Още

  Ноевият ковчег: истина или библейски мит – успяха ли да намерят кораба на Ной след хилядолетия?

  Сигурно сте чували за Ноевия ковчег? Ако все пак не знаете достатъчно, ще ви въведем набързо в темата – Ноевият ковчег се споменава в стария завет на Библията. Представлявал е голям кораб („ковчег“), построен от  Ной по поръчение на самия Бог – целта била той, семейството и избрани двойки от различните видове животни на Земята да бъдат спасени от Потопа. В Библията е написано, че световният потоп продължил една година – всички на Земята загинали, но Ной и спасените от него  оцелели.  Теорията, която повечето хора познават е, че ковчегът на Ной е заседнал при върховете на планината Арарат. Така ли е наистина?

  Преди известно време в Източна Турция или по-конкретно в планината Арарат, Digital Globe (американска спътникова компания) откриха аномалия. Техният спътник QuickBird е засякъл замразен обект в ледник, намиращ се на височина от 4,5 км. под дебел снежен слой. Професор Порчер Тейлър от Университета в Ричмънд е изказал хипотезата, че това най-вероятно е част от прочутия ковчег, който според Библията е заседнал в една от горите на връх Арарат.

  Сателитната снимка на обекта в Арарат, направена от QuickBird на DigitalGlobe на 1 февруари 2003 г. (Изображение: © 2014 DigitalGlobe, Inc.)

  Направен въглероден анализ сочи, че възрастта на намерените останки е 4800 години.

  Един от учените Ман Фай Юън, твърди, че няма как да се каже със сигурност дали това наистина са останките от Ноевия ковчег – вероятността обаче е цели 99,9%.

  Той смята, че откритите парчета дърво много приличат на описаните в историческите източници такива. Панда Ли – друг  изследовател от екипа казва, че откритите останки досущ приличат на сглобяващи се една за друга дъски.  Широчината им е 20 см, а сглобките – праисторически.

  Някои хора гледат на новината изключително скептично – според тях това няма как да е Ноевият ковчег, поради простата причина, че той въобще не е съществувал, а е поредният праисторически огромен кораб.

  Противно на скептиците, учените защитават мнението си, че точно това е знаменития кораб – дори има специални отделения, където са се намирали различните животни.

  Някои археолози пък твърдят, че доказателствата за подобен потоп не са достатъчни, тъй като при подобно явление станало преди  4800 г.  и вдигнало кораб на подобна височина, то отзвукът би трябвало  да бъде разпространен навсякъде по света, а не само в планината Арарат.

  Вниманието около този кораб е голямо. Организирани са многобройни експедиции в Араратския регион, които имат за цел да открият кораба – доказателства обаче липсват. Догадките са стотици. Ако трябва да влезем в подробности, в Библията пише, че корабът на Ной представлявал огромен шлеп, изработен от дърво и запечатан с асфалт. Дължината му била 450 фута, това са около 137 метра, ширината била 75 фута ширина (около 23 метра), а височината достигала 45 фута (около 14 метра). Изградени били три вътрешни палуби и “прозорец” (Битие 6:14-16). До 20-ти век, това е най-големият познат плавателен съд.

  Според Библията корабът на Ной е заседнал на “Араратските планините” (Битие 8:4). Хипотези сочат, че “Арарат” представлява регион (старинното царство Урарту), а не конкретизиран планински връх. С оставянето на кораба от Ной и семейството му , той не се споменава повече в Библията. Никъде не е написано, че корабът може да бъде намерен някъде.

  Ноевият ковчег. Снимка: pixabay.com

  Планината представлява заснежен конус на затихнал вулкан. Любопитният момент тук е, че векове наред на това място се смята, че е имало огромна лодка. Най-ранните сведения датиращи от 3 век пр.н.е. навеждат на мисълта, че лодката е можела да бъде намерена в планината Арарат.

  През миналия век са проведени многобройни репортажи включващи въздушни снимки, посещения на кораба, както и негова дървена възстановка. Дълго време снега и леда пречели корпусът да бъде видян. Това било възможно само в някои от по-топлите лета – има хора, които твърдят, че са се изкачвали на покрива или са влизали вътре в лодката. Съществува теория, която между другото много хора подкрепят, която гласи, че голяма част от кораба е заседнала някъде на ниво над 10 000 фута (над 3 000 метра), а не в гореспоменатата планина.

  През 80-те години на миналия век “корабологията на Ноевия ковчег” доби популярност с участието на Джеймс Ъруин – бивш астронавт на НАСА в експедиции в планината. С разпадането на Съветски Съюз работата по откриването на кораба се засилила поради факта, че планината Арарат се намира на Турско-Съветската граница, а в миналото се е считала за заплаха на държавната сигурност от Съветското правителство.

  При последвалото посещение на обектите не са открити други доказателства, местата на фотографиите не са ясни, дори не е сигурно дали мястото е същото.

  Днес усилията са подновени. Няма как да сме сигурни дали намерените следи наистина са от Ноевия ковчег или това са поредните грешни хипотези, но в тон със съвременните технологии се предполага, че ако той е някъде там, скоро ще бъде открит. Проучването на древни сведения и нови свидетелства на очевидци продължават и може би съвсем скоро ще се разбере точното местонахождение на ковчега.

  Автор: Божидара Иванова

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови