Още

  Наркотик или лекарство: мед от Непал, за който се организира истински лов

  Този халюциногенен мед е толкова ценен, че ловците преодоляват сложни планински маршрути и са готови да устоят на рояк от пчели, за да го получат. Пътуването за събиране на мед, произведен от огромни в сравнение с обичайните пчели, не може да се нарече лесно занимание. Според Business Insider, за това е необходимо да бъдете в източната част на Непал, а след това да откриете човек, който знае как да се защити по време на извличането на чудодейния продукт – „ловецът на мед“ – и след това да може дълго да ходи по въжената стълба, опъната близо до скалата, на надморска височина около 100 метра. За да се предпазят от пчелния рояк, местните  жители горят ароматна трева.

  Историите за хора, които правят подобни обиколки редовно, са документирани във филма The Last Honey Hunter – фестивален филм, който е много вълнуващ. В състава на снимачния екип били включени опитни алпинисти, сред които режисьорът и фотографът Ренан Озтурк. Те трябвало да се изкачат високо на скалите, защото било важно не само да участват в лова за вълшебния мед, но също и да заснемат процеса, така че той да е интересен на зрителя. „Във всеки един момент, когато в главата ми изплува въпроса:“ Защо да правя това?“ и когато чувствахме страх или дискомфорт, достатъчно бе да се вгледам в ловеца на мед Моули, който нямаше специално снаряжение“ – казва Озтурк.

  Но какво правят пчелите в Хималаите и дават ли халюциногенен мед? В зависимост от сезона, едни и същи пчели правят различен мед, съобщава National Geographic. Този, който е наречен „луд“ (той също е червен мед), трябва да се търси през пролетта, защото по това време на годината цветята, които пчелите опрашват, имат специални токсини.

  Давид Капрара изял две супени лъжици мед, количество, препоръчано от ловците на мед, и след около 15 минути започнал да се чувства особено. „Струваше ми се, че тялото ми се охлажда, започвайки от задната част на врата и надолу. Дълбоко, ледено, но в същото време горещо чувство усещах в стомаха си и всичко това продължи в продължение на няколко часа „- казва пътешественикът Капрара. През 2016г. той заминава за Непал, за да вземе участие в лов на мед. В своите бележки за пътуването си отбелязва, че дозата му е малко под средното ниво, така че ефектът може и да е по-интензивен.

  Продавачът на мед в едно от селата споделил с редактора на National Geographic опита си от поглъщане на прекалено много червен мед. „Отначало тялото чувства необходимостта от почистване, така че гаденето обикновено се съпровожда от повръщане или диария. След почистването в главата ви се появява някаква промяна на светлината и тъмнината. Можете да гледате, но в същото време не виждате нищо. И тогава не можете да се движите и това може да продължи цял ден“, коментира той.

  Важно е да се отбележи, че непалските местни хора използват малки дози мед като антисептично лекарство, против кашлица или за облекчаване на болката, но не като халюциногенно вещество.

  През 2013г. фотографът Андрю Нюи отишъл в Непал, за да направи снимки на лова на мед, след което отбелязал, че популациите на пчели в Хималаите намалява, поради активния туризъм и късогледата държавна политика. Въпреки това, червен мед може да се купи на черния пазар.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link