Още

  Още 9 забранени книги

  Преди време ви представихме 8 литературни класики, които са били забранени (https://iskamdaznam.com/8-literaturni-klasiki-koito-sa-bili-zabraneni-za-chetene/). Днес ще допълним списъка с още 9 книги, които в някакъв етап също са били сериозно недолюбвани.

  Ето кои са те:

  „Лолита“ от Владимир Набоков

  Романът е една от руските класики на XX век, но това не го прави по-малко скандален. Той разказва за сексуалната връзка между възрастен мъж и 12-годишно момиченце. Още щом излиза през 1955 година, книгата е забранена във Великобритания. Все пак излиза 4 години по-късно, но това съсипва репутацията на издателя и политик Найджъл Никълсън.

  „Доктор Живаго“ от Борис Пастернак

  Още една руска история, която Съветския съюз забранява от самото излизане на романа до 1988 година. Прекалено критичен за властта, но въпреки това удостоен с Нобелова награда през 1958 година. Под натиска на имащите власт обаче, Пастернак я отказва.

  „На Западния фронт нищо ново“ от Ерих Мария Ремарк

  Романът описва твърде натуралистично Първата световна война, затова нацистите го забраняват през 1933 година.

  „Дневникът на Ане Франк“

  От публикуването си до момента спомените на немското момиче, загинало в концлагер, са продадени в над 30 милиона екземпляра. Въпреки това обаче към днешна дата Дневникът е забранен в Ливан, защото описва евреите по положителен начин. „Списъкът на Шиндлер“ е забранен там по същата причина.

  „Моята борба“ от Адолф Хитлер

  Манифестът на Хитлер е забранен в Германия през 1945 година. Към днешна дата продължава да е забранена на много места по света, като в Полша например, където не е преиздавана от 25 години, а в Аржентина разпространяването ѝ се приема за незаконно.

  „1984“ от Джордж Оруел

  Книгата е забранена от Американската асоциация на библиотеките, а причината е мрачното пророчество относно тоталитарния режим и цензурата. Също така е била забранена и в Съветския съюз.

  „Шифърът на Леонардо“ от Дан Браун

  Книгата е истински световен бестселър, който обаче е забранен в Ливан от 2004 година.

  „Алиса в Страната на чудесата“ от Луис Карол

  Детската книжка е била забранена в Китай през 1931 година, защото тогавашния губернатор сметнал, че говорещите животни са сериозна заплаха за подрастващото население. Според него било абсолютно недопустимо хора и животни да бъдат приравнявани по какъвто и да е начин.

  „Вълшебникът от Оз“ от Лиман Франк Баум

  Още една детска книжка, в която е съзряна заплаха. Този път от американските библиотеки и училища, на които през 1930 и 1950 година не се нрави главната героиня Дороти, която е твърде независима, способна да свали диктатор и придружавана от необичайна компания.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link