Още

  Няколко любопитни факта за „Закуска в Тифани“

  Филмът от 1961 година „Закуска в Тифани“ е адаптация на романа на Труман Капоти със същото име. Одри Хепбърн в ролята на Холи Голайтли е една от най-популярните герои, появявали се някога на екрана. Представяме ви няколко любопитни факта за филма:

  Одри Хепбърн във филма „Закуска в Тифани“

  1. Капоти иска Мерилин Монро да изиграе ролята на Холи Голайтли. Съветничката на Монро – Паула Страсбърг обаче, съветва актрисата да не приема ролята и Мерилин се съгласява. Капоти заявява, че „Paramount Pictures” са го „прецакали“ по всеки възможен начин, когато са избрали Одри Хепбърн за ролята. След време Капоти споделя мнението си, че Тюздей Уелд или Джоди Фостър биха били добър избор за ролята на Холи Голайтли, ако бъде направен римейк на филма.

  Тюздей Уелд

  2. Шърли Маклейн, която също отказва да изиграе главната роля, по-късно споделя, че това е „нещото, за което съжалява най-много“. Ким Новак също казва „не“ на филма.

  Шърли Маклейн

  3. Одри Хепбърн също се колебае, преди да приеме ролята. „Беше много трудно и не вярвах, че съм подходяща. Имах много малко опит реално погледнато и нямах техниката да правя неща, за които не съм подходяща. Трябваше изцяло да следвам инстинктите си“ – разказва тя в интервю за „The New York Times”.

  4. Първоначално режисьор на филма е трябвало да бъде Джон Франкенхаймър, но Хепбърн отказва да изиграе ролята, ако режисьор не е Блейк Едуардс.

  5. Юбер дьо Живанши е дизайнерът на малката черна рокля на Одри Хепбърн. През 2006 година тя е продадена за 900 000 долара.

  6. На сцената с купона има всичко – истинско шампанско, стотици литри с безалкохолни напитки, 60 картона цигари, хамбургери, сандвичи и чипс.

  7. Песента, която Холи пее на прозореца, първоначално е наречена от текстописеца „Blue River”, преди той да узнае, че вече съществува песен с такова име и го променя на „Moon River”. Композиторът Хенри Манчини се опитва да създаде подходящата мелодия в продължение на месец. „Това беше едно от най-трудните неща, които съм композирал, защото не можех да си представя какво би пяла една дама на пожарния изход“ – разказва Манчини. По-късно един от президентите на „Paramount Pictures” – Марти Ранкин, казва, че сцената с песента трябва да бъде премахната. Хепбърн отговаря, че това ще се случи само през трупа й.

  8. Одри Хепбърн пише писмо на композитора Хенри Манчини, в което споделя колко възхитена е от неговото творение. „Филм без музика е като самолет без гориво“ – пише тя – Всичко, което не можем да изразим с думи или да покажем с действие, вие успяхте да го изразите“.

  9. Апартаментът, в който е заснет „Закуска в Тифани“, е продаден през 2015 година за 7.4 милиона долара.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови