Още

  Последният мъжки носорог от вида си ходи с въоръжена охрана

  Какво е да видиш последният по рода си? Да осмислиш, че пред очите ти е уникално чудо, което скоро ще изчезне от лицето на земята?

  Судан е последният мъжки судански бял носорог на планетата. Ако той не се чифтоса скоро с една от двете женски в резервата Ол Педжета, видът му е обречен. А шансовете това да се случи са минимални, тъй като Судан е вече на 42 години и всички опити за чифтосването му досега са били неуспешни. Освен тези три судански бели носорога, на света има само още два – и двата се намират в зоопарк, и двата са женски.

  Изглежда някак човечно, че Судан е охраняван от въоръжени мъже, които се грижат за неговата безопасност. Но това всъщност е образът на бруталността. Дори в този последен обречен момент, пред който е изправен вида на суданския бял носорог, Судан продължава да бъде в опасност от бракониерите, които не биха се замислили, ако можеха да отсекат рога му и да го продадат на азиатския пазар за традиционна медицина.

  Последният мъжки носорог от вида си ходи с въоръжена охрана

  Судан не знае колко ценен и уникален е. Неговите очи са просто тъжни черни точки върху набръчканото му лице, докато той обикаля резервата под охрана. Той е нещо величествено. Могъщество, покрито от дебела кожа, излъчващо чиста сила. Колко ужасяващо е, че нещо толкова силно може да е толкова уязвимо? Това е благородната глава на стар войн, с поочукана броня и отслабваща воля за борба.

  Човешките същества – ние винаги убиваме нещата, които обичаме. Убиваме дори себе си. Правим го от десетки хиляди години. Има красиви рисунки на европейски вълнести носорози в пещери във Франция, които са на повече от 30 000 години. Тези древни роднини на Судан са били могъщи и героични като него. Но същите тези хора, които са ги изрисували върху каменните стени, са допринесли за тяхното изчезване. Когато климатът се е обърнал срещу вълнестата мегафауна в края на последния ледников период, копията на хората са нанесли последния удар.

  Днес се инвестират много пари и любов за опазване на носорозите, но въпреки това те са избивани повече от всякога. Суданският бял носорог е най-редкият вид африкански носорог. Има много повече черни носозори. В Азия обаче търсят рогове от судански бял носорог, за които се смята, че лекуват всичко от грип до рак. От 2007г, когато в Южна Африка са били застреляни 13 носорога, днес убийствата са много повече. Само миналата година са били избити 1215 носорога, а тази година по всичко изглежда, че този рекорд ще бъде надминат.

  Тази снимка е лицето на кризата. Уязвимият судански бял носорог е избит почти до последния индивид – и това въпреки всички мерки, въпреки тези въоръжени рейнджъри. Избиването на останалите видове носорози също е извън контрол и никой не успява да спре бракониерите. Яванският носорог също е на ръба на изчезването. Индия успешно е опазила индийския носорог, след като видът едва не е бил заличен от британските ловци през колониалния период, но сега и там бракониерите са по-голяма опасност от всякога.

  Какво великолепно създание виждаме на тази снимка и колко безсмислена е човешката разруха? Нищо ли не сме научили от ледниковата епоха досега? Толкова ли е трудно човекът да победи импулса за убиване?

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link