Още

  „Strandbeest – невероятните кинетични скулптури на Тео Янсен“ (видео)

  Не всеки ден ще имате възможността да попаднете на една изцяло нова форма на живот – именно това холандският кинетичен скулптор Тео Янсен е съумял да сътвори.

  Неговите кинетични скулптури, носещи името Strandbeest, са наистина удивителни. Те са задвижвани от вятъра и могат да се местят напълно автономно. Най-интригуващото при тях е, че движенията им невероятно много напомнят движенията на живо същество – с цялата сръчност, присъща на хората или животните. Ще ги видите плавно да се носят по плажа – скулптури, изтъкани от вятър и мечти.

  Тези елегантно проектирани „същества“ са направени с помощта на генетични алгоритми и постоянно еволюират, за да се приспособят максимално добре към заобикалящата ги среда.

  Скулпторът Тео Янсен се е посветил на създаването на такива скулптури от 1990 година насам. Това, което в началото е представлявало елементарна, недоразвита и несъвършена разработка бавно се е превърнало в цяло едно ново поколение машини, които са в състояние да реагират на средата, в която се намират: „… с течение на времето, тези скелети започнаха да стават все по-добри в оцеляването при всякакви условия, като например бури или потапяне във вода и в крайна сметка, това което искам да направя е да създам стада от тези „животни“ и да ги оставя на плажа, за да могат те да заживеят свой собствен живот.

  Конструирани като сложни съвкупности от тръби, дърво и подобни на крила платна, „създанията“ на Янсен постоянно еволюират и са се адаптирали отлично към пясъчната им среда на плажа.

  Animaris Umerus, Scheveningen beach, The Netherlands (2009). Courtesy of Theo Jansen. Photo by Loek van der Klis

  „Съществата“ могат да се похвалят с това, че си имат крака, което „се е доказало като доста по-ефикасен начин за придвижване по пясъка, вместо колелетата… не се налага да се докосват до всеки сантиметър от земята под тях, какъвто би бил случая, ако имаха колелета вместо крака.“

  Те, също така имат способността да складират в себе си въздух под налягане и да го използват за придвижване, когато няма вятър: „Самозадвижващите се плажни „животни“, като например Animaris Percipiere, си имат „стомах“. Той е направен от рециклирани пластмасови бутилки, които са пълни с въздух.“

  По-сложните скулптури на Тео дори имат способността да „усещат“ кога са влезли във водата и да се отдалечават от нея, а едно от „съществата“ дори може само да се захване за земята, ако усети, че приближава буря.

  Да наблюдавате „стадо“ от тези кинетични скулптури, вървящи по плажа, категорично ще бъде гледката, която ще запомните за цял живот.

  ВИДЕО:

  https://www.facebook.com/SteampunkTendencies/videos/1201226696658361/?pnref=story

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link