Още

  Последната осъдена на смърт във Великобритания: защо е екзекутирана бившата манекенка и майка на две деца Рут Елис

  През пролетта на 1955 г. вниманието на британските журналисти било привлечено от зрелищно убийство. На една от лондонските улици известен автомобилен състезател, аристократ и любимец на жените, бил убит от няколко револверни изстрела. Но най-интересното в тази история била самоличността на убиеца. Мъжът е застрелян не от мафиоти или улични крадци, а от Рут Елис – неговата спътница в живота, бивш модел и майка на две очарователни деца.

  Животът на Рут Елис е ярък пример за това как преобладаващите над разума емоции могат да унищожат човек за нула време. Бъдещата убийца е родена в бедно, многодетно семейство на музикант-алкохолик, който обичал да бие не само жена си, но и децата. Очевидно, точно поради тази причина по-късно Рут избира такъв тип мъже – които обичат да пият и да доказват правотата си с юмруци.

  На 15-годишна възраст на Елис се наложило да започне работа като сервитьорка в кафене. Но момичето не разнасяло дълго време поръчки – тя била привлечена от големия град и скоро заминала за Лондон. В столицата тя се превърнала в  привлекателна блондинка и с удоволствие се впуснала да изследва живота на възрастните.

  Първата любов на Елис – войник от далечна Канада – изчезва след края на службата, оставяйки дете „като подарък“, без дори да се сбогува. След това красавицата, за кратко разочарована от мъжете, решава да започне кариера на модел. Може да се каже, че Рут успява, въпреки че най-често я викали за еротични снимки за мъжки списания.

  Малко по малко момичето започнало да се радва на успех и дори натрупала малко богатство. Вече нямало нужда да пести пари и да приема всяка предлагана работа. Освен това Елис започнала да навлиза в света на шоубизнеса и завързала полезни контакти там. Това позволило на Рут да намери постоянна и добре платена работа като администратор в един от престижните лондонски клубове.

  Животът сякаш се нареждал, но Рут просто не можела без да си навлича проблеми на главата. И те не закъснели, този път дошли от страна на възрастния алкохолизиран зъболекар Джордж. Не се знае как този мъж привлякъл младия модел, но това била следващата й грешка. Този брак продължил само една година и от него Елис останала с дъщеря.

  След това блондинката имала няколко мимолетни романса, които не оставят следа в живота ѝ. Самотната майка с две деца не била привлекателна съпруга за лондонската бохемска среда, но Рут не загубила надежда да намери щастието си. И така, в началото на 50-те години й се струвало, че е намерила любовта на живота си. Идвайки от аристократично английско семейство, плейбоят и професионален автомобилен състезател Дейвид Блейкли бил по-млад от Елис, но успял да ѝ завърти главата.

  Блейкли имал годеница и нещата отивали към сватба, но Рут въобще не се вълнувала от това. Използвайки целия си чар и умения на съблазнителка, бившият модел отнел Дейвид от момичето и те заживели заедно. Новият ѝ възлюбен обикновено бил пиян и изнервен. В допълнение, Блейкли изпитвал слабост към жените и хазарта, както и постоянно отвращение към всякаква работа.

  Дейвид Блейкли и Рут Елис

  Постоянното пиене и изневери на партньора, правили Рут нещастна. Тя започнала да приема антидепресанти и също се пристрастила към алкохола. В този труден момент от живота й се появил човек, който всъщност можел да промени всичко към по-добро. Големият бизнесмен Дезмънд Касен отдавна бил влюбен в Елис и се опитал да направи всичко възможно, за да я подкрепи.

  Но Касен не успял да направи момичето щастливо – в тази трагична история той има съвсем различна роля. Веднъж Елис помолила фен да й даде револвер и да я научи как да стреля. Мъжът изпълнил това искане, въпреки че сега не е ясно какво го е мотивирало. Поставянето на пистолет в ръцете на нестабилна, постоянно дрогирана с хапчета, депресирана 28-годишна жена, било най-лошата идея.

  На Великден 1955 г. избухнала поредната драма. Младият любовник обещал да заведе Рут и децата й извън града на почивка, но, както се е случвало неведнъж, изчезнал без предупреждение. Очевидно този акт изчерпал последните капки от търпението на Рут и тя направо се вбесила. Елис натрошила на парчета колата на Дейвид, едва не разбила вратите в къщата на общи познати, където любовникът й се криел от нея и унищожила почти всичките му вещи.

  Дезмънд Касен и Рут Елис

  Блейкли, като видял какво прави Елис, решил да не се връща при нея, което принудило влюбената жена да предприеме крайни мерки. Няколко дни по-късно, на 10 април 1955 г., Рут помолила Касен да я заведе в кръчмата „Магдала“, където годеникът й обичал да се забавлява с приятели. В чантата на жената имало зареден револвер Смит и Уесън 38-ми калибър, подарък от почитател.

  Елис изпратила Касен у дома, докато тя останала да чака Дейвид на входа на заведението. Когато той се появил по улицата, жената изстреляла всички патрони към него, убивайки го на място. След това Рут се успокоила, помолила минувачите да се обадят в полицията и останала да изчака служителите на реда до тялото на жертвата си.

  Убийството край кръчмата било истинска сензация. Имало всичко, което да шокира публиката: гореща блондинка, страстна любов, стрелба на улицата. Очаквало се Рут Елис да се представи зрелищно в съда, но тя не оправдала очакванията. Жената приличала повече на скромна домакиня, майка на две деца, отколкото на фатална жена, способна да убива под влияние на чувствата.

  През 50-те години на 20 век във Великобритания имало само едно наказание за умишлено убийство – смъртното наказание чрез обесване. Когато Рут била попитана в съда дали знае, че може да бъде екзекутирана, жената спокойно отговорила: „Живот за живот. Нима това не е справедливо?“

  Статия във вестник за Рут Елис

  Адвокатът на Рут Елис се опитал да убеди съда, че убийството е извършено в състояние на афект, неволно. Това дава шанс на жената да избегне смъртта и да бъде осъдена на затвор. Но бившият модел сякаш се стремяла съвсем съзнателно към бесилката. Тя казала, че е планирала предварително убийството на Блейкли и затова е дошла в кръчмата.

  Присъстващите в съдебната зала ридаели. Никой не можел да си представи, че 28-годишната красавица, майка на две деца, ще откаже да се бори за живота си и ще приеме съдбата си. Рут Елис била осъдена на смърт. По време на разследването и на процеса жената не казала нито дума за мъжа, който й дал пистолет и я научил да стреля. Рут казала на адвоката си за ролята на Дезмонд Касен в този случай едва след присъдата.

  Наказанието било изпълнено на 13 юли 1955 г. На този ден пред вратите на затвора Холоуей се събрала тълпа от хора, които поискали смекчаване на наказанието на убийцата. Но правосъдието било приложено – Рут Елис била последната жена, екзекутирана във Великобритания. През 1969 г. в страната е премахнато смъртното наказание.

  Случаят с Рут Елис, въпреки липсата на политически мотиви и гръмки изказвания, бил един от най-грандиозните престъпления на 20 век. Съдбата на бившия модел все още вдъхновява писатели и режисьори по целия свят. Подобно убийство се случва в Лондон през 1923 г., когато бившата проститутка Маргьорит Либерт застрелва и убива съпруга си, египетски принц. Но то имало съвсем различен завършек.

  А през 1939 г е извършена последната публична екзекуция във Франция с гилотина.

  Автор: Десислава Михалева

  Още публикации

  Коментари

  1. Във Франция гилотината е единственото легално средство за екзекуция до отмяната на смъртното наказание пред 1981 година 🙂

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link