ян. 30, 2013
17823 Views

Най-значимите държавни преврати в историята

Автор:
3. Френската революция на Наполеон

Френската революция на Наполеон

Това е революцията, с която генерал Наполеон Бонапарт сваля френската Директория и я заменя с Консулат. Това се случва на 9 ноември 1799г, което е 18 брюмер VIII година по френският републикански календар.

На сутринта на 18-и брюмер членове на Консула на старейшините, симпатизиращи към преврата, предупреждават колегите си за конспирация на якобинците и ги убеждават да се оттеглят в шато на запад от Париж. Генерал Бонапарт е назначен с охраната на двата Консула. По-късно същата сутрин Сийес и Рожи Дюко се оттеглят от поста си на директори. Талейран убеждава Барас да направи същото (армията в градината отвън била доста убедителна).

Оттеглянето на трима от петимата директори не позволявало кворум и практически отменило Директорията, но двамата якобински директори, Гойе и Молин, отказали да напуснат. Гойе е вкаран в затвора, а Молин избягал. Двата Консула все още не били заплашени и продължили да провеждат срещи. До другия ден обаче депутатите осъзнали, че се разигравал държавен преврат, а не били пазени от якобинска конспирация. След тяхното непокорство, Наполеон нахлува в покоите им с малка армия гренадири и ги разпръсва, слагайки край на Директорията.

Този държавен преврат е от особено значение, защото издига Наполеон Бонапарт на власт и прави възможни Наполеоновите войни.

loading...

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Категория:
Избрани · История
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бижута с Истински Цветя

Powered by WordPress Popup

Menu