окт. 13, 2009
12112 Views

През погледа на андийския кондор

Автор:

Андийският кондор е едно удивително създание – птица, която сякаш превъзхожда природата. Тя може да прелита големи разстояния и е почитана от много култури, което я прави наистина специална гледка в небето над Южна Америка. Ето така изглежда света през очите на кондора.

 1co

Андийският кондор се шири от планините на Еквадор и Венецуела, надолу през Перуанските, Чилийските и Боливийските Кордилери, чак до Андите в Чили и Аржентина.

 2co

Дълга над 7000км, Андите е най-голямата планинска верига в света. Климатът там е от топъл и влажен на север до сух в централните части и студен и дъждовен на юг.

 3co

Търговски обучения - myjobistosell.com

И ако Андите властват над южноамериканския континент, то само едно създание властва над Андите. Извисявайки се и описвайки невероятни кръгове в небето, Андийският кондор е превърнал този изключително разнообразен планински пейзаж в свой дом. Той живее и се размножава само на изключително голяма височина, над 4800 метра.

4co

Андисйкият кондор гнезди на брулените от вятъра скални върхове, от където лесно се пуска по въздушните течения и изминава километри без нито един размах на крилете си. Някои твърдят даже, че кондорът може даже да вижда тези топли въздушни течения.

 6co

Андийският кондор е истинският господар на небето. Той е една от най-големите летящи птици на Земята и 3 метровият му размах на крилата е надминат само от този на скитащия албатрос. Въпреки големината си, кондорът не ловува, а търси умрели животни по земята. И дори да не е най-красивото творение на природата, изящният му полет е вдъхновяваща и респектираща гледка.

7co

Птицата е заемала важно място в символизма и фолклора на латиноамериканците хиляди години. В митологията Андийският кондор олицетворява слънцето и е изобразяван изключително върху платове и керамика. Той е националната птица на Боливия, Чили, Колумбия и Еквадор, както и национален символ на Аржентина и Перу.

8co

Ако можем да предпазим това великолепно животно от заплахи като унищожаването на естествената му среда и отровата на ловците, Андийският кондор ще продължи да ни вдъхновява докато ни гледа от небесата.

9co

loading...
Етикети:
Категория:
Животни
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *