окт. 15, 2009
17864 Views

Перперикон

Автор:

От всички древни култури, траките са едни от най-мистериозните. Смятани от гърците за велики войни, траките нямали писмен език и били изостанали в монументалната архитектура.

1per

За сметка на това пък били сръчни занаятчии и изкусни ковачи, които владеели Балканите от България до Унгария. В Илиада Омир описва тракийските колесници като оръжие на безсмъртните.

6per

Въпреки, че били многобройни – според Херодот били втората най-голяма група в света след индийците – смята се, че са живеели предимно в села и не са строели големи градове. Днес археолозите знаят много малко за тях, а последните археологически находки пораждат съмнения дори и в това.

3per

Търговски обучения - myjobistosell.com

Перперикон е най-големият археологически комплекс на Балканите и вмомента се ръководи от проф. Николай Овчаров, известен още като българският Индиана Джоунс. Комплексът се намира на висок, скалист хълм на 15 километра от Кърджали.

4per

Следи от цивилизация в Перперикон датират от 5000 г. пр. Хр., но най-голям интерес у археолозите поражда най-младия (1500г.пр.хр.) и единствен голям тракийски град, наречен «европейският Мачу Пикчу» или «Каменния Помпей». Изпълнен със сгради, улици, площади и канализации, той не прилича на нищо, което може да свържем с «варварските» траки.

5per

Интересен е огромният олтар с диаметър 2м, който е издялан направо в скалата. На това място траките са изпълнявали огнените си ритуали, като танците върху жар и вероятно са издигнали малка църква, когато са били християнизирани от римляните.

7per

Според древните траки, огненият танц е бил в чест на създателя на света, който бил заченат когато жена се материализирала (и се показвала като слънцето през деня и като огъня през нощта) и родила син. Синът и майката дали живот на Орфей – създателя на света.

8per

Култовите тракийски танци върху жар се изпълняват и в наши дни, под името Нестинарство, въпреки че се изпълняват най-вече като туристическа атракция. В малки селца в България, огненият танц все още се изпълнява така, както са го правили древните още през 1500г. пр.Хр.

2per

 

9per

10per

11per

12per

13per

 

Прочетете историята на Перперикон.

loading...
Категория:
История
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *