Още

  Нови технологии, които променят света

  Тези нови технологии могат драматично да променят начина ни на живот. Добрата новина е, че няма да чакаме много години, защото те вече са готови да влязат в употреба.

  Интернет от балон

  Около четири милиарда души по света все още нямат достъп до Глобалната мрежа. Големите технологични компании редовно предлагат нови начини да направят интернет достъпен във всички краища на Земята. Идеята е да се пуснат балони в атмосферата, които „ще доставят“ интернет в труднодостъпни райони. Подобен проект ще помогне на хората в развиващите се страни да се запознаят по-добре със света около тях и да намерят по-добре платени работни места.

  Биотехнологии

  Биотехнологията е отрасъл на науката, който се стреми да съчетава технологии и живи организми с цел полезност. Полезните храни варират от продукти като сирене и кисело мляко до хранителни добавки и биологични сензори. Биотехнологията продължава да се развива и предлага нови решения. В момента е популярна идеята за зърнените култури, устойчиви на суша и съдържащи повече витамини.

  Виртуална реалност

  С оглед на популярността на видеоигрите, компаниите постоянно разработват все по-сложни начини да дадат на играча едно незабравимо преживяване. Тяхната основна цел е да ни накара да почувстваме, че живеем в играта, а не просто да седим у дома пред монитора. За да постигнат този ефект, различните компании произвеждат разнообразие от продукти за потапяне във виртуална реалност. Един от най-интересните варианти е маска, която по време на играта ви позволява дори да усетите аромата на дивата природа.

  Месо от епруветка

  Много хора спират да ядат месо, защото не искат да навредят на животните. За радост, учените са измислили метод, който позволява да се създаде месо в лаборатория. Това не само намалява ресурсите и енергията, изразходвани за отглеждане на животно, но това месо е по-здравословно и не се различава по съставки от истинското. Да не говорим колко пространство на планетата ще се освободи, когато изчезнат животновъдните ферми.

  Екзоскелети

  Разбира се, все още сме далеч от костюма на „Железния човек“, но първите стъпки вече са предприети – екзоскелетите не са обект на фантазия, а истинската действителност. Те връщат на хората с гръбначни травми възможността да ходят и да се наслаждават на живота в най-голяма степен. С течение на времето тези екзоскелети ще станат по-качествени и по-лесни за използване, по-удобни и по-евтини.

  Устройства, задвижвани от силата на мисълта

  Ако постоянно забравяте къде слагате своя телефон, тази новина ще ви хареса. Учените са разработили метод, който позволява да се контролират устройствата чрез силата на мисълта. Тази технология е изпробвана най-напред при хора, които са загубили подвижността си. Тя била толкова успешна, че още през 2004 година била осъществена игра на пинг-понг със силата на мисълта. Тази технология определено ще направи живота ни по-лесен.

  Свръхскоростен транспорт

  Светът не се уморява да се разраства и все по-често чувстваме необходимостта да бъдем на две места едновременно. Ето защо човечеството постоянно търси начини да се движи по-бързо. Един от най-добрите примери за нови технологии в тази област е затворената транспортна мрежа от два метални паралелни тръбопровода, по която се движат капсули с хора или товари. Тя е толкова бърза, че шестчасовото пътуване от Лос Анджелис до Сан Франциско ще бъде преодоляно за тридесет минути. И това не е единственият подобен проект в процес на разработване.

  Промяна на генома

  Поради факта, че повече хора се раждат с гени, които усложняват живота им и увеличават риска от смъртност, генетиката е създала технологии, които позволяват да се „изрязват“ вредните гени, да се добавят нови и да се „включват и изключват“ вече съществуващите. И това не е просто начин да се направят хората здрави – тази технология може да помогне на тези, които винаги са мечтали да бъдат спортисти, но са били лишени от необходимите гени. Разбира се, такава процедура не гарантира резултата на 100% и хората все още трябва да работят усилено, за да усвоят желаните умения.

  Съвременно обезсоляване на вода

  Въпреки, че хората отдавна са се научили да извличат питейна вода чрез обезсоляване, старите методи са твърде трудоемки и не са достатъчно ефективни. Сега човечеството има по-дълбоко разбиране за физиката и химията, а учените са създали по-ефективни методи за обезсоляване. Това вече може да стане не само по-бързо и по-евтино, но и да доведе до допълнителни предимства. Сред тях са безплатните минерали. Има много от тях във водата, а обезсолената вода може да бъде евтин източник на минерали, необходими за производството. Освен това милиардите тонове прясна вода могат да напоят цялата планета.

  Реален трикордер

  Ако сте фен на научната фантастика, вероятно сте запознати с това устройство от поредицата „Стар Трек“. Именно неговите герои са използвани за измерване на медицински показатели. Истинската версия на това устройство може да измерва кръвното налягане, насищането с кислород, пулса, температурата, дишането и да диагностицира 12 заболявания, включително варицела и ХИВ.

  Дронове в селското стопанство

  Все повече фермери търсят помощ от съвременните технологии. Един от тези помощници е дронът. Въпреки, че външно наподобява онези, използвани в армията и филмовото производство, неговата функционалност е много различна. Основната му задача е да приема инфрачервени изображения, които позволяват на земеделските производители да определят къде семената покълват успешно и къде започват проблемите. Някои компании създават селскостопански дронове, които могат да унищожат вредни насекоми, плесени и плевели, за да увеличат реколтата.

  Супер материали

  С по-задълбоченото разбиране на химията научихме как да създаваме нови, невероятни материали. Един такъв материял е графенът.

  Графен

  Той се състои само от един слой въглеродни атоми. Благодарение на тази дебелина лесно се разтяга, има висока топлопроводимост и в същото време е 200 пъти по-здрав от стоманата. Графенът може да се използва в създаването на каквото искате. От него ще се направят бронирани превозни средства, дрехи, компютри и много други неща, които са по-добри и по-издръжливи.

  4D принтери

  Вероятно сте чували за 3D принтери. Но едва ли знаете за съществуването на 4D принтери. И двата изпълняват една и съща задача – печатат материали или специални елементи. Но 4D принтерът създава обекти, които могат да се променят при външно влияние. Факт е, че условията на живот постоянно се променят, а това, от което се нуждаехме вчера, може вече да не е необходимо. За да се избегне създаването на неща, които ще продължат да съществуват само кратко време, учените създадоха принтери и материали, които изненадващо се адаптират към всички видове промени в околната среда, повреждане и други потенциални опасности.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link