Още

  Новите постижения на изкуствения интелект

  Макар темата за изкуствения интелект и неговата същност и предели на действие все още да буди въпроси и да не е напълно ясна за обикновения потребител, технологията се развива с нестихващи темпове и навлиза във все повече сфери от нашето ежедневие.

  В най-общи линии, изкуственият интелект е система, която наподобява и симулира интелигентно поведение, което извършва чрез автоматизиране. Следователно той е базиран на човешкото мислене и поведение, поради което и доста хора, включително известни и влиятелни личности като например Илън Мъск, са изразявали своите опасения спрямо възможните предели на развитие на изкуствения интелект. Факт е обаче, че тези нови технологии продължават да навлизат в нашия живот, като, дори без да осъзнаваме, ги използваме ежедневно, например на мобилния си телефон. Също така е факт, че именно благодарение на тези бързи темпове на развитие, в близко бъдеще роботите ще бъдат достатъчно квалифицирани да заменят хората в някои професии. Следователно те могат не просто да ни бъдат от полза, но и да станат по-добри от нас.

  Photo by Gordon Johnson, CC0 license

  Както вече ви разказахме, изкуствен интелект успя да се пребори със световния шампион на древната китайска игра Го. Няколко месеца по-късно пък бе създаден друг изкуствен интелект, който разгроми няколко доказани покер играчи. След победата на своя нов колега в картите професионалният покер играч и астрофизик Лив Боере категорично заключи, че подобен изкуствен интелект е способен да промени света. Скоро след това нашумя и хуманоидният робот София, който дори получи гражданство и то в Саудитска Арабия и който ще можем да видим това лято и у нас. „Нямам търпение да се срещнем на Webit.Festival Europe в София – дигиталната столица“ – гласи видео поканата на робота за събитието.

  Изкуственият интелект обаче може да има много по-сериозна и решаваща роля и приложение в различните сфери. Тъй като умее да възприема и обработва огромно количество данни, технологията ще може да послужи и в банковия сектор, като превенция срещу прането на пари. Възможността да разпознава лица пък ще помогне в сферата на видеонаблюдението, каквато е идеята на най-скъпия до момента AI (artificial intelligence) стартъп в света. Тази му способност и функция ще послужи и в борбата с пътните инциденти, каквато е идеята на друга компания, разработила технология за разпознаване на лицевите изражения, чрез която ще може да бъдат предотвратявани катастрофи, ако водачът на превозното средство е уморен или разсеян.

  Френското правителство пък обяви, че смята да вложи около милиард и половина евро в развитието на технологиите и изкуствения интелект в следващите пет години. Амбициозният план на Франция да се превърне във водеща държава в сферата е и доста отговорен. Опасностите, които може да крият новите технологии, биха могли да бъдат предотвратени при достатъчното им познаване и адекватно разработване. За целта пък са необходими и технологични знания и високо квалифицирани специалисти, което означава и отваряне на нови работни места.

  Очакванията на специалистите в технологичната сфера са в близко бъдеще огромен процент от професиите да бъдат заменени с нови, които към днешна дата все още дори не съществуват.  А имайки предвид факта, че роботите могат да изземат работните ни функции, тази възможност звучи доста обнадеждаващо.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови