окт. 22, 2017
11436 Views

Най-популярните медицински митове

Автор:

Всички ние сме чували медицински изказвания, които звучат толкова авторитетно, че безусловно им вярваме и дори не се сещаме да проверим дали наистина са верни. Те се повтарят от десетилетия, предават се от поколение на поколение и ние, без да се замислим, ги приемаме за абсолютна истина, защото са доказани във времето. Дали обаче наистина е така? Днес ще развенчаем някои от най-популярните от тях.

Сладките храни водят до хиперактивност при децата

Няма как да не сте го чували – че на деца вечер не се дава никаква захар, защото след това няма да могат да заспят. Истината обаче е, че независими едно от друго авторитетни медицински проучвания не откриват никакви разлики между децата, консумирали сладко и тези, които не са. Любопитно е обаче едно от проучванията, в които на родителите се казва, че децата са консумирали нещо сладко и те заявяват, че са по-активни. Което доказва плацебо ефектът, случващ се само и единствено в главата на родителите.

Трябва да пием поне по 2 литра вода дневно

Нека се разберем: никой не казва, че не трябва да се пие вода. Но не и толкова много, освен ако не ни се стои цял ден на онова място. Факт е, че организмът ни трябва да приеме това количество течности, но това включва течността от храните, които ядем през деня, както и уж неусвоимите напитки чай и кафе.

Пукането на пръстите предизвиква артрит

Всъщност това е по-скоро вреден навик, който обаче далеч не води до такива сериозни последствия. Т.нар. изпукване на пръстите всъщност понижава налягането във вътрешността на ставата, което предизвиква вакуум, водещ до пукащите се газови мехурчета. Това няма да предизвика артрит, но може да травмира сухожилията и да намали силата на ръката.

Шоколадът причинява акне

Ако трябва да бъдем напълно откровени, шоколадът няма да навреди на кожата ви, по-скоро на зъбите ви. Причината за акнето е образуването на себум, нередовно почистване на кожата или натрупване на бактерии. Все още няма научна връзка между консумацията на шоколад и неприятните пъпки. Така че, ако до този момент сте ползвали това оправдание, за да не се наградите с един вкусен шоколад, сме щастливи да ви съобщим, че и този мит е развенчан.

Не бива да се плува веднага след хранене

Сигурно имате спомен от детските си години, когато точно след като сте обядвали, родителите ви забраняват да влизате във водата, поне докато не мине половин час. Оказва се, че и този мит не лежи на някакво сериозно проучване, защото до момента не е открита връзка между плуването и яденето.

loading...
Категория:
Избрани · Любопитно
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *