Още

  Перперикон

  От всички древни култури, траките са едни от най-мистериозните. Смятани от гърците за велики войни, траките нямали писмен език и били изостанали в монументалната архитектура.

  1per

  За сметка на това пък били сръчни занаятчии и изкусни ковачи, които владеели Балканите от България до Унгария. В Илиада Омир описва тракийските колесници като оръжие на безсмъртните.

  6per

  Въпреки, че били многобройни – според Херодот били втората най-голяма група в света след индийците – смята се, че са живеели предимно в села и не са строели големи градове. Днес археолозите знаят много малко за тях, а последните археологически находки пораждат съмнения дори и в това.

  3per

  Перперикон е най-големият археологически комплекс на Балканите и вмомента се ръководи от проф. Николай Овчаров, известен още като българският Индиана Джоунс. Комплексът се намира на висок, скалист хълм на 15 километра от Кърджали.

  4per

  Следи от цивилизация в Перперикон датират от 5000 г. пр. Хр., но най-голям интерес у археолозите поражда най-младия (1500г.пр.хр.) и единствен голям тракийски град, наречен «европейският Мачу Пикчу» или «Каменния Помпей». Изпълнен със сгради, улици, площади и канализации, той не прилича на нищо, което може да свържем с «варварските» траки.

  5per

  Интересен е огромният олтар с диаметър 2м, който е издялан направо в скалата. На това място траките са изпълнявали огнените си ритуали, като танците върху жар и вероятно са издигнали малка църква, когато са били християнизирани от римляните.

  7per

  Според древните траки, огненият танц е бил в чест на създателя на света, който бил заченат когато жена се материализирала (и се показвала като слънцето през деня и като огъня през нощта) и родила син. Синът и майката дали живот на Орфей – създателя на света.

  8per

  Култовите тракийски танци върху жар се изпълняват и в наши дни, под името Нестинарство, въпреки че се изпълняват най-вече като туристическа атракция. В малки селца в България, огненият танц все още се изпълнява така, както са го правили древните още през 1500г. пр.Хр.

  2per

   

  9per

  10per

  11per

  12per

  13per

   

  Прочетете историята на Перперикон.

  Предишна статия
  Следваща статия

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link