ян. 30, 2013
27372 Views

Най-значимите държавни преврати в историята

Автор:

Държавният преврат е внезапно, неконституционно сваляне на легитимно правителство от малка група участници в държавните структури, най-често чрез военна сила, с цел заменянето му с друго – гражданско или военно. Превратът се счита за успешен когато узурпаторите поемат властта и контрола на страната и сваленото правителство се предаде; или когато бъде признато от населението и неучастващите военни сили. Тук ще разгледаме 10 от най-значимите държавни преврати в историята.

10. Нацистите превземат властта

Нацистите превземат властта

Правителството на Германия установява тоталитарна диктатура чрез поредица от мерки с бърз успех. В нощта на 27 февруари 1933г сградата на Райхстага в Берлин е подпалена, а вътре е открит холандския комунист Маринус ван дер Любе. Той е арестуван и обвинен за пожара.

Събитието оказва моментален ефект върху хиляди анархисти, социалисти и комунисти в Райха, мнозина от които са изпратени в концлагера Дахау. Безсилното население се тревожи, че пожарът е бил сигнал, който да даде началото на комунистическата революция и нацистите сметнали събитието за идеалната възможност да се отърват от потенциални бунтовници. В резултат на това е приет указ, който лишава народа от много от правата и свободите му, като например правото на съд за арестуваните.

Законовата разпоредба влиза в сила през март 1933г с 444 гласа „за“ срещу 94 от останалите социалдемократи. Това дава на правителството (и съответно на Нацистката партия) законодателна власт и властта да действа извън конституцията през следващите 4 години. В резултат на това Хитлер придобива диктаторска власт.

Този преврат е толкова назад в класацията, защото е бил срещу собственото правителство на Хитлер.

loading...

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Категория:
Избрани · История
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *