Още

  Откачени факти за кубчето на Рубик

  1. През 1974 година 30-годишният Ерньо Рубик е професор по архитектура в Унгария. Тогава му изниква идеята да създаде игра, базирана на геометрията, за която да помогне на студентите да разберат по-лесно пространствените отношения. Първият прототип на кубчето на Рубик е направено от дървени блокове и хартия. През 1980 година кубчето е патентовано и лицензирано от „Ideal Toy Company” и разработчиците променят името от „Магическия куб“ на „Кубчето на Рубик“, защото смятат, че хората ще свързват първоначалното му име с магьосничество.

  2. Въпреки че кубчето вдъхновява милиони хора от цял свят да открият нови и ефикасни методи, с които да го наредят бързо, създателят на кубчето не e сред тях. През 2012 година в интервю за CNN Рубик споделя, че му е било нужно повече от месец време, за да го нареди за първи път, след като го е изобретил. След дълги тренировки, Рубик се научил да подрежда кубчето си за около минута, но това не е голяма изненада, тъй като днес има хора, които го нареждат за около 10 секунди.

  3. Кубчето на Рубик е с шест страни, на които има 9 блокчета в цветовете оранжево, жълто, зелено, червено, бяло и синьо. То има 43 000 000 000 000 000 000 възможни комбинации.

  4. Манията по кубчето на Рубик е огромна през 80-те години и повечето играчи са отчаяни за стратегия, с която да ускорят нареждането на кубчето като по този начин покажат, че са по-умни от останалите. Тогава излиза книгата на 12-годишният Патрик Босерт „You Can do the Cube”, която се превръща в бестселър. Първоначално книгата е предназначена за приятели, но след като Патрик я показва на баща си, който е редактор в „Penguim Books”, книгата е издадена и веднага са продадени над 750 000 копия.

  5. За 15-тата годишнина на кубчето на Рубик през 1995 година, Diamond Cutters International създава функциониращо кубче, направено изцяло от диаманти, струващо 1 милион долара по онова време. Освен това, компанията пуска на пазара и кубчета от сребро, всяко от които е оценено на 2000 долара.

  6. Кубчето на Рубик винаги се е продавало добре, но е имало и периоди на застой. През 2006 година продажбите нарастват главоломно, след като Уил Смит нарежда кубчето във филма „The Pursuit of Happyness”. Сцената е включена в трейлъра на филма и продажбите отново нарастват. „Това беше перфектният развой на събитията, заради новия филм и заради поколението, което 27 години след създаването на кубчето, все още е вманиачено по него“. През 2008 година по целия свят са продадени 15 милиона кубчета на Рубик.

  7. Дан Найтс успява да нареди кубчето, докато скача с парашут. Той разполага с 45 секунди, за да се справи и успява да го нареди за 32 секунди.

  8. Рекордът за най-бързо нареждане на кубчето на Рубик се държи от 14-годишният Лукас Етер, който успява да го направи за 4.90 секунди. Той поставя рекорда през ноември 2015 година. Друг рекорд – за нареждане на кубчето с крака, е поставен от Якуб Кипа, който успява да го нареди за 20.57 секунди.

  9. През 2016 година 7-годишният Чан Хонг Лик нарежда кубчето със затворени очи, след като преди това е запомнил подредбата на квадратчетата. Отнема му малко над 2 минути и 21 секунди, за да нареди цялото кубче.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови