Още

  Нов вид кръвен тест може да е ключът към лечението на депресията

  За първи път лекарите са в състояние да определят кое точно лекарство ще има най-голям шанс да помогне на даден пациент да преодолее депресията, твърди научно изследване, което повежда медицината отвъд познатото до момента.

  Кръвен тест, който измерва нивата на един определен вид протеин в организма, предоставя на лекарите моментално решение какво лекарство да предпишат, вместо да използват съществуващите въпросници, които пациентите е трябвало да попълнят преди да се пристъпи към назначаване на подходящата за тях терапия, казва д-р Мадхукар Триведи – начело на проучване, проведено от UT Southwestern Medical Center’s Center for Depression Research and Clinical Care.

  „Понастоящем, нашият избор на медикаменти против депресия не е нищо повече от хвърлянето на монета в очакване да видим какво ще се падне, т.е. – коя медикаментозна терапия ще има ефект и коя – не. Сега вече разполагаме с биологични обяснения, които ще ни помогнат да предписваме на пациентите подходящите за техния конкретен случай лекарства.

  Изследването е показало, че измерването на нивата на c-реактивния (CPR) протеин в организма на пациента, с помощта на простичък кръвен тест, може да помогне на лекарите да назначат терапия, като шансът тя да се окаже успешна е в пъти по-висок. Внедряването на употребата на този тест в практиката може да доведе до значително увеличаване в успеваемостта на лечението на депресия при пациенти, при които е много трудно да се открие правилната медикаментозна терапия.

  Важно национално изследване, което провел д-р Триведи преди около десетилетие, хвърля светлина върху сериозността на този проблем: около една трета от пациентите, страдащи от депресия, не почувствали подобрение при първата, назначена им лекарствена терапия, а около 40% от хората, които започвали да приемат антидепресанти, спирали приема им само 3 месеца след започване на терапията.

  „Стига се до този изход от ситуацията, защото те се предават“, казва Триведи, чието предишно национално изследване положило основите на широко възприемани насоки за това как да се лекува депресията. „Това човек да губи надежда е един от основните симптоми на депресията. Ако обаче избора на терапията се основава на кръвния тест и видимо подобрява състоянието им, то е много по-вероятно пациентите да продължат лечението си и да постигнат много добри резултати.“

  Новото проучване, публикувано в сп. Psychoneuroendocrinology замерило нивата на възстановяване при повече от 100 пациенти, страдащи от депресия, на които бил предписано само лекарството есциталопрам или есциталопрам в комбинация с бупропион.

  Учените открили много силна взаимовръзка с нивата на c-реактивния протеин и това кое лекарство подобрявало симптомите им.

  При пациентите, чиито нива на c-реактивен протеин били по-малко от 1 милиграм на литър кръв, терапията само с есциталопрам се оказала по-ефективна: 57% по-високи нива на подобрение, в сравнение с 30% при вземането и на двата вида лекарства.

  При пациентите с по-високи нива на c-реактивен протеин в кръвта било обратното – комбинацията от есциталопрам и бупропион работела по-добре: 51% по-високи нива на подобрение, в сравнение с 33% при вземането само на едното лекарство.

  Д-р Триведи отбелязва, че тези резултати могат да бъдат съотнесени и към редица други често употребявани видове антидепресанти.

  „Тези открития потвърждават, че кръвният тест може да бъде веднага внедрен в практиката“, казва той.

  Д-р Триведи определил, че c-реактивния протеин може да служи като потенциален маркер за определяне какво да бъде медикаментозното лечение при пациентите с депресия, както и че може да се използва за състояния като диабет и сърдечно-съдови заболявания.

  Докато предишни изследвания, опитващи се да установят потенциала на CPR като маркер за антидепресантите, използвали 2 до 3 пъти по-ниски нива на CPR, „моята теория гласи, че не са нужни чак толкова високи нива на CPR, за да почувствате всички негативни симптоми на депресията“, казва д-р Триведи. „Дори и малко количество CPR може да е достатъчно, за да се почувстват пациентите депресирани.“

  Следващата стъпка ще бъде провеждането на проучвания с още по-голям обхват, за да се провери взаимодействието на CPR с други антидепресанти, както и да открие други маркери, които ще бъдат полезни в случаите, в които CPR не е ефективен. Д-р Триведи казва, че тези проучвания могат до доведат до създаването и на нови видове тестове, които ще могат да се използват в практиката.

  „И пациентите, и лекарите отчаяно търсят доказателство за това, че има някакви биологични причини за депресията. Иначе, ще трябва да се назначават терапии единствено на база техниката -въпрос от лекаря-отговор от пациента, което очевидно не е достатъчно ефективно.“, казва д-р Триведи

  Данните, разгледани от научното изследване, са предоставени от CO-MED тестовете, финансирани от National Institute of Mental Health. Работата на учените е била подкрепяна и от UT Southwestern’s Center for Depression Research and Clinical Care, както и от The Hersh Foundation.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link