Още

  Откриха езеро под морето, от което никой не се връща жив (ВИДЕО+СНИМКИ)

  Учените са открили „езеро“ на дъното на Мексиканския залив. Но всеки, който дръзне да влезе в този басейн, намиращ се на дъното на морето, ще страда ужасно.

  Ерик Кордес, доцент по биология в университета „Темпъл“, изследва това удивително езеро и описва своите открития в публикация в списание Oceanography.

  „Това беше едно от най-невероятните неща в дълбините на морето. Спускаш се надолу, към океанското дъно и виждаш езеро или река, която тече. Почувствах се така, сякаш не съм на този свят“, споделя Кордес пред сайта Seeker.

  Той и екипът му за пръв път попаднали на чудноватото езеро през 2014 г., използвайки дистанционно управляван подводен робот, наречен Херкулес.

  През следващата година те се завърнали, но този път били взели със себе си триместната изследователска подводница Алвин, с чиято помощ можели да се доближат до подводния басейн.

  Кръглият басейн — с обиколка от около 30 метра и дълбочина от около 3,5 м. — лежи на около 1000 метра под повърхността на залива.

  Водата в „езерото в морето“ е около пет пъти по-солена от тази на заобикалящия го океан, а в допълнение към това тя е и отровна. Изследванията показват, че концентрацията на метан и водороден сулфид е толкова висока, че може да убие всяко живо същество, дръзнало да влезе в езерото. Именно това е и причината водата в езерото да не се смесва със заобикалящата я морска вода.

  За животните (и хората), които плуват във водите на подводното езеро, тези токсични концентрации могат да бъдат смъртоносни. Единствено бактерии, тръбни червеи и скариди могат да оцелеят при тези обстоятелства.

  За учените, езерото в морето е много интересно. Те изследват как някои организми оцеляват в екстремен хабитат, пише Business Insider.

  „Има много хора, които гледат на тези екстремни местообитания на Земята като на модели, които биха ни дали отговор на въпроса какво можем да открием, когато отидем на други планети“, казва още Кордес в интервюто си за Seeker.

  ВИДЕО:

  Публикувано във факти.бг:https://fakti.bg/life/284959-otkriha-ezero-pod-moreto-ot-koeto-nikoi-ne-se-vrashta-jiv-videosnimki

  Предишна статия
  Следваща статия

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link