юли 10, 2016
15124 Views

Най-скъпите книги в историята – част втора

Автор:

Най-скъпите книги в историята.

Прочетете част първа: https://iskamdaznam.com/naj-ska-pite-knigi-v-istoriyata-chast-pa-rva/

Книгите предоставят най-ценното – познанието. В днешния дигитален свят често забравяме тяхната значимост, но именно затова сега те са по-важни от всякога. Но не всички книги са еднакво ценни. Някои ще останат в историята като най-скъпите в света.

  1. „Първо фолио“, Уилям Шекспир – $6 милиона

5

Цената на оригиналният сборник с пиеси на Шекспир е била едва една лира, но днес запазените копия са сред най-ценните книги в света. Смята се, че са останали само 228 (от първоначалните 750). През 2001г. съоснователят на Microsoft, Пол Алън, закупува едно копие за $6 166 000 в Ню Йорк.

  1. „Кентърбърийски разкази“, Джефри Чосър – $7.5 милиона

4

Търговски обучения - myjobistosell.com

Кентърбърийски разкази  е сборник с истории, написани от Джефри Чосър през 14 век. Според първоначалния замисъл историите трябвало да са общо 120, но Чосър не успява да достигне този брой. Книгата е уникална с това, че е първата създадена на разговорен английски език, а не на използваните за работа тогава латински и френски. Това е и една от първите книги, отпечатани с печатарската машина на Уилям Какстън през 1478 г.

Първото издание е продадено в Лондон през 1998г. за $7.5 милиона. От дузината останали копия, това е последното в частна колекция и първоначално е било закупено за 6 лири през 1776г.

 

  1. „Птиците на Америка“, Джеймс Одюбон – $11.5 милиона

3

През 2000г на търг е представено едно от 119-те запазени до днес копия на „Птиците на Америка“, което се продава за $8 милиона. Десет години по-късно друго първо издание е продадено в Лондон за $11.5 милиона – най-скъпата печатна книга в света, продадена на публичен търг. Одюбон е представил 435 таблици с 1065 рисунки на птици.

  1. „Евангелието на Хайнрих Лъв“ – $11.7 милиона

2

Първоначално поръчано от Хайнрих Лъв за олтара на Дева Мария в катедралата в Брауншвайг, това евангелие е закупено от германското правителство през 1983г. за $11.7 милиона. То има 266 страници, включително 50 с илюстрации и е смятано за ненадминато произведение на изкуството от 12-и век.

  1. „Лестърски кодекс“, Леонардо Да Винчи – $30.8 милиона

1

Най-известният научен труд на Леонардо, 72 страници, пълни с идеите и теориите на великия изобретател – от фосилите до движението на водата и какво кара Луната да сияе.

Кодексът датира от 1500 г. и е особен, защото е написан с огледално писмо. За да бъде прочетен, трябва да се гледа в огледало.

Ръкописът е закупен през 1717г. от Томак Коук, който след това става граф на Лестър, а след това през 1980г. попада в ръцете на колекционера Арманд Хамер. Накрая, през 1994г. Бил Гейтс се сдобива с кодекса на търг за $30 800 000, с което това става най-скъпата книга в света.

Бил Гейтс обаче не запазва книгата само за себе си. Той я сканира и я превръща в скрийнсейвър, разпространяван с Microsoft Plus! за Windows 95.

 

Най-скъпите книги в историята.

Прочетете част първа: https://iskamdaznam.com/naj-ska-pite-knigi-v-istoriyata-chast-pa-rva/

loading...
Категория:
Изкуство · История
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *