Още

  Първият мъж, който скача от Бруклинския мост, за да докаже, че хората не умират, просто падайки във въздуха

  Бруклинският е един от най-популярните мостове в света. Разполагайки се над  Ийст Ривър, той свързва Манхатън и Бруклин. Завършен е през 1883 година и се превръща в първия стоманен окачен мост, който някога е строен и  в продължение на години държи рекорда за най-дълъг висящ мост в света. Бруклинският мост е дълъг 1.8 километра и се намира на 85 метра над реката. Считан е за едно от седемте чудеса на индустриалния свят.

  По време на строителството загиват повече от 20 души. Главният дизайнер на моста Джон Реблинг е първата жертва, а след него загиват още много работници. Седмица след пускането му в експлоатация, на моста има повече от 20 000 души. Говорело се, че той няма да издържи и ще се срути. В паниката живота си изгубват 12 души.

  Този брой обаче е много по-малък от броя на хората, които са се самоубивали, скачайки от Бруклинския мост. По неофициални данни, от изграждането му до 2003 година са извършени над 1300 самоубийства. Сред хората се носи вярване, че на всеки 15 дни един човек загива, падайки в Ийст Ривър.

  Първият човек, който скача от Бруклинския мост, е Робърт Одлъм. Той нямал намерение да се самоубива обаче. Просто искал да докаже, че човек не може да умре, просто защото пада във въздуха. Робърт твърдял, че прави това, за да насърчи другите хора да скачат, когато се намират в горяща сграда, например. Освен това, е воден от желанието за слава и пари, които служели като допълнителна мотивация за делото му. За съжаление, Робърт не оцелява след скока от Бруклинския мост.

  Робърт Одлъм

  Робърт Одлъм бил инструктор по плуване. Роден е на 31.08.1851 година в Ню Йорк. Семейството му често пътувало, за да открие брата на Робърт, който изчезнал по време на Американската гражданска война. През 1878 година Одлъм заживява във Вашингтон, където отваря собствено училище по плуване, наречено „Natatorium”. То било доста успешно и много деца от богати семейства го посещавали.

  През 1881 година обаче, училището се нуждаело от пари, които Робърт нямал, затова решил да го затвори. Той започва работа като учител по плуване във Вирджиния, но все още желанията му за слава и пари били огромни.

  Робърт силно желаел да скочи от Бруклинския мост, затова през 1882 година, по време на строежа, достигнал до една недовършена част на моста. Преди да изпълни скачането е заловен от полицията, която го върнала във Вашингтон.

  На 19.05.1885 година Робърт се връща в Ню Йорк, но този път бил много по-добре подготвен. Нюйоркската полиция била наясно с плановете му, тъй като намеренията на Робърт станали доста популярни. Властите засилили охраната на моста, но Робърт успял да ги разсее, като изпратил приятеля си Джеймс Хагарт, който трябвало да се преструва, че иска да скочи. В 17:35 часа Робърт, облечен в костюм за плуване, скача от моста пред очите на всички, които се намирали там.

  Робърт пада в студените води на реката. Спасителят, който бил нает от самия Робърт, не успял да реагира навреме, затова друг негов приятел – Пол Бойтън скача на помощ. Робърт изпадал в безсъзнание няколко пъти, а когато се пробуждал питал дали скачането е минало добре. За съжаление има обилно кръвотечение от устата му и той умира в 18:18 часа. Линейката не пристига навреме, за да го спаси, а лекарите по-късно твърдят, че черният дроб, бъбреците и далака на Робърт били разкъсани, а три от ребрата му счупени. Те заключават, че официалната причина за смъртта е сътресение.

  Рисунка на Робърт в момента на скачането му от Бруклинския мост

  След смъртта на Робърт, неговата майка обвинява Пол Бойтън за смъртта му, твърдейки, че той е накарал Робърт да скочи. Пол отрича всичко и пише отворено писмо до майката на Робърт, което е публикувано в “The New York Times”.

  Година след смъртта на Робърт, Стив Борди твърди, че е първият човек, оцелял след скачане от Бруклинския мост. При него обаче нямало свидетели и той е обвинен, че е фалшифицирал цялата история.

  Все пак, това така желано скачане се реализира от друг на 23.07.1886 година. Лари Донован скача във водите на Ийст Ривър, превръщайки се в първия човек, оцелял след падане от Бруклинския мост.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link