освен това може да се използва и като кинетично оръжие, което да поразява благодарение на високата си скорост и на своето тегло.

Type 99A

Китайският танк Type 99A е най-модерният танк, който от 2011 г. е на въоръжение в китайската армия. Всъщност Type 99A е подобрена версия на Type 99, а самият Type 99 е направен на основата на съветския танк T-72. Китайският танк има подобрена броня на купола, тя има различен дизайн и предлага по-добра защита. Оръдието е 125 мм и е с далекобойност от 5 км. Стабилизиращите системи и автоматичните корекции на мерника подпомагат стрелбата в движение. Двигателят е дизелов, с мощност 1500 к.с., което му позволява да развива скорост от 80 км/ч на асфалтов път и 60 км/ч по пресечена местност.

„Великата пясъчна стена“

Това е на пръв поглед много странна тактика, приведена в действие от Китай. Недоволни са от американското военноморско господство в Тихия океан и го оспорват, но в случая разполагат само с един самолетоносач, а в момента се строи втори. Въпреки това, китайците не харесват една особеност на самолетоносачите – че могат да бъдат потопени. Обаче за сметка на това, пясъчните острови не могат да бъдат потопени.

И точно това прави Китай – строи пясъчни острови, като ползва за основа живи коралови рифове, върху които стоварва тонове пясък. След това върху така създадения остров строи складове, летища, радари, пристанища. Островите се строят в спорни води, до архипелага Спратли, в Южнокитайско море. Електроснабдяването ще бъде решено с използването на мобилни ядрени реактори.

Тази тактика позволява на Китай едновременно да завоюва нови територии и да прави непотопяеми самолетоносачи. Освен това в плановете на Китай е да направи на голяма дълбочина подводна военна база, но за нея в момента няма нищо известно.

Китай се стреми не само да настигне САЩ, но и да ги надмине. Освен изброените проекти, те разработват още много други, за които има много малко информация. Знае се, че те разработват електромагнитно или лазерно оръдие. Заедно с това не изостават и в биотехнологиите, които имат и двойно предназначение – освен в армията, може да се използват и в цивилния живот. Тези факти карат ЦРУ да смята, че военния бюджет на Китай е по-голям от официално обявения.

Предстои да видим дали Китай ще успее да достигне Америка във военно отношение. И да се молим всичкото това оръжие, което се разработва, никога да не влиза в употреба.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Най-добрите оръжия на Русия през XXI век

Най-добрите американски оръжия през XXI век

Най-добрите оръжия на Китай през XXI век

Най-добрите оръжия на Турция през XXI век  

Големите танкове на Германия

loading...
Етикети:
·
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *