Още

  Най-продаваните романи в историята

  Тук ще поговорим за най-продаваните романи на всички времена, затова няма откриете религиозни или политически книги. Ако ги включим и тях, те ще заемат първите места. Вместо това, тези са най-продаваните измислени истории, написани от въображението на един автор.

  „Шифърът на Леонардо“ от Дан Браун. 80+ милиона

  Най-продаваните романи в историята

  Тази книга си има собствена страница в Wikipedia, посветена на единствената цел да бъде критикувана, като в нея се разглежда всичко, от исторически и религиозни неточности до стила на писане. Въпреки това, изглежда доста хора са харесали „Шифърът на Леонардо“, тъй като книгата е продала над 80 милиона копия от публикуването си през 2003г, а поредицата, от която е част, е вдъхновила не един, а три разочароващи филма от Том Ханкс и Рон Хауърд.

  Свали БЕЗПЛАТНО книгата от ТУК: http://readbg.com/25021-dan-braun-shifurut-na-leonardo

  Книгата започва с убийство в Лувъра, след което Робърт Лангдън, специалист по символите, е повикан, защото жертвата, управника на музея, е изписал кодирано съобщение с кръвта си. Скоро Лангдън и криптологът Софи Ейбрахам тръгват по следите на уликите и разкриват тайна, която е била пазена 2000 години.

  „Лъвът, Вещицата и дрешникът“ от К.С. Луис. 85+ милиона

  Най-продаваните романи в историята

  Роденият в Ирландия Клайв Стейпъл Луис е учил в Оксфорд литература и философия. След като завършва, той получава преподавателско място в колежа Магдален, част от Оксфорд. Докато е там, Луис се включва в литературна група, в която членува и друг автор от този списък.

  Луис пише много, но днес е най-известен с поредицата си „Хрониките на Нарния“. Най-известната книга от нея и най-продаваната е „Лъвът, Вещицата и дрешникът“, издадена през 1950г.

  Действието в „Лъвът, Вещицата и дрешникът“ се развива през 40-те и разказва за четирима братя и сестри, които са изпратени на село заради немските бомбардировки. Там те откриват вълшебен гардероб, който е портал към света на Нарния, пълен с говорещи животни. Когато децата пристигат, светът е скован от зима, защото Бялата Вещица е омагьосала Нарния. За да помогнат на приятелите си, децата трябва да обединят сили, за да победят Вещицата и да развалят магията.

  Първоначално критиците не харесват „Лъвът, Вещицата и дрешникът“, но читателите я обожават. Смята се, че са продадени около 100 милиона копия.

  „Сън в червения павилион“ от Цао Сюецин. 100+ милиона

  Най-продаваните романи в историята

  Един от четирите класически романа на Китай, написан от Цао Сюецин, бездомен писател и художник, който прекалявал с пиенето. Пише книгата на глави през 1750-те, които разменя със роднини и приятели за храна или вино. Умира преди да навърши 50.

  Сборник от главите, събрани в книга, е публикуван чак през 1791г. Дори днес обаче се води дебат относно истинската версия на историята. Има различни версии на края, които са оцелели до днес, а се появяват и напълно различни ръкописи.

  Често сравнявана с „Отнесени от вихъра“, „Сън в червения павилион“ е обширна сага за упадъка на богата фамилия и е пълна с проницателни наблюдения върху живота в Китай през 18-и век. Книгата е голяма, като английското издание е повече от 2500 страници и съдържа повече от 400 персонажа и няколко различни истории. Една от най-известните е за мъж, който се влюбва в една от братовчедките си, но е принуден да се ожени за друга братовчедка и това води до ужасна трагедия.

  Книгата е огромен хит в Китай, особено след като през 1987г излиза сериал по нея.

  Десет малки негърчета“ от Агата Кристи. 100+ милиона

  Най-продаваните романи в историята

  Най-известният автор на криминална литература, Агата Кристи е смятана и за най-продаваният автор изобщо. Общо тя е написала 66 романа и 14 сборника с кратки истории, като е продала над 200 милиарда от тях; това са по 28 книги на всеки човек. Най-продаваното й произведение обаче е „Десет малки негърчета“, чиято история е толкова известна, че вероятно сте гледали десетки вариации във филмите и сериалите.

  Свали БЕЗПЛАТНО книгата от ТУК: http://readbg.com/6906-agata-kristi-deset-malki-negurcheta

  В книгата, 10 непознати са примамени на остров с фалшиви обещания. Единственото общо помежду им е, че са замесени в смъртта на друг човек, но са останали ненаказани. Тогава по време на вечеря, те са обвинени в престъпленията си и им е казано, че ще бъдат избити един по един. Скоро персонажите започват да измират по начини, които наподобяват съдържанието на детската песничка „Десет малки индианеца“. Убиецът и начинът, по който са извършени убийствата, са разкрити в послеписа.

  „Хобит“ от Дж. Р. Р. Толкин. 100+ милиона

  Най-продаваните романи в историята

  Като професор по лингвистика в Оксфорд, Джон Роналд Руел Толкин оценява есета, когато пише нещо за създание наречено „хобит“. От там се ражда книгата „Хобит“, която е издадена през 1937г. Първоначално „Хобит“ е считана за детска книга, но това се променя след издаването на „Властелинът на пръстените“, като трилогията е продала над 150 милиона копия.

  „Хари Потър и Философският камък“ от Джоан Роулинг. 107+ милиона

  Най-продаваните романи в историята

  Историята на Джоан Роулинг е като на Пепеляшка. Тя е самотна майка, живееща на помощи в Единбург, Шотландия, когато пише историята на пишеща машина. Когато завършва книгата през 1995г, тя търси издател, но получава десетки откази. Един от големите проблеми с „Хари Потър и Философският камък“ е, че е два пъти по-голяма от повечето детски книги.

  Нещата поемат обрат за Роулинг, когато директорът на малка издателска къща на име Bloomsbury дава на 8-годишната си племенница Алис да прочете първата глава. След като я прочита, тя настоява да получи цялата книга. Bloomsbury се съгласява да издаде книгата и дава на Роулинг $2400 аванс. Освен това й казват да си намери работа, защото хората не можели да преживяват само с писане на детски книжки.

  Днес състоянието на Роулинг се оценява на близо $1 милиард. Останалите книги от поредицата също са бестселъри и до 2013г са отпечатани повече от 450 милиона книги.

  „Малкият принц“ от Антоан дьо Сент-Екзюпери. 140+ милиона

  Най-продаваните романи в историята

  Антоан дьо Сент-Екзюпери бил френски аристократ, писател и пилот. След падането на Франция, той отива в изгнание и се озовава в Ню Йорк Сити, където продължава да пише. През втората половина на 1942г пише и илюстрира своя най-голям хит – „Малкият принц“. Книгата е издадена през 1943г в Северна Америка, макар да е написана на френски. Стига до Франция чак през 1946г, когато Сент-Екзюпери вече не е жив. През 1943г той става пилот и на следващата година изчезва по време на разузнавателна мисия над Германия. Идентификационната му гривна е открита 50 години по-късно в рибарска мрежа край Марсилия.

  Свали БЕЗПЛАТНО книгата от ТУК: http://readbg.com/23140-antoan-dio-sent-ekzuperi-izbrani-tvorbi

  „Малкият принц“ прилича на детска книжка, но всъщност е доста задълбочен поглед върху човешката природа и взаимоотношения. Книгата разказва за пилот, който се разбива в пустинята Сахара и там среща малко момче с къдрава руса коса. Момчето му разказва за принц, паднал от малка планета на име Атероид 325. Принцът напуснал дома си, след като се влюбил в роза и я хванал в лъжа, затова тръгнал да обикаля вселената, за да излекува сърцето си.

  Макар историята и рисунките да се семпли, те имат комплексен емоционален ефект върху читателите от десетилетия. Книгата е преведена на 250 езика и всяка година се продава в 2 милиона копия.

  „Алхимикът“ от Паулу Коелю. 150+ милиона

  Най-продаваните романи в историята

  Най-известната книга на бразилския автор Паулу Коелю е издадена през 1988г. В нея се разказва за Сантяго, младо испанско момче с мечта, която го отвежда в Египет. Преди да тръгне, той научава за Личната легенда – нещо, което всеки винаги е искал да направи с живота си. Ако някой реши да следва Личната си легенда, тогава вселената ще се опита да му помогне. А вселената е могъщ съюзник. Ако тя е на твоя страна, тогава невъзможното става възможно, също като при алхимията, която се опитва да превърне оловото в злато.

  Свали БЕЗПЛАТНО книгата от ТУК: http://readbg.com/21385-paulu-koeliu-alhimikut

  Книгата и историята за преследването на мечтите са любими на много хора. За по-малко от 30 години са продадени 150 милиона копия.

  „Повест за два града“ от Чарлз Дикенс. 200+ милиона

  Най-продаваните романи в историята

  Дикенс е роден в бедно английско семейство през 1812г. Когато е едва на 12, баща му е вкаран в затвора заради дългове и Дикенс напуска училище, за да работи в мизерна фабрика, където лепи етикети на консерви. На 15 успява да се върне в училище, но само за кратко, понеже се налага отново да работи, за да издържа семейството си. Година по-късно, Дикенс започва работа като репортер на свободна практика. Става и известен карикатурист, който рисува под псевдонима Боз. Работата му като автор и карикатурист води до първия му роман, „Посмъртните записки на клуба Пикуик“, издаден през 1837г.

  Свали БЕЗПЛАТНО книгата от ТУК: http://readbg.com/589971-charls_dikens-povest_za_dva_grada_

  22 години по-късно, Дикенс издава книга, която влиза в историята като една от най-продаваната. „Повест за два града“ разказва за времето преди и по време на Френската революция в Англия и Франция. Проследява историята на дузина персонажа, както бедни, така и богати.

  „Дон Кихот“ от Мигел де Сервантес. 500+ милиона

  Най-продаваните романи в историята

  „Дон Кихот“ на Мигел де Сервантес има голямо предимство пред останалите книги в списъка, предимно защото е по-стара от тях.

  Свали БЕЗПЛАТНО книгата от ТУК: http://readbg.com/21189-migel-de-servantes-znamenitiat-idalgo-don-kihot-de-la-mancha

  „Дон Кихот“ е считан за първия модерен роман и е издаден през 1605г. Проследява историята на испанския идалго Алонсо Кихот, старец живеещ в Ла Манша, Испания. Губейки разсъдъка си, той чете книги за рицарство и решава да стане рицар. Обявява се за Дон Кихот Ламаншки и поема на приключения със стария си кон Росинант и верния си помощник Санчо Панса. Още от самото начало обаче нищо не върви по план и следват много забавни сцени.

  Книгата е хит, когато излиза, но Сервантес не печели от нея и умира беден през 1616г. След смъртта му, книгата става още по-популярна и остава такава до днес. През 2005г, когато романът навършва 400 години, 10 издателски къщи пускат версия на книгата. Една от версиите от Кралската испанска академия продава всичките 600 000 копия само за два месеца.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link