ян. 30, 2013
17545 Views

Най-значимите държавни преврати в историята

Автор:
1. Славната революция

Славната революция

При Революцията от 1688г парламентаристите свалят от власт английския крал Джеймс II с помощта на армия, водена от холандския щатхалтер Уилям III Орлеански, който се качва на английския трон като Уилям III. Понякога е наричана Безкръвната революция, но всъщност се водят три големи битки в Ирландия и сериозен сблъсък с Шотландия. Дори в Англия революцията не е безкръвна, тъй като има два значителни сблъсъка между двете армии, а и избухват антикатолически размирици в няколко града.

Тази революция е на чело на класацията, защото може да се смята, че свалянето на Джеймс дава началото на модерната парламентарна демокрация в Англия: монархът повече никога не притежава абсолютната власт, а Законът за правата се превръща в един от най-значимите документи в политическата история.

Освен това успехът на преврата попречва на Англия да подчини насилствено Холандия при Англо-холандските войни.

 

Тук си струва да споменем и за Жсаминовата революция в Тунис (2010-2011), когато след като търговец се самозапалва на улицата, цял Тунис въстава и избухват яростни сблъсъци между властта и населението, при които загиват стотици, а в крайна сметка революцията приключва с бягството на президента Бен Али; Както и Египетската революция от 2011г, когато над 2 милиона протестираха срещу полицейското насилие, безработицата, ниските заплати, липсата на свобода на словото и лошите условия за живот. След малко повече от 2 седмици и над 800 загинали правителството на Мубарак се оттегля.

loading...

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Категория:
Избрани · История
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бижута с Истински Цветя

Powered by WordPress Popup

Menu