Още

  Най-невeроятните островни нации

  Потъващите острови на Малдивите

  Малдивите са  една от най-красивите островни държави в южния Пасифик, но това едва ли ще е за дълго. Архипелагът от 1200 коралови острова е 1.5 метра под морското равнище и се очаква да потъне още повече поради увеличаването на нивото на световния океан, причинено от глобалното затопляне през последния век. Правителството се надява да задели достатъчно пари от туризма за да купи нов дом на народа.

  1isl

   1,2isl

  Най-големият остров в езеро на остров в езеро на остров

  Островът с езеро на остров Нюфаундленд е 18-тият подобен остров по големина в света. Остров Глоувър се намира в езеро Гранд лейк и на него има 7 други езера. В едно от тези езера има друг остров, това го прави остров в езеро на остров в езеро на остров.

  2isl

   

  Науру – най-малката независима островна държава в света

  Науру се намира на 4000км. югозападно от Хонолулу в Тихия океан и е най-малката независима островна държава със своята площ от 13кв.км. Някога Науро е имал най-голям БВП в света заради богатите си залежи на фосфат, но през 2006г. залежите са изчерпани и островът запустява.

  3isl

   3,1isl

  Остров Редонда

  Малкият карибски остров Редонда се намира на 35км. югозападно от Антигуа и е необитаван заради стръмният и скалист терен и липсата на питейна вода. Това обаче не пречи на Редонда да се превърне в микро нация, благодарение на писателя М.П. Шийл, който заявил, че баща му съвсем законно го е обявил за „Крал” на острова през 19 век. Историята най-вероятно е измислена, но е достатъчна за да породи съмнения.

  4isl

   

  Буве – най-отдалеченият ненаселен остров на земята

  Повърхността на Буве е покрита предимно с глетчери и на него не живее почти нищо друго, освен тюлени, пингвини и някои птици. Откривателя на острова документирал втори остров наблизо, който така и не бил видян отново. През 60-те години на острова е открита спасителна лодка, в която от пътниците нямало и следа.

  5isl

   

  Островите Питкерн

  Островите са най-известни със своите обитатели – наследници на бунтовниците от кораба Баунти и таитяните, които ги придружавали. През 1790г. те се заселили на острова и подпалили Баунти, които все още се вижда под водата на залива Баунти. Повечето от бунтовниците и таитяните умрели от алкохолизъм, болести и убийства, докато останалите заживели спокойно. Островите Питкерн стават британска колония през 1838г. и сега са отвъд океанска територия на британците. Питкерн е най-малкото владение в света (по население) и е свързано с познатото на всички наименование на кокосовия десерт „Баунти“.

  6isl

   12512512

  Призрачният остров Ганкаджима

  Остров Ганкаджима, по-рано наричан остров Хашима, е бил просто един необитаван коралов риф, но с откриването на въглищата идват и първите заселници, които построили въглищни мини и високи, бетонни жилищни блокове. Миньорите разширили острова изкуствено докато не заприличал на боен кораб отдалеч. От там идва и името му, което в превод означава Корабен остров. Ганкаджима е имал най-голяма гъстота на населението в света до преди по-малко от 50 години, когато е бил собственост на Митсубиши, но е изоставен през 1974г. и от тогава е пуст. Пътуването до острова е забранено.

  7,1isl

  7isl

   

  Венеция

  Няма как да не споменем и една от най-известните групи острови в света – Венеция. Тя някога е била независима нация и често е посочвана като един от най-красивите градове. Разпростира се на 118 малки острова във Венецианската лагуна в Адриатическо море и някога е била могъща република и важен търговски център между Европа и Азия. Сградите във Венеция започват да потъват с голяма скорост през 20-ти век и въпреки че сега това става по-бавно, италианското правителство продължава да търси начини да защити града.

   

  8isl

   8,1isl

  Нигард Кей

  Нигард Кей може би е най-невероятния частен остров в Карибите и можете да го видите само ако можете да си позволите да платите $42 000 на ден. Целият 6 акров остров е покрит със сгради, вдъхновени от Маите. Ако живеете като Опра, Шон Конъри и Робърт Де Ниро, личният Боинг 727 на Питър Нигард може да ви вземе от всяка една точка на света.

  9isl

  9,1isl

  9,2isl

  9,3isl

   

  Източник: webecoist.com

  Предишна статия
  Следваща статия

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link