Още

  Още 5 смъртни гряха на съвременното общество

  Ние живеем в потребителско общество и независимо дали го искаме или не, играем по неговите правила, често без да го осъзнаваме. Разбира се, си мислим, че животът е под контрол и всичко е наред, но наистина ли е така?

  Бъдете честни със себе си, признайте кой от греховете е станал част от живота ви …

  Бирен контур


  Митко Митев периодично се оглежда в огледалото и смята, че най-накрая трябва да се запише във фитнеса: премахване на биреното коремче, плочки и бицепси. Но продължава рутинния си живот – работи пет дни в седмицата и след работа пие халба или две, или друг алкохол. Той изобщо не е алкохолик: Митко вярва, че алкохолът в малки дози, ако не е полезен, то поне не е особено вреден. Въпреки това работата и алкохолът заемат времето му и няма сили да ходи във фитнес залата и да се труди над спортни подвизи.

  Няма какво да го накара да промени ритъма на живота си. Митко изглежда с петнайсет години по-възрастен и се чувства зле… Но като цяло всичко е наред. Матрицата го държи със стоманен капан.

  Лоши зъби


  Кирчо Илчев изобщо не страда от зъбобол. Той знае, че има дълбоки кариеси на четиринадесет зъба… Но в момента нищо не го боли и посещението при зъболекаря, може да бъде отложено засега. Кирчо знае, че кариесът не е хрема и няма да изчезне сам и, че не трябва да отлага посещение при зъболекаря. Но преценява, че поставянето на протези е едновременно дълго, болезнено и скъпо, а има толкова много по-спешни разходи сега. Е, ако излекува един зъб сега, какво ще се промени? Матрицата рядко оставя на робите си сили да се грижат за здравето. Тя изисква първо да плащат сметките си.

  Сватби и рождени дни

  Ана Ангелова се омъжва. Тя работи като помощник мениджър, избраникът й е младши инженер по техническата поддръжка. Бюджетът на прясно младото семейство е 2 хиляди на месец. Бюджетът на сватбата е 20 хиляди. Защо влюбените не подпишат тихо и да отидат да празнуват с най-близките си? Защо имат нужда да направят пищно тържество, което не могат да си позволят? Защо затъват в дългове, съсипват родителите си и всичко за един единствен ден? Ана жадува от малка за приказната сватба, също така вижда, че и другите правят разточителни тържества, и мисли, че ще падне в очите да другите, ако не направи голяма сватба.

  За цената на сватбата могат да си обзаведат жилището. Но Ана е впримчена в матрицата, скрита зад лицето на традициите. Да, вярно е, че сватбата е веднъж в живота, но дали ще бъде приказна, не зависи от вложените пари, а от самата любов между двамата.

  Същото се отнася за рождени дни, абитуриентски вечери и други семейни тържества.

  Дребни разходи


  Васко Ненов работи като водопроводчик на повикване. Изкарва от 20 до 50 лв., като цяло трябва да се получи добър доход. Въпреки това, влезли в портфейла на Васко обикновено се харчат и накрая нищо не остава. Защото както ги печели, така и ги пропилява, без да брои и да си прави сметка.

  Ако Васко вземе една тетрадка и започне да записва всички приходи и разходи там, ще разбере колко всъщност печели и за какво харчи парите. Но ежедневието се завърта и всичко се повтаря отново и отново.

  Рекламата

  Вяня Милева пие кола, пуши Марлборо, дъвче орбит и хапва бургери в Макдоналдс. Тя винаги силно мирише на Долче и Габана, носи своя айфон в чанта от Луисвил. В същото време Ваня твърди, че рекламите не и действат по никакъв начин, а свиващия стомах и празното портмоне са неин собствен избор. Усмихнати физиономии от телевизионни екрани, лукаво припяват и подкрепят наивната й заблуда: „Ти си свободна, умна и красива жена. Винаги абсолютно доброволно и независимо избираш коя от нас послушно да последваш със следващата си заплата.“

  Всяка прилика със споменатите лица е случайна, но проблемите са истински, засягащи мнозина от нас. Защо тези социални проблеми наричаме грехове ли? Защото са страсти, пристрастености към неща, които по принцип не са нещо лошо, но в големи количества водят до големи проблеми. Стават порочен начин на живот и в крайна сметка ни отдалечават от мечтите и от онова, което наистина имаме нужда.

  5 смъртни гряха на съвременното общество

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link