апр. 18, 2018
4418 Views

Новите постижения на изкуствения интелект

Автор:

Макар темата за изкуствения интелект и неговата същност и предели на действие все още да буди въпроси и да не е напълно ясна за обикновения потребител, технологията се развива с нестихващи темпове и навлиза във все повече сфери от нашето ежедневие.

В най-общи линии, изкуственият интелект е система, която наподобява и симулира интелигентно поведение, което извършва чрез автоматизиране. Следователно той е базиран на човешкото мислене и поведение, поради което и доста хора, включително известни и влиятелни личности като например Илън Мъск, са изразявали своите опасения спрямо възможните предели на развитие на изкуствения интелект. Факт е обаче, че тези нови технологии продължават да навлизат в нашия живот, като, дори без да осъзнаваме, ги използваме ежедневно, например на мобилния си телефон. Също така е факт, че именно благодарение на тези бързи темпове на развитие, в близко бъдеще роботите ще бъдат достатъчно квалифицирани да заменят хората в някои професии. Следователно те могат не просто да ни бъдат от полза, но и да станат по-добри от нас.

Photo by Gordon Johnson, CC0 license

Както вече ви разказахме, изкуствен интелект успя да се пребори със световния шампион на древната китайска игра Го. Няколко месеца по-късно пък бе създаден друг изкуствен интелект, който разгроми няколко доказани покер играчи. След победата на своя нов колега в картите професионалният покер играч и астрофизик Лив Боере категорично заключи, че подобен изкуствен интелект е способен да промени света. Скоро след това нашумя и хуманоидният робот София, който дори получи гражданство и то в Саудитска Арабия и който ще можем да видим това лято и у нас. „Нямам търпение да се срещнем на Webit.Festival Europe в София – дигиталната столица“ – гласи видео поканата на робота за събитието.

Изкуственият интелект обаче може да има много по-сериозна и решаваща роля и приложение в различните сфери. Тъй като умее да възприема и обработва огромно количество данни, технологията ще може да послужи и в банковия сектор, като превенция срещу прането на пари. Възможността да разпознава лица пък ще помогне в сферата на видеонаблюдението, каквато е идеята на най-скъпия до момента AI (artificial intelligence) стартъп в света. Тази му способност и функция ще послужи и в борбата с пътните инциденти, каквато е идеята на друга компания, разработила технология за разпознаване на лицевите изражения, чрез която ще може да бъдат предотвратявани катастрофи, ако водачът на превозното средство е уморен или разсеян.

Френското правителство пък обяви, че смята да вложи около милиард и половина евро в развитието на технологиите и изкуствения интелект в следващите пет години. Амбициозният план на Франция да се превърне във водеща държава в сферата е и доста отговорен. Опасностите, които може да крият новите технологии, биха могли да бъдат предотвратени при достатъчното им познаване и адекватно разработване. За целта пък са необходими и технологични знания и високо квалифицирани специалисти, което означава и отваряне на нови работни места.

Очакванията на специалистите в технологичната сфера са в близко бъдеще огромен процент от професиите да бъдат заменени с нови, които към днешна дата все още дори не съществуват.  А имайки предвид факта, че роботите могат да изземат работните ни функции, тази възможност звучи доста обнадеждаващо.

loading...
Категория:
Любопитно
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *