Още

  Откачените оръжия на нацистите – част 1

  Wunderwaffe. Дори оригиналният германски термин (оръжие-чудо) звучи положително и приятно. Ужасяващите и често свръхамбициозни оръжия, към които нацистите прилагат този термин обаче съвсем не са били приятни.

  От оръдия до ракети и танкове, нацистите са мечтаели за толкова невероятни и опустошителни оръжия, че едва ли друг би могъл да ги измисли.

  Историята е можела да изглежда доста различно, ако нацистите са били имали възможност да завършат тези оръжия или да ги въведат в масово производство.

  Тор

  Официално наречена Карл-Герат и получила прякорите Тор, Один и Локи – тази самоходна мортира е била страшно оръжие.

  С размерите на син кит и способен да изстрелва снаряди колкото носорог, Тор всъщност влиза в действие. Шестте производствени модела са завършени още през 1941г и са използвани в няколко битки, включително във Варшавското въстание и Арденската офанзива.

  Огромният размер на мортирите обаче ограничавал способностите им (и често трябвало да бъдат ремонтирани) и когато американците и руснаците влизат в Германия през 1945г, те са унищожени.

  Извитата пушка

  Невъзможно амбициозна и въпреки това толкова проста, Крумлайф е точно това, на което ви прилича: извита пушка, която давала на войниците възможност да стрелят от ъгли или над стени.

  И точно толкова очевидни, колкото е предназначението й, били проблемите й. Извивката не издържала на мощта на куршумите и дулото се пръсвало. Куршумите често се раздробявали на парчета, а дулото издържало само стотина изстрела.

  В крайна сметка само моделът с най-малка извивка (около 30 градуса) е произведен в голям брой.

  Подскачащата бомба

  4-тонната моторизирана бомба, пускана от самолет над водата, подскачала по повърхността, докато не достигнела мястото точно над подводната си цел, след което потъвала и се взривявала.

  Способността на бомбата да подскача над водата й позволявала да избегне антиторпедните устройства под водата. И макар нацистите наистина да са разработили такава бомба, оригиналната версия е на британците.

  Кралските военновъздушни сили завършват своята подскачаща бомба през 1943г и я използват успешно срещу германски язовирни стени през май. Един самолет обаче се разбива в Германия с невредима бомба на борда. Германците я отнасят и от нея правят своя версия. За щастие на Съюзниците, не успяват да направят както трябва мотора и накрая се отказват от проекта.

  Слънчево оръжие

  Не е нужно да казваме, че слънчевото оръжие е засенчило всички останали идеи на нацистите по отношение на амбициозност.

  Масивното оръжие щяло да използва енергията на Слънцето, за да опустошава големи региони. Планът, базиран на идеи описани от физици десетилетия по-рано, бил да се изстреля голямо огледало на 8000км в космоса, което да фокусира слънчевата енергия в определен град, за да го подпали.

  Разбира се, като най-откачен и амбициозен, този проект бил и най-малко реалистичен. Германските учени наистина работели по него, но изчислили, че са щели да им трябват 50-100 години, за да го реализират.

  Пилотирани бомби

  Относително казано, Fieseler Fi 103R не била особено мощна бомба. Но имала едно ужасяващо предимство: щяла да бъде пилотирана от човек на борда.

  Това, разбира се, щяло да позволи много по-голяма точност и нацистите започват да провеждат изпитания. Накрая обаче някои от военните съветници на Хитлер успяват да го убедят, че самоубийствените мисии не са част от традицията на германския войн и проектът е изоставен в началото на 1945г.

  Най-голямото артилерийско оръдие, създавано някога

  Може да се опитате да си представите внушителността на това железопътно оръдие, известно като Тежкия Густав: дълго 55м, тежащо 1350 тона, с 250 души екипаж, 3.3-метрови снаряди, тежащи по седем тона. Но дори всички тези числа не успяват да предадат мащаба на най-голямото артилерийско оръдие в историята.

  Най-страшното е, че нацисткото супероръжие е участвало в битка. Разработено в края на 30-те, за да пробие френските укрепления, то е в готовност за битка през 1941г.

  Бързата капитулация на Франция обаче прави Тежкия Густав ненужен там и той е използван ограничено на източния фронт срещу руснаците.

  Макар размерите му да го правели много труден за транспортиране и използване, германците все пак строят още едно такова оръдие – Дора. Подобно по размер, то почти не участва в бой.

  Накрая Густав и Дора са унищожени през 1945г – първото от нацистите, а второто от американците.

  Чудовището

  Може би най-откачения аспект на цялата афера с Густав и Дора било предложението за мобилна платформа, на която да са разположени гигантските оръдия.

  Наречена е Landkreuzer P. 1500 Monster – Чудовището. Тежаща колкото 200 слона, тази платформа е щяла да бъде най-голямата бронирана машина в историята.

  Без да се притесняват от мащаба на проекта, нацистите изграждат плановете за него през 1942г. На следващата година обаче осъзнават трудностите по отношение на транспорта и задвижването и се отказват от проекта.

  Огнената лилия

  Двете ракети Огнени лилии на нацистите са можели да се окажат доста значими – ако са били влезли в производство. Двете дистанционно управлявани свръхзвукови ракети са проектирани да свалят вражески самолети, което било доста търсено от нацистите през 1944г.

  Стабилността на полета им обаче така и не влиза в приетите стандарти и Огнената лилия не влиза в бой.

  Лизи

  Още едно нацистко оръжие, впечатляващо с размера си, оръдието V-3, наречено Лизи – супероръжие като никое друго. С дължина около 130м, V-3 буквално трябвало да се построи по планински склон, за да може да издържи огромното му тегло.

  И въпросният склон, който нацистите избират, разкрива защо им е трябвало такова оръжие. В северна Франция, само на 160км от Лондон, V-3 е трябвало да бъде единственото оръжие, способно да стреля на такова разстояние. Планът бил Лондон да бъде обстрелван със 140-килограмови снаряди, стотици на час.

  Но многото проблеми по време на изпитанията водят до изоставянето на проекта. Подобни, но по-малки оръдия са използвани на други места, но дори техните размери, в комбинация с недостига на амуниции, ги направило доста неефективни.

  Бомбардировача Америка

  Според Алберт Шпеер, министър на въоръженията и военната промишленост, Фюрерът бил обсебен от идеята да види Ню Йорк в пламъци. Затова, още преди началото на войната, нацистите си играят с това, което се превръща в техния проект бомбардировач Америка, целта на който е разработването на самолети, способни да прелетят през Атлантическия океан и да бомбардират САЩ.

  През 1942г нацистите вече са разработили план и започват строежа на шепа самолети, които да прелетят океана, включително Junkers Ju 390. Прототип на този самолет излиза в края на 1943г, но обсадената през 1944г Германия не успява да го въведе в масово производство и проектът е забравен.

  Според някои разкази, Junkers Ju 390 е успял да направи разузнавателен полет от Германия до Ню Йорк в началото на 1944г, но Съюзниците са потулили случая.

  Ядрени оръжия

  Ако някой от бомбардировачите Америка е бил влязъл в производство, Хитлер се е надявал да успее да унищожи САЩ не само с обикновени бомби, но и с ядрени. Разбира се, нацистите така и не успяват да създадат такова оръжие. Ако няколко неща са се били случили различно обаче, щели са бъдат доста близо.

  Всъщност, по деленето на атома – ключов процес зад първите ядрени оръжия – първоначално работи германския учен Ото Хан през 1938г. Веднага след това, нацистите, вече една крачка пред останалите световни сили, започват опити да превърнат откритието в оръжие.

  Нацистите обаче сами коват съдбата си, след като пропъждат много от учените, които са били необходими за проект като този, а нуждите на войната са наложили ресурси да бъдат разпределени другаде.

  ПРОЧЕТЕТЕ ЧАСТ ВТОРА (2) – http://iskamdaznam.com/otkachenite-ora-zhiya-na-natsistite-chast-2/

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови