Още

  Северен Сентинел – един остров, който отхвърля цивилизацията

  Има две новини: добра и лоша. Добрата е, че можете да посетите племе, което е отхвърлило всички предимства на цивилизацията и чийто начин на живот не се е променил много повече от 60 хиляди години от момента на неговото появяване. По този начин можете да видите със собствените си очи отдалеченото минало от каменната ера. Лошата новина е, че хората от това племе не искат да ви видят на острова си. Ако пристигнете там, те най-вероятно ще се опитат да ви убият.

  Племето живее в Северен Сентинел – малък остров с площ около 72 кв. км край бреговете на Мианмар. Векове наред хората, живеещи тук, които не са се научили дори да палят огън, са избягвали контакт с цивилизования свят. И изглежда, че сентинелците, които живеят под защитата на индийските власти, са напълно доволни от живота си и не се нуждаят от никакви промени.

  Изолация

  Хората, живеещи на остров Северен Сентинел, са отхвърлили всякаква връзка с външния свят, а изследователите ги открили през 18 век. Каменната епоха се счита за времето на появата на племето, а сентинелците все още имат същия начин на живот, както тогава.

  Опасни земи

  Трудно е да се намерят изображения на това място и на хората, живеещи там, тъй като много от тези, които посетиха този остров, не се върнаха. Ето защо много снимки на племето са направени отдалеч. На тях островитяните хвърлят камъни по самолети, летящи над главите им и по кораби, които се движат на безопасно разстояние.

  Агресивно поведение

  Не идвайте на този остров. Не предприемайте кацане върху него, за да избегнете инциденти. Двама рибари, които са загубили пътя си през 2006 г., били брутално убити. Когато хеликоптерът на бреговата охрана се опитал да вдигне телата им, островитяните се държали толкова агресивно, че въртолетът дори не могъл да кацне.

  Тайнственият народ

  Населението на острова според различни оценки варира от 50 до 400 души и да се установи точния брой не е възможно. Подобно на нашите древни предци, сентинелците се занимават с лов и събиране. Тяхната диета включва кокосови орехи, риба, която хващат в плитки води и годни за консумация растения. Те също ядат костенурки и птици, живеещи на острова. Но племето изобщо не обработва земята.

  Парадоксът на съвременната каменна епоха

  Сентинелците живеят така, сякаш са в каменния век, но правят стрели от метал и го използват в много други занаятия и инструменти. Племето вероятно се е заселило на острова преди около 60 хиляди години. Островитяните са директни потомци на първите хора, които са решили да напуснат Африка.

  Независимост

  Както прогнозираха експертите, цунамито през 2004 г. можело сериозно да навреди или дори да унищожи племето. Но разузнаването показало, че сентинелците са оцелели практически, без да променят начина си на живот. Цунамито значително променило ландшафта на острова, но изглежда, че островитяните са се приспособили към това. Те отхвърлили цялата помощ, която им била предложена, защото очевидно не не се нуждаели от нея.

  Съвременна тайна

  Поради факта, че островът е толкова изолиран и защото е почти невъзможно да се попадне на него, някои смятат, че той съдържа ключовете за разкриване на едно от най-великите тайни на модерността. Те твърдят, че Северен Сентинел е последното място за почивка на полет 370 на Malaysia Airlines. Самолетът все още може да лежи там, скрит в гъстата джунгла.

  Неразгаданата тайна

  Ако липсващият самолет е на острова, може да отнеме хиляди години, преди да бъде открит. Тази тайна, подобно на много други, които се пазят на този остров, яростно ще защитава племето, наричащо Северния Сентинел свой дом.

  Още публикации

  Коментари

  1. На последната снимка човекът е облечен в съвременни панталони. Откъде ли се е снабдил с тях? Ако ги е свалил от убит „нашественик“ – защо? Нали племето живее като в каменната ера, защо им ед асе „осъвременяват“? Нещо съмнително има тук.

  2. Хора само да поясня че тази последната снимка няма как да е направена на острова просто защото хората от външния свят са имали ограничен достъп единствено до някой плажове на които не са се застоявали много. Никой до сега не е влизал навътре в острова. ВИЖТЕ ГИ КАК СА ОБЛЕЧЕНИ НА ВСИЧКИ ПО ГОРНИ СНИМКИ

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови