Още

  Най-невероятните пещери

  Мамутова пещера в Кентъки, САЩ

  1caves

  Мамутовата пещера е една от най-старите и най-добре познати пещери в САЩ. Тя е най-дългата пещерна система в света с дължина 587км. Пещерата е открита от американски заселници в края на 18-ти век, но е била позната на местните племена от хиляди години и през 1941г. става национален парк. Забележителностите включват Кедровата дупка, Гранд авеню, Замръзналата Ниагара и Нещастието на дебелака.

  Пещерите Ласкаукс във Франция

  2caves

  Пещерната система в Ласкаукс, югозападна Франция, представя едни от най-забележителните праисторически рисунки в света. Изрисувани с естествени бой, стотиците рисунки датират от преди 16 000 години и описват създания от ледената епоха, които са впечатлявали тогавашния човек.
  Най-голямата рисунка е в Голямата зала на биковете и е широка цели 5 метра! Можете да се насладите на тези изключително живописни картини от праисторическия живот и в интернет, понеже вмомента пещерите са затворени за туристи поради борбата с плесен, която унищожава рисунките.

  Галските солни пещери

  3caves

  Дълбоко под Джоли Ин Банкетс в Порейдж Парк, Чикаго, цветни светлини осветяват сцена, която малко хора биха очаквали да видят. В Галските пещери посетителите могат да си починат в хубави шезлонги, обградени от солни сталактити и дишайки соления въздух под приятни морски звуци.
  Така наречената „солна терапия” има хиляди привърженици, които вярват в лечебните свойства на естествената сол. Дали това наистина е от солта, йодните съставки в нея или просто релаксиращата атмосфера, никой не може да каже.

  Пещерите в Карлсбад, Ню Мексико

  4caves

  Това е може би най-забележителният „класически” пещерен комплекс в САЩ. Открит случайно от Джим Уайт през 1890-те комплексът включва Голямата стая – втората най-голяма пещерна зала в света. Огромната варовикова зала е 1220м. дълга, 190м. широка и 107м. висока. За разлика от повечето варовикови пещери, тази в Карлсбад не е изкопана от подводни води или карболова киселина, а от силна сярна киселина, която се е формирала заради близостта до находища на нефт и газ.
  Младият Джим Уайт открива пещерите когато докато язди забелязва стотици прилепи да излитат от входа на пещерата. Популацията на прилепите в пещерата е изчислена на милиони.

  Ледените пещери в Антарктика

  5caves

  Връх Еребус е буквално най-горещото нещо в Антарктика, а когато горещината се срещне с ледената студенина се случват странни неща. От горещата пара на Еребус се образуват ледени кули и големи ледени пещери.

  Пещерите Карчнър в Аризона, САЩ

  6caves

  Разпростират се на повече от 3км. под пустинните пясъци около Бенсън, а входът е бил затрупан повече от 200 000 години докато един ден през 1974г. Ранд иТъфтс и Гари Тенън стават първите, които стъпват в пещерите. Пещерната система е изключително крехка и за съществуването й са знаели само неколцина, които са я пазили.

  Пещерите на торбестия лъв в Австралия

  7caves

  През 2002г. експедиция от Източния австралийски музей тръгва да изследва големи скелети в няколко пещери, намиращи се в пустинните земи на страната. Сред останките на дузини изчезнали животни, датиращи от преди 500 000 години, е бил открит за първи път цял скелет на торбест лъв.

  Гърлото в Мексико

  8caves

  С дълбочина 365 метра, Гърлото е толкова дълбока, че може да погълне Емпайър стейт билдинг. Има конусовидна форма, като дъното е по-широко от върха. Пещерата е открита през 60-те години на миналия век.

  Кристалната пещера в Мексико

  9caves

  Една от най-изумителните пещери е и една от най-скоро откритите. През Април 2002г, докато търсели олово и цинк, миньори се натъкват на голяма, пълна с вода пещера. Когато изпомпали богатата на минерали и изключително гореща вода от пещерата, миньорите били изумени от множеството селенитни кристали, дълги по 12 метра и тежащи по 55 тона!

  Предишна статия
  Следваща статия

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link