окт. 17, 2017
13434 Views

От къде произлизат имената на някои от най-красивите цветя

Автор:

1. Съсънки (Научно име: Anemone)

Думата „anemone” вероятно произлиза от гръцки израз, който буквално означава „дъщеря на вятъра“. Счита се, че ярко оцветените венчелистчета се отварят само тогава, когато духа вятър.

2. Амарилис (Научно име: Amaryllis)

В произведенията на Теокрит, Овидий и Вергилий, Амарилис е име за красиво селско момиче. Карл Линей – бащата на съвременната таксономия пръв нарича цветето с това име в края на 1700 година. Вероятно името произлиза от гръцката дума за „блясък“.

3. Карамфил (Научно име: Dianthus caryophyllus)

Едно от по-кратките научни названия на Карамфила е Carnation. Според някои Carnation произлиза от английската дума за „коронация“ – „coronation”, тъй като венчелистчетата на Карамфила често се поставят като венец или корона на главата.

4. Хризантема (Научно име: Chrysanthemum)

Научното име произлиза от гръцката дума krysanthemon, която означава „златно цвете“.

5. Незабравка (Научно име: Myosotis)

Названието на цветето вероятно произлиза от френското „ne m’oubliez mye” – “не ме забравяй“. Романтиците от ренесанса вярват, че ако носят Незабравка, никога не ще бъдат забравени от любимите си, превръщайки цветето в символ на вечната любов.

6. Лупина (Научно име: Lupinus)

Името на Лупината идва от латинската дума „lupinus”, която означава „вълк“. Но защо такова страховито име? Някога е смятано, че тези цветя „изчерпват“ земята, върху която растат и поглъщат хранителните й вещества като вълк.

7. Божур (Научно име: Paeonia)

Paion e лечителят, който лекува боговете в гръцката митология. Възможно е името да произлиза от гръцкия глагол за „докосване“, а от там и „онзи, който докосва“ и следователно „лекува“.

8. Рододендрон (Научно име: Rhododendron)

В гръцкия език думата „rhodon” означава и често се свързва с думата „роза“. Това е подходящо име, защото този храст (малко дръвче) цъфти с красиви розови цветове.

9. Лале (Научно име: Tulipa)

Противно на английското вярване, че името на Лалето „Tulipa” означава „две целуващи се устни“ (two lips – от английски: две устни), названието по-вероятно идва от турската дума „tülbent”, която означава „тюрбан“.

10. Теменуга (Научно име: Viola)

Названието на Теменугата идва от различни думи (гръцки и френски) за „виолетов“ цвят.

loading...
Категория:
Любопитно
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *