Още

  През погледа на андийския кондор

  Андийският кондор е едно удивително създание – птица, която сякаш превъзхожда природата. Тя може да прелита големи разстояния и е почитана от много култури, което я прави наистина специална гледка в небето над Южна Америка. Ето така изглежда света през очите на кондора.

   1co

  Андийският кондор се шири от планините на Еквадор и Венецуела, надолу през Перуанските, Чилийските и Боливийските Кордилери, чак до Андите в Чили и Аржентина.

   2co

  Дълга над 7000км, Андите е най-голямата планинска верига в света. Климатът там е от топъл и влажен на север до сух в централните части и студен и дъждовен на юг.

   3co

  И ако Андите властват над южноамериканския континент, то само едно създание властва над Андите. Извисявайки се и описвайки невероятни кръгове в небето, Андийският кондор е превърнал този изключително разнообразен планински пейзаж в свой дом. Той живее и се размножава само на изключително голяма височина, над 4800 метра.

  4co

  Андисйкият кондор гнезди на брулените от вятъра скални върхове, от където лесно се пуска по въздушните течения и изминава километри без нито един размах на крилете си. Някои твърдят даже, че кондорът може даже да вижда тези топли въздушни течения.

   6co

  Андийският кондор е истинският господар на небето. Той е една от най-големите летящи птици на Земята и 3 метровият му размах на крилата е надминат само от този на скитащия албатрос. Въпреки големината си, кондорът не ловува, а търси умрели животни по земята. И дори да не е най-красивото творение на природата, изящният му полет е вдъхновяваща и респектираща гледка.

  7co

  Птицата е заемала важно място в символизма и фолклора на латиноамериканците хиляди години. В митологията Андийският кондор олицетворява слънцето и е изобразяван изключително върху платове и керамика. Той е националната птица на Боливия, Чили, Колумбия и Еквадор, както и национален символ на Аржентина и Перу.

  8co

  Ако можем да предпазим това великолепно животно от заплахи като унищожаването на естествената му среда и отровата на ловците, Андийският кондор ще продължи да ни вдъхновява докато ни гледа от небесата.

  9co

  Предишна статия
  Следваща статия

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови