Още

  Още известни личности, които внезапно изчезнаха на върха на славата

  Продължаваме с историите за изчезналите на върха на славата си известни личности.

  Майкъл Рокфелер

  Правнукът на милиардера Джон Рокфелер, Майкъл, от дете мечтаел да стане антрополог, прекарвайки цялото си свободно време в Института по антропология. Учил в университета, служил в армията, но не се интересувал от напредване в политиката или бизнеса, както всичките си роднини. Вместо това той тръгва на експедиция до Нова Гвинея – не най-популярното място за наследници на милиардери.

  Другар на Рокфелер в експедицията бил холандският етнограф Рене Уасинг. Заедно те разменяли и купували различни предмети от бита на аборигените, включително боядисани човешки черепи. Но и двамата търсели нещо изключително рядко …

  Губернаторът Нелсън Рокфелер на конференция след загубата на сина си Майкъл, 1961 година

  А някъде наблизо било изгубеното племе Асмат, където по някаква причина всички се страхували да отидат – къде обаче може да се намери нещо неочаквано и уникално? Аборигените възпирали Рокфелер да отиде при Асматите, казвайки, че в това племе има суеверие, че душата и силата на човек преминават в този, който го убие и изяде. А един от шаманите казал, че вижда Майкъл с „маската на смъртта“ на лицето. Но никакви уговорки и предсказания не уплашили екипа на експедицията.

  Изчезване

  На 17 ноември 1961 г. експедицията напреднала към асматите в лодка, претоварена с трофеи и провизии, чийто мотор скоро угаснал. Но участниците не бързали да я напуснат – в реката имало много крокодили. Водачите са първите, които напускат лодката – те са открити в джунглата няколко дни по-късно. Скоро след това лодката се преобърнала, а Рокфелер и Уасинг плували цяла нощ.

  Семейство Рокфелер (Майкъл е крайният в дясно), 1958 г.

  На сутринта Майкъл решил да отиде на брега за помощ. Последните му думи били: „Надявам се да се получи“. Никой вече не е видял Рокфелер. Бащата на Майкъл (тогава губернатор на Ню Йорк, Нелсън Рокфелер) спонсорира мащабна операция за търсенето му, но нито ученият, нито останките му били намерени.

  Все още не е известно къде е изчезнал известният наследник – дали е станал жертва на крокодили, дали се е изгубил в джунглата или е станал отшелник … Но най-популярната версия е, че той е бил убит от самите асмати, при които е отишъл за артефакти.

  Луи Лепренс

  Всички знаят имената на изобретателите братята Люмиер, които първи в света измислили „кинематографа” и на 22 март 1895 г. показали в Париж първия филм в света. Но какво би станало, ако нещата не били точно така?

  Оказва се, че 7 години преди първия „филм“ на Люмиер, изобретателят Луи Лепренс показва филма си „Сцена в градината Раундхей“, а по-късно и „Трафик по моста Лийдс“ и „Акордеонист“. Актьорите били членове на семейството и приятелите на Лепренс и той снимал всичко със собствена камера, която сглобява в началото на 1888 г. – тя била с 16 обектива, които били подредени в 4 реда. Устройството веднага е патентовано в Англия, Франция и САЩ.

  До днес е запазена само една снимка, направена с този апарат, наречена „Човек, който наднича зад ъгъла“. Предполага се, че тази хронографска снимка е направена преди средата на август 1887 г.

  Изчезване

  През 1889 г. изобретателят получава двойно френско-американско гражданство, като предлага да продължи разработките си едновременно в Европа, и в Америка. Плановете му, обаче, никога не се реализирали.

  През 1890 г., малко преди планираното пътуване до Съединените щати, Лепренс отива да посети приятели и роднини. На 16 септември изобретателят трябвало да се върне в Париж, но приятелите, дошли да го посрещнат, не го открили в пристигащия влак. Издирването на френската полиция и Скотланд Ярд не дава резултати.

  Луи Лепренс (вдясно) с тъста си Джоузеф Уитли, Йоркшир, 1887 г.

  Загадката за изчезването на Лепрен все още не е разрешена, но има няколко версии и възможни мотиви за убийство и дори самоубийство. Една от най-любопитните версии е историята за патентната война. Кристофър Роуелс разработва своята версия за убийство, в резултат на патентната война, за което той пише книга през 1990 г. и режисира документалния филм „Липсващият филм“. Въз основа на това разследване, съпругата на Лепренс, Елибазет, обвинява американските конкуренти за нечестна игра и завежда дело срещу Томас Едисън за патент за филмова технология, известен като Акт 6928.

  Въпреки факта, че през 1909 г. Едисън е признат за единствен изобретател на кинематограф в Съединените щати, има една зловеща подробност. Адолф, най-големият син на Лепренс, който бил поканен в качеството на свидетел на съдебните заседания за патента, бил разстрелян в Ню Йорк през 1902 година.

  Прочетете и първа част: Известни личности, които внезапно изчезнаха на върха на славата

  Автор: Десислава Михалева

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови