Още

  Първата битка в историята

  Историците твърдят, че досега човечеството е преживяло около 14 500 войни. Естествено, това означава и много отделни сражения – десетки, а може би и стотици хиляди. Появява се и любопитният въпрос: Kоя е първата битка в човешката история?

  Разбира се, никой не може да знае това, по простата причина, че в онези праисторически епохи все още не е имало писменост. Но ако поставим въпроса другояче: коя е първата описана битка на човечеството – тогава вече отговорът е известен.

  Това е сражението при Мегидо през 1457 г. пр. Хр. (някои автори я датират през 1469-та).

  В края на управлението на египетската царица Хатшепсут, върху територията на днешна Северна Сирия, започват да се формират коалиции на местни владетели, които си поставят за цел да завладеят Египет – както 200 години преди това били сторили племената на хиксосите. Коалицията била водена от царя на силно укрепения град Кадеш, чийто най-важни съюзници били държавата Митани и градът-крепост Мегидо. По данни от египетските хроники, в антиегипетския съюз участвали 330 азиатски владетели – което обаче, съвременните изследователи смятат за силно преувеличение.

  Фараонът Тутмос ІІІ – племенник на Хатшепсут, който я наследил на трона, събрал армия, съставена от бойни колесници и пехотинци, въоръжени с лъкове, бойни секири и хопеши (сърповидни мечове). На 31 март 1457 . пр. Хр. Тутмос III повел армията си от граничната крепост Тиару. На 21 април египетските войски достигнали град Джехем. Тук станало известно, че царят на Кадеш обединил под свое командване всички предишни зависими от Египет земи в северната част на Сирия, Палестина и Горен Ефрат, и очаквал египетската войска при крепостта Мегидо. Фараонът наредил на армията си да тръгне натам по най-краткия маршрут – през планината Кармел. Независимо, че пътят минавал през опасни долини, маневрата се оказала успешна и египетската армия се озовала при Мегидо, като разделила северния и южния фланг на коалиционните сили. Противникът бил изненадан. Тутмос построил армията си в извит фронт. Южният му фланг отвлякъл вниманието на противника, а фараонът лично повел северния в атака между вражеското крило и крепостта. В резултат флангът на коалиционните войски бил обкръжен и последвала съкрушителна победа на египтяните.

  Тутмос ІІІ

  Бягащите метежници се скрили в крепостта. На бойното поле били изоставени колесници, коне и много снаряжение – защото гражданите на Мегидо се страхували да отворят крепостните врати и изтегляли бойците върху стените с помощта на въжета и навързани дрехи. Царете на Мегидо и Кадеш също избягали по този начин, но египтяните пленили сина на царя на Кадеш. Богатата плячка, взета от египтяните в изоставения вражески лагер, не направила впечатление на фараона. Той се обърнал към своите войници с въодушевяваща реч, в която обяснил жизнената важност да бъде превзет Мегидо:

  „Ако бяхте превзели днес този град, вместо да събирате трофеи, щях да направя богато жертвоприношение на Ра. Защото вождовете на онези, които въстанаха срещу нас, са затворени сега в този град и превземането на Мегидо ще е равно на превземането на хиляда градове“. Така след победата египтяните били принудени да пристъпят към дълга обсада на Мегидо, която продължила няколко месеца. През това време при Тутмос идвали с богати подаръци съседните владетели. Хрониката пише: „И ето, че владетелите на тази страна допълзяха по корем, за да се поклонят на славата на негово величество и да просят дъх за своите ноздри, тъй като могъща е силата на ръцете му и велика неговата власт. И фараонът прости на чуждоземните царе“.

  Макет на крепостта Мегидо

  След обсадата, която продължила, по различни данни, от 4 до 7 месеца, коалицията се признала за победена. Участващите в нея владетели били принудени да плащат данъци на Египет.Плячката, взета от египетската армия, била следната: „340 пленници, 2041 коне, 191 жребчета, 6 расови коне, 2 колесници, украсени със злато, 922 обикновени бойни колесници, една бронзова броня, 200 кожени доспехи, 502 бойни лъкове, 7 палаткови стълбове за шатра, украсени със сребро и принадлежащи на царя на Кадеш, 1929 говеда, 2000 кози, 20 500 овце и 207 300 чувала брашно.

  Изглед към руините на Мегидо в Израелската долина

  Победените също признали върховенството на фараона на Египет и му се заклели във вярност. Тутмос III помилвал пленените владетели – но, за наказание, ги изпратил позорно по домовете им, възседнали магарета.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link