Още

  Най-известните животни в историята

  Човекът броди по земята от хиляди години, чертаейки своята история. Интересно е как винаги до него на всяка крачка е имало животно.

  Четак, бойният кон

  Четак е язден от Махарана Пратап,  владетеля на Мевар, по време на битката при Халдигати през 1576г, в хода на войната с Моголската империя. Марварският кон демонстрира храброст и лоялност, характерни за породата му, оставайки до Пратап до самия край. Когато вражеският командир, Ман Сингх I, напада Пратап яхнал слон, Четак вдига копита и удря слона в главата, давайки шанс на господаря си да хвърли копието си, което пропуска Сингх.

  При последвалия сблъсък бивните на слона разкъсват крака на Четак и го осакатяват, но той отказва да се поддаде на болката и успява да изведе Пратап далеч в безопасност. Тича с пълна сила, но се свлича мъртъв, когато се опитва да прескочи река. Историята за храбростта му е обезсмъртена в статуя в Раджасаманд и в раджастанския фолклор.

  Стъби, кучето сержант

  Питбулът Стъби е запомнен като патриотично куче. Той е първото бойно куче, което служи в редиците на САЩ през Първата световна война. През 1916/1917г се появява в Ню Хейвън, Кънектикът, където се сприятелява с ефрейтор Робърт Конрой и двамата отпътуват за Франция. Там участват във военни действия и в продължение на 18 месеца Стъби е в окопите. Той притежава особено остро обоняние и слух, благодарение на които предупреждава войниците, намира и утешава ранените и спасява животи.

  Успява сам да залови германски шпионин. При участието си в четири офанзиви и 17 битки, Стъби е раняван няколко пъти. Завръща се в САЩ през 1918г и е награден с множество медали и отличия. Той умира на 4 април 1926г, на около 10-годишна възраст.

  Шер Ами, пощенският гълъб

  През Първата световна война Шер Ами служи в американските войски във Франция през 1918г. В битката срещу Германия, 500 мъже се оказват обсадени от германците и обстрелвани от своите, които не знаят позицията им, без храна и муниции. Един по един измират, докато майор Уитълси , след два неуспешни опита, изпраща последния пощенски гълъб, Шер Ами, за помощ.

  Шер Ами прелита през дъжда от куршуми и е свалена. Но вместо да се предаде, полита отново и изминава 35км с куршум в гърдите. Призивът за помощ, който носи обаче, спасява мъжете от Изгубени батальон, както става известен по-късно. Шер Ами получава медицинска помощ, дървен крак, френски военен кръст и умира като герой на 13 юни 1919г.

  Балто

  Сибирското хъски Балто се ражда през 1919г. Когато в Ноум, Аляска през 1925г избухва епидемия от дифтерит, жизненоважният серум срещу болестта е изпратен с влак от Анкоридж до Ненана, откъдето трябва да тръгне кучешки впряг, воден от Балто. Кучетата се натъкват на виелица, силни ветрове и смразяващ студ от -53°C. Когато впрягът пристига в Ноум, Блато е посрещнат като герой, спасявайки живота на мнозина. На 14 март 1933г смелото куче издъхва на 14 години.

  Хуберта, хипопотамът изследовател

  Първоначално кръстена Хуберт, понеже е помислена за мъжки, през ноември 1928г тя тръгва на пътешествие от селище в Злулуленд в Южна Африка. За три години Хуберта изминава 1600км, като през това време се превръща в знаменитост в Южна Африка. По време на пътуването си, тя спира в устието на река Мланга в Натал, а след това, след неуспешен опит да бъде заловена, се отправя към Дурбан, където посещава кънтри клуб и плаж. После се насочва към река Умгени и накрая пристига в Източен Лондон през 1931г. В крайна сметка е застреляна от ловец. Успява да обаче да прекоси 122 реки, а историята й се разказва и до днес.

  Сам, непотопяемият котарак

  Г-н Сам успява да оцелее след три корабокрушения през Втората световна война. Първо се отървава от Бисмарк през май 1941г. Тогава е наричан Оскар и надживява 2000-те души на борда, само за да бъде спасен от британския кораб Косак, който е поразен от торпедо същата година и разкъсан от експлозия. Котаракът отново оцелява от катастрофата, убила 159 души, и изплува на брега на Гибралтар. Вече става известен като Непотопяемия Сам и заживява на борда на кораба Арк Роял, който също е ударен от торпедо. За щастие екипажът се отървава, а Сам е открит да се носи на една отломка, ядосан, но невредим.

  Лайка, кучето космонавт

  Лайка е улично куче, бродило из Москва, чиято съдба му е начертала да се превърне в първото животно, полетяло в орбита около Земята. Родена през 1954г, Лайка е избрана от руски учени да бъде на борда на космическия апарат Спутник 2 през 1957г. По онова време все още няма технология за връщане на ракетата от космоса, нито път някой е изучавал ефекта от космическия полет върху живо същество.

  Така Лайка слага началото на космическото изследване от човека. Никое друго животно преди това не е летяло в космоса. След 6-7 часа Лайка умира от топлинен удар, макар официалната история за смъртта й да се пази в тайна до 2002г. Допреди това се е смятало, че е умряла след 16 дни след изчерпване на кислорода. Тя е първото от общо 10 кучета, изпратени в орбита преди Юри Гагарин.

  Хам, шимпанзето астронавт

  Роден през юли 1956г, Хам е едва на 3 години, когато пристига във военната база Холоман през 1959г. Известен сред военните като Номер 65 и Чоп Чоп Чанг, Хам е качен на борда на капсулата Мъркюри, обучен да управлява един лост. Но не е просто пасажер. Костюмът и обучението му помагат да се завърне на Земята след космически полет, продължил 16 минути и 39 секунди, без никакви наранявания, освен ударен нос. Полетът му води до мисията на космическия апарат Фрийдъм 8 през май 1961г. Хам живее щастливо 17 години и умира през 1983г.

  Господин Магу, мангустата с доживотна присъда

  Мангустата е забранено животно в САЩ. Единственото изключение е Господин Магу, който е дарен на зоопарк от моряк чужденец. На 15 ноември 1962г той е изведен от зоопарка Дълът и осъден на смърт или депортиране обратно в родната му земя, Индия, което предизвиква силен обществен отзвук.

  Хиляди го посещават само за един уикенд, а мнозина пишат на властите, притеснени, че Магу може да избяга и да напълни страната с повече от своя вид, макар да си няма женска. В крайна сметка е помилван и живее остатъка от дните си като яде яйца и пие чай, наслаждавайки се на зоопарка до смъртта си през 1968г.

  Доли, клонираната овца

  Доли е едно от най-известните животни в света. Тя е първият бозайник, роден от клонирани възрастни клетки на 5 юли 1996г. Клонирана е в Рослинския институт в Мидлоудиън, Шотландия и е кръстена на Доли Партън. Клонингът умира от заболяване на дробовете на 14 февруари 2003г.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link